Bıçak Nasıl Kullanılır?

Mutfakta yemek yaparken bıçak kullanımı oldukça önemlidir. Hangi malzemeyi hangi bıçakla keseceğiniz hem işinizi kolaylaştıracak hem de işlemlerin daha pratik ..

Mutfakta yemek yaparken bıçak kullanımı oldukça önemlidir. Hangi malzemeyi hangi bıçakla keseceğiniz hem işinizi kolaylaştıracak hem de işlemlerin daha pratik şekilde yapılmasını sağlayacaktır. 

Peki, bıçak nasıl kullanılır?

Mutfaklarda kullanılan bıçaklar seramik, çelik ve polikarbonat malzemeler olmak üzere üç farklı malzemeden oluşmaktadır.

Küp küp doğrama veya küçük parçalara ayırma işlemlerinde genellikle şef bıçağı kullanılmalıdır. Şef bıçakları geniş ve daha ağır bir yapıdadır. Soğan ve sarımsakların doğranmasında oldukça işe yarayacaktır.

Soyma işlemlerinde bizzat adıyla anılan soyma bıçakları kullanılmalıdır. Soyma bıçakları diğer bıçaklara oranla daha küçüktür. Doğama işlemlerinde kullanılmaz ancak meyveleri bölmede tercih edilebilir.

Ekmek dilimlemek için ise testere görünümünde olan ve keskin tarafından dişleri bulunan bıçak tercih edilmelidir. Tırtıklı olmayan bıçaklar ekmeklerin düzenli bir şekilde dilimlemez ve ekmeğin parçalanmasına neden olurlar.

İşe yarayacak iyi bir bıçakta ağırlık dengesi olması gerekir. Sap ve kesici kızım arasında çok fazla ağırlık farkı olması bıçağın kullanımını zorlaştıracaktır.

Bıçağın doğru şekilde tutulması ise daha hızlı ve kaliteli bir dilimleme oluşturacaktır. Baş parmak bıçağın üst bölümünde, diğer 4 parmak ise bıçağı sıkıca kavramalıdır. Baş parmağın üst tarafta olması bıçağı rahat hareket ettirmeyi sağlayacaktır.

Bıçağın doğru tutulması ve doğru bir doğrama sistemi oluşturursanız işlemler daha kısa sürede son bulacaktır. Doğrama işlemlerinde genellikle dayanak noktası stili kullanılır. Bıçağın ucu tahtada sabitken bilekten kaldırma ve indirme yapılarak tüm her şey doğranabilir.

Diğer bir doğrama stilinde ise doğrayacağınız ürünü diğer elinizin işaret parmağı ile sabitlersiniz. İşaret parmağı geriye çekilerek her doğrama da aynı dilimler elde edilir. Ancak bu biraz zor bir doğruma işlemidir. İyice alışıldıktan sonra bu doğrama stili uygulanabilir.

Yuvarlak yapıdaki ürünler doğranırken öncelikle yuvarlaklık kısımları kesilir ve düz bir zemin elde edilir. Bu şekilde daha rahat bir kesim işlemi uygulanır.

Bıçak temizliğinde ise ılık su ve deterjan kullanılmalıdır. Sonrasında bıçağı kesinlikle kurulamanız gerekir. Islak bırakılan bıçakların kesim kalitesi düşecektir.

Bıçağın kullanım sıklığına göre de bilenmesi gerekmektedir. Bileme aracı bıçakla 20 derecelik bir açıda olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap