Oruçla İlgili Hadisler

Oruç ile ilgili hadisler, peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) tarafından Müslümanlara söylenmiş öğüt verici sözlerdir. 11 ayın sultanı olarak bilinen Ramazan ayında bu hadisler çokça dile getirilir. Ramazanın ruhunu ortaya koyan bu hadisler, aynı zamanda Ramazan ayının dinen önemini ve anlamını vurgular. Peygamber efendimizin söylemiş olduğu bu hadisler, bize yol gösteren önemli meşalelerdir. Bu hadislerle yolumuzu daha doğru yöne çevirip Ramazan aynın faziletlerinden daha fazla yararlanabiliriz. Bu ayda oruç tutularak ibadet edilir. Ayrıca kuran okumak, daha fazla namaz kılmak da bu ayda Müslümanların sıklaştırdığı diğer ibadetlerdir.

Ramazan ayında oruç tutmak, aç ve yoksul insanları daha iyi anlamamızı sağlar. Allah, insanların birbirlerini daha iyi anlaması ve zenginlerin ekmeğini fakirlerle paylaşması için oruç ibadetini emretmiştir. Bu nedenle de oruç tutan kişiler, sabah ezanında niyetlenir ve akşam ezanı okunana kadar yeme-içme gibi şeylerden uzak durur. Güzel sözler, bu ayda oruç tutan sevdiklerinize gönderebileceğiniz en güzel ve özel sözlerdir. Bu hadisleri sevdiğiniz insanlarla paylaşarak onların da faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

Oruçla İlgili Hadisler
Oruç ile ilgili hadisler

İşte Editörün Seçimi ile Oruçla İlgili Bazı Hadisler:

  1. Hz. Muhammed (sav) şöyle buyurmuştur: “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, Müslim)
  2. Hz. Muhammed (sav) şöyle buyurmuştur: “Oruç, Allah’ın kendine özgü bir ibadettir. Ona başka bir şey benzetilmez. Oruç tutanın yiyeceği ve içeceği terk etmesi, Allah’a yaklaşma sebebidir.” (Tirmizi)
  3. Hz. Muhammed (sav) şöyle buyurmuştur: “Oruç tutan kimse, iftar edinceye kadar meleklerin şefaati kendisine yetmez mi?” (Tirmizi)
  4. Hz. Muhammed (sav) şöyle buyurmuştur: “Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, onun sevabı kadar sevap alır, oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz.” (Tirmizi)
  5. Hz. Muhammed (sav) şöyle buyurmuştur: “Kim Ramazan’da inananlara namaz kıldırır ve onlarla birlikte namaz kılar, inananların orucunu açar, onun sevabından hiçbir eksilme olmaz.” (Buhari, Müslim)
  6. Hz. Muhammed (sav) şöyle buyurmuştur: “Oruç, bir kalkandır. Sizden biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin, bağırıp çağırmasın. Eğer birisi ona söver veya tartışmaya kalkışırsa, ‘Ben oruçluyum’ desin.” (Buhari, Müslim)
  7. Hz. Muhammed (sav) şöyle buyurmuştur: “Oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.” (Buhari, Müslim)

Bu hadisler, orucun önemini, sevabını ve oruçlu insanlara verilen değeri vurgulayan ifadelerdir. Oruç tutanlar için manevi bir deneyim olan oruç, ibadetlerin kabul olması, günahların affedilmesi ve Allah’ın lütfuna erişmek için bir vesiledir. Bu hadisler, oruç ibadetinin değerini anlamamızı sağlar ve oruçla ilgili tavsiyeler sunar.

Oruçla İlgili Hadisler

  • Zahmetsiz ganimet kışta tutulan oruçtur. (Tirmizi, Savm 74, (797)
  • Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yıl orucu tutmuş olur. (Tirmizi, Savm 53, (759); Ebu Davud, Savm 58, (2432)
  • Ramazan’da orucunu tutup da Şevval’den de altı gün tutan kimse bütün sene oruç tutmuş gibidir. (R. Salihin, 1259)
  • İslam beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kâbe’ye haccetmek, Ramazan orucu tutmak. (Buhari, İman 1; Müslim, İman 22 )
  • Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz. (Tirmizi, Savm 82, (807); İbnu Mace, Sıyam 45, (1746)
  • Beş vakit namaz, bir cuma namazı diğer cuma namazına, bir Ramazan diğer Ramazana hep kefarettirler. Büyük günah irtikab edilmedikçe aralarındaki günahları affettirirler. (Müslim, Taharet 14, (223); Tirmizi, Salat 160, (214)
  • Oruç perdedir. Biriniz bir gün oruç tutacak olursa kötü söz sarfetmesin, bağırıp çağırmasın. Birisi kendisine yakışıksız laf edecek veya kavga edecek olursa ‘ben oruçluyum!’ desin (ve ona bulaşmasın). (Müslim, Sıyam 164, (1161)

Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır. Oradan sadece oruçlular girer. Oruçlular girdiler mi artık kapanır, kimse oradan giremez.’ (Tirmizi’nin rivayetinde şu ziyade var: ‘Oraya kim girerse ebediyyen susamaz. (Tirmizi, Savm 5)

Kim oruçlu olduğu halde unutur ve yerse veya içerse orucunu tamamlasın. Çünkü ona Allah yedirip içirmiştir. (Müslim, Sıyam 171, (1155); Tirmizi, Savm 26, (721)

Ramazan ayında, hasta veya ruhsat sahibi olmaksızın kim bir günlük orucunu yerse, bütün zaman boyu oruç tutsa bu orucu kaza edemez. (Buhari, Savm 29; Tirmizi, Savm 27, (723)

Bizim orucumuzla ehl-i kitabın orucu arasında hudut, sahur yemeğidir. (Müslim, 6, 60)

Kim Allah Teâla yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar. (Tirmizi, Cihâd 3, (1624)

Kim Allah Teâla yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar. (Tirmizi, Cihad 3, (1624)

Ramazan girip çıktığı halde günahları affedilmemiş olan insanın burnu sürtülsün. Anne ve babasına veya bunlardan birine yetişip de onlar sayesinde cennete girmeyen kimsenin de burnu sürtülsün. Ben yanında zikredildigim zaman bana salat okumayan kimsesinin de burnu sürtülsün! (Tirmizi, Daavat 110, (3539)

Kişinin fitnesi ehlinde, malında, çocuğunda, nefsinde ve komşusundadır. Oruç, namaz, sadaka, emr-i bi’l-maruf ve nehy-i ani’l-münker bu fitneye kefaret olur! (Müslim, Fiten 17, (144), Tirmizi, Fiten 71, (2259)

İslam beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kâbe’ye haccetmek, Ramazan orucu tutmak. (Tirmizi, İman 3, (2612)

Resulullah (sav) vefat edinceye kadar Ramazan’ın son on gününde i’tikafa girer ve derdi ki: ‘Kadir gecesini Ramazanın son on gününde arayın’. Resulullah (sav)’dan sonra, zevceleri de i’tikafa girdiler. (Müslim, İ’tikaf 5, (1172)

Resulullah (sav)’a Kadir gecesi (Ramazan’ın neresinde?) diye sorulmuştu. O, Ramazanın tamamında!’ diye cevap verdi. (Ebu Davud, Salat, 824, (1387)

Bir kadın Resulullah (sav)’a gelerek: ‘Ben haccetmek için hazırlık yapmıştım. Bana (bir mani) arz oldu ne yapayım?’ ‘Ramazan’da umre yap, zira o ayda umre tıpkı hacc gibidir’ buyurdu. (Ebu Davud, Hacc 79, Tirmizi, Hacc 95)

Kadir gecesini, kim sevabına inanıp onu kazanmak ümidiyle ihya ederse, geçmiş günahları affedilir. (Müslim, Müsafirin 174, (769); Ebu Davud, Salat 318, (1371); Tirmizi, Savm 83)

Resulullah (sav) buyurdular ki: ‘Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur. (Müslim, Sıyam 2, (1079)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap