.
.

Hemoroid Neden Olur

Hemoroid Neden Olur Genel anlamda yapılan araştırmalar her insanın yaşayabileceği bir sorun olduğunu ortaya koyarken bulguların net olmadığını da söylemeden geçmeyelim.

.
.

Hemoroid Neden Olur, Hemoroid dendiğinde pek bilinmese de halk tarafından basur ismiyle anılan, anüs çevresinde kanalın şişmesiyle beraber meydana gelen rahatsızlık olarak tanımlanabilir.

Genellikle oturma problemi olanlarda olduğundan şüphelenilen bir durum haline gelmiştir. Çünkü anüs ucunda bulunan yapılar vasküler biçimde dışkımızı tutmamız için vardır.

Büzülüp açılabilen bir yapıya sahip olan bu oluşumların normal şartlarda kendi boyutlarında olması gerekirken şişmesiyle farklı bir boyut kazandığı görülür.

Basur, Hemoroid ya da mayasıl olarak tanımlanan bu hastalığın farklı evreleri vardır. Her ne kadar insanlar her problemi basur olarak algılasa da basur nedenleri ile hafif çaptaki semptomlar aynı soruna işaret etmez.

Genel anlamda yapılan araştırmalar her insanın yaşayabileceği bir sorun olduğunu ortaya koyarken bulguların net olmadığını da söylemeden geçmeyelim.

Yaygın inanışa göre çok fazla oturan insanların, özellikle masa başı çalışanların yaşadığı bir problem olduğuna inanılmaktadır. Ancak bunun farklı sebeplere dayanabileceği de aşikâr.

Hemoroid Nedenleri?

.

Anüste bulunan vasküler yapının iltihap dahilinde şişme eğilimine girmesiyle beraber dışa doğru taşan bir parçacığa rastlanabilir.

Parçacıklar olarak görülebilecek olan bu rahatsızlığın aynı zamanda kanama, ağrı ve acı gibi semptomlar göstermesi normaldir. Ancak her belirti aynı anlamı ifade etmez.

Çoğu kişi için geçici olan rektal kanamalarla görülen internal hemoroid farkında olmadan da meydana gelebilmektedir.

Siz taharet sonrasında fark etmeseniz de bu problemle yüz yüze kalmış olabilirsiniz. Bunun bir sonraki evresi olan patolojik hemoroid çok daha farklı etkilerle karşımıza çıkabilir. Hemoroidin sebepleri arasında ise tahmin etmesi zor seçeneklerin olduğunu görmekteyiz.

Hemoroid Neden Olur

Obezite

Yüksek kilo aslında vücudun her noktasına zarar vermektedir. Ancak makat bölgesinde çok sayıda damar olması, bu damarların ise hem yüksek basınç altında hem de mevcut kilonun üzerine çıktığınızda daha fazla işlevsel olmaya çalışmasıyla basur görülebilir. Bu durumda düzenli kilo vermek, sıvı ve lif alımını belirgin düzeyin üzerine çıkarmak önemlidir.

İshal ve Kabızlık

Kronik olan ishal ya da kabızlık doğrudan basur sebebi olabilmektedir. Ancak herkeste görülebilir diye bir kaide yok. Yani kısaca çok sık tuvalete gitmekte, pek gitmemekte aynı şekilde sorun yaratan bir durumdur. Üstelik dışkı yaptığınız sırada ıkınmak, zorlanmak ve anüsü zorlamak bu noktada ciddi problemlerin ilk adımları olabilmektedir.

Genetik

Mayasıl çoğu zaman ailede varsa çocuğa geçebilecek bir genetik rahatsızlıktır. Bu yönüyle de araştırılmasına rağmen net bulgular yer almamaktadır.

Hamilelik

.

Hamilelik süresince vücudun anormal derecede değişimi, hormon dengesizlikleri ve stresli süreç buna sebebiyet verebilir.

Yaş

Vücudunuzun ağırlığını sürekli olarak taşıyan bölgenin 50 yaşından sonra çok daha hassas olması tabi ki normal karşılanmalıdır. Yaşlılarda %40 oranında daha yüksek görülen bir rahatsızlıktır.

Aktiviteler ve Koşullar

Çok ağır iş yapanlar yaptıkları iş sırasında farkında olmadan kaslarını sıkarlar. Bu kas sıkılması ise ağır yük kaldırırken hepimizin yaptığı bir eylemdir. Bu sırada kasılan anüs kasları düzenli olarak bu eğilim altına girdiğinde basura sebep olabilir. Aynı zamanda iş fonksiyonlarında çalışmanız gereken yer masa başında oturarak ise ciddi risk altındasınız demektir.

Anal İlişki

Ters ilişkinin basur sebepleri arasında olması kanıtlanmış bir gerçektir. %100 ihtimalle olmasa da basur olma ihtimalini derinden etkilemektedir.

Hemoroid Tedavisi

Kesinlikle söylememiz gereken şeylerin başında basurun çaresiz bir rahatsızlık olmadığı gelmeli. Zira birçok kişinin bu noktada hiçbir çare bulunamayacağına inanarak doktora gitmediğini biliyoruz. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki hemoroid gibi anüsle ilgili olan bir rahatsızlığın doktorlardan dahi çekinilerek saklanması sık rastlanan bir psikolojik durum. Ancak bu yanlış bir olgudur.

Basurdan korunmak için oturduğunuz bölgede hemoroid simidi ya da minderi adıyla satılan ürünleri tercih edebilirsiniz.

Fakat bu koruma noktasında size ne kadar geniş bir çerçeve sağlayacak tam manasıyla bilinmemektedir. Yine de işe yarayacağından emin olabilirsiniz. Var olan bir basurun tedavisi içinse üç farklı metot uygulanabilir.

Konservatif

.

Genel anlamda dışarıdan müdahale içeren bu tedavi yönteminin besin dengesi, lifli gıda tüketimi, sıvı tüketiminin arttırılması ile ilişikli olduğunu söylemeliyiz. Üstelik fitil gibi ürünler bu tedavi kapsamında sayılmaktadır.

Uygulanabilecek Medikal İşlemler

Medikal yönden hemoroid oluşumuna iltihabı dindirecek bir sıvı enjekte edilebilir. Ya da bunun yerine hemoroid bandı olarak anılan lastik bant ligasyonu tercih edilebilir.

Kızılötesi koterizasyon tekniğinin lazer yöntemlerinin gelişmesiyle basur için uygulanmaya başlandığından bahsedelim. Ancak sonradan kendisini yineleme riski olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Cerrahi Müdahale

Çoğu zaman üçüncü ya da dördüncü evre olarak tanımlanabilecek hemoroid vakalarında başvurulur.

Aynı zamanda konservatif ve medikal müdahalelerin işe yaramaması halinde tercih sebebi olmaktadır.

Eğer hemoroid bir tehdit unsuru oluşturmayacaksa çoğu zaman başvurulmayacak bir yöntem olduğunu belirtmek faydalı olacaktır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap