Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları Neden Olur?

Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları Neden Olur, Bazı kas hastalıkları ağır kaldırma, ani hareket yapma ya da darbe nedeni ile olur. iskelet sisteminde de çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir.

Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları Neden Olur Kas ve iskelet sistemi hastalıkları aslında tamamen farklı yapıda oluşurlar. Ama neticeleri itibariyle benzer semptomlar ve sonuçlar gösterecekleri için bir bütün olarak incelenmelidir.

Her iki sistem de ortak işlev sağlar. Kas iskelet sistemi hastalıkları belirtileri, hareket kısıtlılığı ve eklem/ doku ağrıları olarak ortaya çıkmaktadır.

Kas ve iskelet anatomisi kişilerin hareket edebilme yetileri ile sağlıklı bir hayat sürmelerini sağlayan vücudun temel yapı taşı hükmündedir. Ancak iki alanın hastalıklarını ayrı ayrı ele almak ve bu doğrultuda tedavi uygulamak en doğru yaklaşımlardan olur.

Kas Hastalıkları Nedir?

Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları Neden Olur

Kas ve iskelet sistemi hastalıkları kombinasyonundan kas hastalıkları, her yaşta akut ve kronik tiplerde gözlemlenebilir. Kas hastalıkları bedenimizin oynar bölgelerinin yani hareketimizi sağlayan kısımların hastalanması demektir.

Kas içi hücreler ve dokuyu olumsuz etkileyen sorunların tamamı bu hastalık ile tanımlanır. Dünyaya henüz gözlerini açmış bir bebek de dahil olmak üzere, her yaş grubundan bireyde görülebilir. Tabi ki burada önemli nokta, kas iskelet sistemi hastalıkları belirtileri açısından iyi taranması ve niteliğinin araştırılmasıdır.

Kas Hastlalıkları Belirtileri Nelerdir?

Kas hastalıklarında ilk rastlanan ve ilk bulgulardan olan güçsüzlük her dönem görülebilir. Kas güçsüzlüğü genel olarak hastalığın ilk semptomudur. Daha çok bel, kalça, bilek, kol gibi en çok hareketli olan bölgeler bu hastalığın sık görüldüğü bölgelerdir. Kas iskelet sistem ağrısı en sık buralarda görülür. Zira kas dokunun en fazla olduğu yerler vücudumuzun bu kısımlarıdır.

Otururken kendini bırakamama, oturulan yerden desteksiz kalmama, merdiven çıkmada zorluk, yürürken kilitlenme (kas spazmı) gibi belirtiler ise hastalığın en net ileri göstergeleridir. Fakat yine de bu problemler teşhis için tek başına yeterli olmaz.

Bebeklik dönemi kas hastalıkları rehavete düşürecek boyutlarda olabilir. Çünkü zaten yeni doğan bebek, uzunca bir süre hareket etmez.

Ebeveynler de henüz küçük ve kasları gelişmemiştir düşüncesiyle bu durumu normal karşılarlar. Fakat örneğin 5-6 aylık olmuş bir bebek kucağa alındığında zıplama ya da atılma gibi hareketleri minik sıçramalarla dahi yapmıyorsa bu araştırılması gereken bir konudur.

Aynı şekilde çocukluk döneminde de sık sık yorulduğunu söyleyen, koşmakta zorlanan ve eklemler ile kaslarını gösteren bölgelerde ağrıları olduğunu söyleyen bir çocuğun şikayetleri asla ihmal edilmemelidir. Çünkü erken teşhis her zaman yüksek bir yaşam kalitesi muhafazası sağlar. Hatta kesin tedavi de ancak erken teşhis ile mümkün olabilir.

Kas Hastalıkları Türleri

Kas Hastalıkları Tedavileri

Kas ve iskelet sistemi hastalıkları doğrudan kişinin hareket etmesini kısıtlar. Bazen de hareket etmek mümkün ancak son derece ağrılı olabilir. Kas hastalıkları kalıtsal ya da sonradan- çevresel faktörlerle de oluşabilmektedir.

Ağır spor ve egzersizler, vücuttaki enfeksiyonun kas iltihabına sebep olması (inflamatuar kas hastalıkları) ve kişinin dahiliyeti olmadan vücudun ürettiği kas hastalıkları olarak sınıflandırmak mümkündür. Kalıtsal kas hastalıkları kendi içinde agresif ya da iyi seyreden türlerdedir.

Kas Hastalıkları Tedavileri

Her ne sebeple ve ne şekilde olursa olsun kas hastalıklarında, hastanın durumuna göre günlük egzersizler hekimlerin tedavilerinde muhakkak yer alır. Ayrıca ilaç tedavileri ya da kasları güçlendirmeye yönelik fizik tedavi gibi uzman kontrolünde devam edecek olan prosedürler ile de oldukça yüz güldüren sonuçlar elde edilmektedir.

İskelet Sistemi Hastalıkları

İskelet Sistemi Hastalıkları

Kas iskelet sistemi kaslar, kemikler, eklemler, ligamentler, tendonlar ve sinirlerden oluşmuştur. Temel anatomide iskelet genellikle minerallerden meydana gelen bir sistemdir.

Kas iskelet sistemi ağrısı, organların yaşayabilmesi için fiziki katkı sağlayan ve adeta onları taşıyan sistemin iyi olmadığının sinyali olarak algılanmalıdır. İskelet sistemi hastalıkları da çeşitli tip ve farklı boyutlarda meydana gelir.

Kazalar, Kronik Bel ve Boyun Ağrıları

Ev kazaları, spor kazaları, trafik kazaları gibi kısmi ya da bütüncül bölgelerin travmalar ile darbelere maruz kalması sonucunda iskelet sistemi hasar görür. Oluşmuş hasarlar bazen kalıcı bazen de geçici etkiler oluşturur.

Bu noktada darbe alınan ya da dejenere olan bölgede kas iskelet sistem ağrısı en bariz ve baskın semptomdur. Böylesi durumlarda mutlaka bir hastaneye başvurulmalı yahut hastanın durumu baz alınarak hiçbir müdahale yapılmadan direkt ambulans çağırılmalıdır.

Kronikleşmiş bel- boyun ağrıları ise kas ve iskelet sistemi hastalıkları arasında en yaygın olan sorunlardandır. Dönemsel olarak stres gibi unsurların tetiklemesi ile ortaya çıkabileceği gibi spora yeni başlayanlarda da sıklıkla görülebilir.

Ancak kronikleşmesi, hastalığın kontol edilememesinden kaynaklanır. Örneğin spora devam ettiğiniz süre zarfında, vücut bu yeni hareket arttırımına uyum sağlayamıyor ve ağrılar halen devam ediyorsa o zaman yanlış bir şeyler yaptığınızı bilmelisiniz.

Aylardır süren ve hareket kısıtlılığını da beraberinde getiren bel ve boyun ağrıları incelendiğinde fıtıkların tespit edilmesi kuvvetli ihtimaldir. Doktorunuzun tavsiye ettiği egzersizler, diyet, ilaç ya da ameliyat tedavinin parçalarındandır.

Osteoartrit

Halk arasında kireçlenme olarak bilinen osteoartrit doku, eklem, kas ve kıkırdak gibi hücrelerin tümünün hasar görmüş olmasıdır.

Özellikle 60 yaş üzerinde olanlar, obezite, sık sık eklem hastalığı geçirmek, eklem yaralanmaları, eklem ameliyatları, doğumsal iskelet hastalıkları ve mesleki olarak uzun süre hareketsiz sabit bir şekilde ayakta durmak görülme oranı bir hayli yüksektir. Tedavisi girişimsel teknolojik yöntemler ya da ameliyat ile mümkündür.

Romatoid Artrit

Kas ve iskelet sistemi hastalıkları arasında belki de en hafif ancak sinsi seyreden hastalık romatoid artrit olarak bilinir. Kas iskelet sisteminin iltihaplanması olan romatoid artrit hayatı tehdit edecek boyutlara kadar ilerleyebilir.

Eğer tanı ve tedavide gecikme olursa cilt dokusu, gözler, akciğerler, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere bağışıklık sisteminin de doğru çalışmasını baskılar.

Aslına bakıldığında birtakım antibiyotik ve romatizmal ilaçlar ile tedavisi mümkün olan bir hastalık olmasına rağmen hastalar durumlarının ciddiyetini anlamayıp çoğu zaman ihmalkâr davranabilmektedirler.  Kas ve iskelet sistemi hastalıkları belirtileri bünyenizde tam anlamıyla etkisini göstermeden hareket edip bir uzmana danışmak akıl karı olacaktır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap