Astım Neden Olur

Astım Neden Olur Astımı kontrol altına alabilen ve bunun yanı sıra da solunum problemlerini önleyici bazı etkenlere başvuran çok fazla hastaya rastlanmaktadır.

Astım Neden Olur Bir solunum yolu rahatsızlığı olan astım temel anlamda solunum yollarının iltihaplanması üzerine görülür.

İltihabın türüne ve niteliğine bağlı olarak ise nefes almayı güçleştirici, nefes darlığı ve buna benzer solunum sorunlarının yaşanmasına sebep olur.

Astım rahatsızlıkları genellikle solunum problemleriyle çok sık görülür. Çoğu zaman ise nefes almakta zorlanan hastalar için kullanılan genel bir terim haline dönüşmüştür.

Alerjik olabileceği gibi hiçbir alerjenle alakası olmayan kronik bir astım rahatsızlığına da rastlamak mümkündür.

Aynı zamanda tedavi edilmese dahi astım rahatsızlığına yakalanan hastaların kendi bilinçleriyle bunu yönetebilme iç güdüleri gelişmektedir.

Astımı kontrol altına alabilen ve bunun yanı sıra da solunum problemlerini önleyici bazı etkenlere başvuran çok fazla hastaya rastlanmaktadır.

Genetik anlamda da aile yapısından gelen ve ciddi bir kalıtsal rahatsızlık olarak nitelendirilen astım küçük yaşlardan itibaren görülebilmektedir.

Çocukluktan başlayan astım hastalığının kontrol altında tutulmaması ciddi sonuçlar doğurabilir. Özellikle de bilincin tam manasıyla aktif olmadığı uyku gibi durumlarda, herhangi bir destek alınmadığı durumlarda sıkışıklığın kötü sonuçlar doğurabilmesi mümkündür.

Astım Neden Olur

Astım Nedenleri

Astım nedenleri arasında sıklıkla karşılaşılan ana etken alerjenler olmaktadır. Mevsim değişiklikleri, coğrafi değişimler ve hava şartlarının fazlasıyla etkili olmasının dışında bir numaralı diğer etken genetik olarak nitelendirilir. Aile yapısında var olan bir genin çok ciddi bir biçimde devamlılığına rastlanmaktadır.

Genetik

Genetik açıdan aile bireylerinde var olan bir rahatsızlığın kesin suretle değil ancak geçme ihtimalinden bahsetmek gerekiyor.

Ailede var olan bir astım kronik olarak ufak yaşlardan itibaren kendisini gösterebilir.

Bazı istisnai durumlarda ise ileri yaşlarda ortaya çıkarak gözlemlenir.

Alerji

Farklı alerjenlerden ötürü Astım rahatsızlığı ile boğuşan çok fazla insana rastlanıyor. Bazen bahar aylarında polenler, bazen ise hava kirliliği buna etken olabilmektedir.

Ancak alerjenlerin çok yoğun bir biçimde karşımıza çıktığını düşünecek olursak her hangi bir nesne, madde ya da molekülün dahi alerjik olarak astım başlangıcına sebep olabileceğini söylemek mümkün olmaktadır. ,

Atopi

Alerjenlere karşı oluşmuş olan bir hassasiyetin aile bireylerinde var olan genetik yapıdan geçme durumuna atopi denmektedir. Bu sebeple de astım hastalığına çok daha elverişli bir bünyeye sahip olurlar. Çocuk astım hastalarının büyük bir kısmının atopi sebebiyle teşhis edildiğini vurgulayalım.

Çevresel Faktörler

Özellikle solunumu etkileyecek olan her detay astım nedenleri arasında sıralanabilir. Buna sigara dumanı, soba isi, duman, nargile tüketmek ve buna benzer maddeler dahildir.

Aynı zamanda havanın temiz olmaması, nem dengesinin korunmaması, boğazı ve tüm solunum yollarını tahriş edici kimyasal içerikler gibi detaylardan da bahsetmek gerekiyor.

Tütün Mamülleri

Genellikle tütün, sigara, nargile ve puro gibi ürünler kullananların astıma yakalanma riski çok aşırı derecede yüksektir.

Normal insanlara göre 3 kat daha fazla risk grubundadırlar.

Haliyle bu tarz solunumu etkileyici, zedeleyici ve iltihap oluşmasını sağlayacak kimyasal etkenlere sahip ürünleri tüketmemek bir önlem oluşturabilir.

Psikolojik Etkenler

Depresyon dönemlerinde ya da öfkenin kontrol edilemediği süreçlerde solunum düzeninin değiştiği bilinmektedir.

Bu değişimle birlikte çok üst düzey bir astım görülmese de astım başlangıcına sebep olabilecek bir zemin hazırlanabilir.

Çünkü solunumun güçleşmesiyle beraber darlaşma ve ani değişimler nefes alış verişlerin düzenini alt üst eder.

Kadınsal Faktörler

Özellikle regl döneminde her kadının başına gelen bir durum olarak görülse de adetin bitişiyle birlikte solunum düzensizliği de kendine gelir.

Çoğu zaman sebebi bilinmeyen solunum zorlaşmasının genel olayı bundan ibarettir.

Astım Tedavisi

Astım tedavisi aslında net olarak bir şemaya uygun değildir. Yani kesinlikle astımı bitiren bir tedavi yöntemi henüz bulunamamıştır.

Daha çok tıbbi gelişmeler bize astımla yaşamayı kolaylaştıracak, onu dengede tutacak ve yaşamsal fonksiyonlarımızı önlemeyecek ürünler sunmaktadır.

Örneğin astım hastaları için olası bir kriz anında yapılabilecekler, bu kriz anını geçirebilmek için solunumu rahatlatıcı spreyler oldukça revaçtadır.

Kronik bir rahatsızlık olmasından ötürü çocuk yaşlarda astım rahatsızlığına yakalanan bir kişinin ömür boyu bu rahatsızlıkla yaşaması olağandır.

Yapılacak en doğru şey ise tetikleyici faktörlerden uzak durmak, daha temiz ve daha dengeli bir yaşamın içerisinde yer almaktır.

İnhaler isimli cihaz ise tıbbi açıdan astım hastalarının akciğerlerine solunum yolları üzerinden temiz hava alınmasını kolaylaştırır.

Hemen her hastada mutlaka bulunması gerekir ki olası bir kriz ya da solunum güçlüğünde nefes yolları açılabilsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap