Yemeklerde Çilek Nasıl Kullanılır?

Lezzeti ve mis gibi kokusu ile en sevilen kırmızı meyvelerden biri olan çilek, şeker oranı yüksek olması ile birçok tatlı ve hamur işinde kullanılır. Çileğin t..

Lezzeti ve mis gibi kokusu ile en sevilen kırmızı meyvelerden biri olan çilek, şeker oranı yüksek olması ile birçok tatlı ve hamur işinde kullanılır.

Çileğin toprakta yetişmesi, kullanılmadan önce bol su ile yıkanmasını gerektirir. Yıkanmış ve ayıklanmış olan çilekler, mevsiminin dışında da taze olarak tüketilmek için buzlukta saklanabilir.

Çilek Kullanım Alanları;

Pasta ve Tatlı Çeşitlerinde,

Çileklerin en fazla kullanıldığı yiyecek türlerinin başında pasta ve tatlılar gelir. Hafif bir meyve olan çilek, kremalı, çikolatalı ve muz kullanılan tatlılardaki yerini alarak tatlıları, hem görünüm hem de tat açısından güzelleştirir. Kremalı pasta ve sütlü tatlıların dışında, bazı muffin, kek ve tartlarda da çilek kullanılır. Yaz meyvelerinin en güzel kokulu olan taze çilekleri, hafif tatlı ve pastaların tümünde kullanılabilir. Çileğin yanına en yakışan diğer meyve çeşidi ise hafif tadı ve aroması ile muz oluyor.

Akışkan Kıvamlı Tatlı ve Çikolatalarda,

Çilek bütün olarak kullanıldığı pasta ve keklerin dışında akışkan kıvamlı tatlı ve çikolataların içerisinde de kullanılır. Puding, dondurma ve muhallebi yapımında blenderdan geçirilen taze çilekler kullanılabilir. Sıvı kıvama getirilen çilek sosu, dondurmaların ve muhallebilerin üzerini süslemek veya tatlandırmak için kullanılır.

İçeceklerin İçerisinde,

Çilek, tatlı ve ekşimsi tadı sayesinde çeşitli içeceklerin içerisinde de kullanılır. Alkol ve alkolsüz içecek yapımlarında kullanılan çilek, hoş kokusu ile de dikkat çeker. Yazın vazgeçilmez içeceği limonatanın farklı bir biçimi karşımıza çıkıyor ve içerisinde çilek suyu kullanılıyor. Böylelikle ekşi ve şekerli bir tat ortaya çıkıyor.

Meyveli Sos Yapımında,

Çilek rondo veya blender ile püre haline getirilerek çeşitli soslar hazırlanır. Bu soslar, diğer kırmızı meyveler ile zenginleştirilebilir ve aroması arttırılabilir. Hazırlanan soslar hemen her tatlı ve pasta çeşidinde kullanılabildiği gibi salatalarda da kullanılabilir.

Kavanozlara doldurulan çilek sosları dolapta saklanarak kahvaltı sofralarında da yerini alabilir ve ekmeklerin üzerine sürülerek tüketilebilir.

Doğrudan Kullanımı,

Eritilmiş çikolata, bal veya sıcak kremaların yanında bütün çilekler servis edilebilir ve bu soslara bandırılarak yenebilir.

Bütün çileklerin yanına muz dilimleri ve çeşitli bisküviler de eşlik edebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap