.
.

Tencerelerde Hijyen Nasıl Sağlanır?

  Yemek yaparken kullandığımız ve en çok kullanılan mutfak gereci olan tencereler temiz olmak zorundadır. Yapacağımız yemeğin lezzeti kadar temizlik ve hi..

.
.

Yemek yaparken kullandığımız ve en çok kullanılan mutfak gereci olan tencereler temiz olmak zorundadır. Yapacağımız yemeğin lezzeti kadar temizlik ve hijyen önem taşımaktadır. Dolayısıyla tencerelerin türüne ve lekelerine göre farklı uygulamalarla bunu sağlamamız mümkündür.

Günümüzde insanların birçok yönden bunu dert ettiğini biliyoruz. Dibi tutan tencereler nasıl temizlenir ya da yanık izleri tencereden nasıl çıkar gibi sorular her zaman gündeme gelmektedir. Bunların tamamına doğal yollardan çözüm sağlanabiliyor. Özellikle günümüzde bunu kolaylaştıran temizlik ürünleri olduğu için işimiz daha da kolay olabiliyor.

Yapmamız gereken tek şey ise doğru tencereye ve kirlere doğru şekilde yaklaşmaktan ibaret. Böylece çıkmayacak kir olmadığını sizde anlayacaksınız.

Tencere Temizliği Nasıl Yapılır?

Tencereler emaye, alüminyum, demir, çelik ve farklı türlerde olabiliyor. Hatta artık teflon yüzeyli, yapışmaz ya da kızartmaya yönelik tencerelerin çıktığını biliyoruz. Her evin ihtiyacı olan bu tencerelerin temizliği içinse pek bilinmeyen ipuçları var. Eğer bu ipuçlarını uygularsanız kesinlikle temizliğe ayırdığınız vakit yarı yarıya düşecektir. Bulaşıklar sizin için bir külfet değil, kısa süreli bir aktiviteye dönüşecektir.

Paslanmaz Çelik Tencereler Nasıl Temizlenir?

Paslanmaz çelik tencereler gerek ağır olmaları gerekse lekeyi üzerlerinde bekledikten sonra tutmalarıyla bilinir. Çok zor bir bulaşık deneyimi yerine yapmanız gereken şey bir gece önceden kaynamış suyun içerisine sirke ekleyerek tencerenin içerisinde bekletmektir. Bu ortalama bir güne yakın beklediğinde tüm kirlerin arınmasını sağlayacaktır.

Paslanmaz Çelik Tencerelerin İlk Yıkanması

Paslanmaz çelik tencerelerin etiketi nasıl sökülür konusuna değinmeden geçmeyelim. İçerisinde yemek pişecek olan bu araçların içlerinde yeni alındığında etiketler vardır. Dolayısıyla bu etiketlerin sökülmesi gerekiyor. Sıcak suyla bu işlemi yapmanız iz bırakmanıza sebep olabilir. Bunun yerine bir mumu yakarak etiketin etrafında değdirmeden tutabilirsiniz. Kısa sürede kenarlardan kabarmaya başlayacağını görürsünüz. Mumun çıkarmadığı etiketler için asetonlu bir bezle bunun üzerinden geçebilirsiniz. Ardından tencerenizi güzelce yıkamayı ihmal etmeyin.

Emaye Tencereler Nasıl Temizlenir?

.

Emaye tencerelerin temizliği basittir. Hatta yarım saat içerisinde tüm lekeleri arındırmanız mümkündür. Lekeleri çıkarmak için tencerenin içerisine sıcak su, sıcak suya ise bir miktar çamaşır suyu eklemelisiniz. Bu karışım yarım saat içerisinde lekelerin tümünü çözülmeye hazır hale getirecektir.

Alüminyum Tencereler Nasıl Temizlenir?

Alüminyum tencereler çok dayanıklı olmadığı gibi kolayca çizilebiliyor. Bu çizilmeler ise size zarar verebilmektedir. Genellikle yumuşak dokulu hassas temizlik ürünleriyle temizlik yapmanızı öneririz. Haliyle çok zor çıkan ve sizi zorlayan bir lekeden bahsediyorsak telden ziyade zımparayla çok hafif dokunuşlar temizliği kolaylaştırır. Zımparanın düzenli kullanılması alüminyum tencerenin yapısını bozup çiziklerin derinleşmesini sağlar. Bu yemeklerin içerisine bakteri sızıntısına sebep olabileceğinden bu tip tencerelerin fazla kullanılması önerilmemektedir.

Tencere Yanıkları Nasıl Temizlenir?

Tencerelerde yanık izleri en büyük sorunlardan birisidir. Zira bu yanıklar kolay kolay geçmez, geçmediği gibide kalıcı olmaya devam eder. Sizde bu aşamada tencerelerin hijyeni için yanık izlerini temizlemek istersiniz. Tencerenin ne tür olduğu önemsiz olup çamaşır suyu eklediğiniz kaynamış suyu bu noktada uygulayabileceğinizi belirtelim. Bir sür beklettikten sonra sünger ya da tel yardımıyla yanık izlerinin çıktığına şahit olacaksınız.

Kararan Tencereler Nasıl Temizlenir?

Burada tencerenin yanması ya da aşırı sıcaktan kararması gibi durumlar söz konusu olabilir. Eğer kararma tamamıyla aşırı sıcaktan ve kavrulan yemekten kaynaklıysa bunu temizlemenin yolu limondur. Limonun kabuklarını ayırarak tencerenin içerisine atmalısınız. Suyu ekleyip kaynama noktasına kadar limon kabuklarını içerisinden çıkarmayın.

Eğer söz konusu kararmalar yanıksa yanık olan bölgelere tuz atarak birkaç saat beklemeniz gerekecek. Bu sayede tencere kararmalarından rahatlıkla kurtulabilir ve mutfak gereçlerinizin ilk günkü gibi parlamasını sağlayabilirsiniz.

Dibi Tutmuş Tencere Nasıl Temizlenir?

Tencerelerde dibi tutmuş yiyecekler çıkması neredeyse imkânsız lekeler olarak bilinir. Bundan kurtulmak için dibi tutan bölgeye ya da tüm tabansa tamamına karbonat uygulamanız gerekiyor.

Karbonatı tamamıyla tencere tabanına yaydıktan sonra yapmanız gereken şey üzerine su eklemektir. En az 10-12 saat kadar bekledikten sonra karbonatlı suyu döktüğünüzde sünger yardımıyla tek seferde temizleyebilirsiniz.

.

Dibi tutmuş tava nasıl temizlenir diye merak edenler içinse soğuk yönteminden faydalanabileceklerini söyleyebiliriz. İster buzluğa koyarak, isterseniz buz ya da buzlu suyu tavaya koyarak yaklaşık bir gün bekleyebilirsiniz. Bu dibi tutan tavanın çözülmesini sağlayacaktır.Tencerelerde Hijyen Nasıl Sağlanır?

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap