Melanom Neden Olur, Kimlerde Görülür, Tedavisi Nasıldır?

Melanom Neden Olur, Kimlerde Görülür, Tedavisi Nasıldır? Melanom cilt türü bir tümördür. Her hastada şikayetler farklılık gösterebilir. Farklı muayeneler ile tanı konur ve uygun tedaviye başlanır.

Melanom Neden Olur

Melanom Neden Olur Melanom kötü huylu bir tümördür. Hiçbir uyarı vermeden normal bir deri yüzeyinde aniden ortaya çıkabileceğim gibi önceden var olan bir ben üzerinde de genişleyebilmektedir.

Bir çeşit cilt tümörü olan melanomun oluşumunu gözlemlemek için öncelikli olarak benlerin dikkatli bir şekilde izlenmesi gerekmektedir. En büyük hayati riskleri taşıyan cilt kanseri olan melanomun kaynağı; melanosit adı verilen hücrelerdir.

Melanositler, insan derisine renk veren ve bronzlaşmasını sağlayan melanin pigmentinin üreticileri olarak bilinmektedir. Melanom yani cilt kanseri ise melanositlerin anormal bir şekilde aşırı ve kontrolsüz çoğalmaları sonucunda oluşmaktadır.

Melanom Ne Sıklıkla Görülür

Melanom Neden Olur

Ülkemizde melanom görülme sıklığı erkeklerde 100.000’de 1,9 ve kadınlarda ise 100.000’de 1,3 olarak bildirilmiştir. Melanom yani cilt kanseri genellikle deri yüzeyinde başladığı için erken dönemde saptanması en sağlıklı sonuçların elde edilmesine imkan tanımaktadır.

Aynı zamanda gözle görülür olması kolay tespit edilebilmesine de olanak tanımaktadır. Cilt kanserinde erken tanının sağlanabilmesi için öncelikli olarak kişinin kendisini düzenli aralıklar ile kontrol etmesinde fayda vardır.

Güneş ışınlarının zararlı etkileri artış gösterdiği sürece cilt kanseri rahatsızlıkları da artış göstermektedir. Yani cilt kanseri rahatsızlıklarının görülme sıklığının azaltılabilmesi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak ile doğru orantılıdır.

Melanom Tehlikeli Bir Hastalık mıdır?

Cilt ya da deri kanseri tüm kanser tipleri arasında en yaygın olarak görülen kanserlerden bir tanesidir. Özellikle son dönemde giderek artan zararlı güneş ışınları, insan sağlığına zararlı olarak kullanılan maddeler ve çok daha fazla unsur cilt kanserinin artış göstermesine sebebiyet vermektedir.

Melanom cilt kanserleri ele alındığı zaman en az görülendir. Ancak en tehlikelisidir. Mutlaka tanı konuşduğu düşünüldüğü andan itibaren bir uzmana başvurulmalıdır. Melanom tüm cilt kanseri ölümlerinin büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır.

Melanom Neden Olur? Kimlerde Görülür?

Melanom Neden Olur? Kimlerde Görülür?

Melanom neden oluşur? Sorusu ele alındığı zaman diğer tüm kanser türleri gibi melanom da sağlıklı genlerin mutasyona uğraması ya da kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile oluşmaktadır. Melanomun ortaya çıkmasında yüzde onluk bir kısımda ailesel geçiş olarak gözlemlenmektedir.  Cilt tipi, ciltte benlerin varlığı, ultraviyole ışınlar gibi etmeler melanom oluşumunda etkilidir.

Melanom kimlerde görülür? Sorusu ise şu şekilde cevaplanabilir;

–        Ciltte çok fazla ben bulunması melanom olasılığını arttırmaktadır. Ciltte bulunan benlerin büyük çoğunluğu kansere dönüşmese de melanom oranını arttırdığı düşünülmektedir.

–        Açık tenli bireyler, kızıl saçlı ve çilli bireyler de gelişme olasılığı çok daha yüksektir.

–        Uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kalmak melanom gelişimine katkı sağlamaktadır.

–        Bireyin 30 yaşına gelmeden önce solaryum ve benzeri uygulamalar kullanması da cilt ve deri kanserinin görülme riskini arttırmaktadır.

–        Gen aktarımı ile geçmiş olması riski arttırmaktadır. Özellikle birinci dereceden akrabalarında melanom bulunanlarda risk daha fazladır.

Melanom Hastanın Şikayetleri Nelerdir?

Melanom hastasının şikayetleri göz önünde bulundurulduğu zaman bazı durumlarda hiçbir belirti vermeksizin ortaya çıkabildiği bilinmektedir. Aynı zamanda vücutta önceden var olan bir ben üzerinde de gelişim gösterebilmektedir. Melanomun uyarıcı belirtilerim şu şekilde sıralanabilir;  soyulma, kanama, sızıntı ya da ben üzerindeki şişlik ve kabartı.

Ayrıca yoğun bir kaşıntı hissi, hassasiyet, ağrı da başlıca belirtileri arasında yer almaktadır. Şikayetler göz önünde bulundurulduğu zaman en dikkat çekici noktalardan bir tanesi de anormal görünen bir benin çıkmasıdır.  Bu gibi durumlar mutlaka uzman tarafından iyi gözlemlenmelidir.

Melanom Tanısı Nasıl Konulur?

Melanom tanısı farklı yöntemler ile konulabilmektedir. Bunlardan en sık kullanılanı dermatoskopidir. İnsan vücudunda bulunan benleri 10 ya da 20 kat büyük gösteren ve özellikle pigmentli olan benlerin izlenmesine imkan tanıyan bu yöntem ayırım yapılmasında oldukça etkilidir.

Bu yöntem elle tutulan bir cihaz yardımı ile görüntü kaydı alınarak gerçekleştirilmektedir. Gerek çıplak gözle algılanan gerekse dermatoskopik muayene ile saptanan bulguların cilt kanserinin var olup olmadığını göz önüne sermektedir.

Melanom Tedavisi Mümkün müdür?

Melanom tedavisi özellikle son dönemde gelişim gösteren imkanlar dahilinde cerrahi işlemler aracılığı ile tedavi edilebilmektedir. Melanom olduğu patoloji raporu ile doğrulanıyorsa ilgili bölgece cerrahi işlem uygulamaları yapılmaktadır. Melanom kanserinde bilinen tek tedavi cerrahi tedavi yöntemidir. Bu sebepten erken tanı çok ciddi önem taşımaktadır. Eğer erken tanı sağlanmazsa melanom lenf sisteminden başlayarak vücudun diğer organlarına yayılım gösterebilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap