.
.

Ortancanın Faydaları Nelerdir?

Çiçek türlerinden birisi olan ortanca bitkisi, kış mevsimi zamanında yapraklarını dökmekte olan tırmanıcı bitkiler sınıfından bir bitkidir. Latince ismi Hydran..

.
.

Çiçek türlerinden birisi olan ortanca bitkisi, kış mevsimi zamanında yapraklarını dökmekte olan tırmanıcı bitkiler sınıfından bir bitkidir. Latince ismi Hydrangea macrophylla olan ortancanın anavatanı Japonya’dır.

Ayrıca Güney ve Kuzey Amerika da ortancanın anavatanı olduğunu düşünülmektedir. Oval şekilli yeşil renkte iri yapraklara sahiptir. 2 metre kadar uzayabilen ortanca bitkisi yaz mevsiminin başlangıcından ekim ayına kadar yalancı bir şemsiye formunda kırmızı, pembe, sarı, mor ya da mavi renklerde kümelenmiş halde çiçekler açmaktadır.

Otuzdan fazla çeşidi olduğu bilinen ortanca bitkisinin beaute vendomoise, big smile, blue bird, blue wave, blue bonnet, forever pink, endless summer, nikko blue, red star, pia, sister Theresa ve taube gibi isimler verilen türleri bulunmaktadır.

Melezleme yöntemiyle elde edilen bazı türleri ise süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Son derece gösterişli bir çiçek olan ortancanın sağlığa yararları ise çoktur.

Ortancanın kökleri sayesinde hazırlanan pek çok ilaç ile bazı hastalıkların tedavisi sağlanabilmektedir.

Ortanca Bitkisinin Yararları Nelerdir?

.

Vücudu güçlendirici etkisi bulunmaktadır. Prostat tedavisinde son derece etkilidir. Büyümüş ve yangılı prostatın tedavisinde etkin rol oynamaktadır. Prostat büyümesinde ve kanserin önlenebilmesinde de son derece etkilidir.

Böbreklerin çalışmasını hızlandırarak kum ve taş oluşunu engeller. İdrar sollarında oluşabilen taş ve kum gibi problemlerden kaynaklı rahatsızlıkların azaltılmasında etkilidir.

Kum ve taş dökmeye yardımcı olur. Boşaltım sistemine destek olmaktadır. Ödem attırıcı ve idrar söktürücü etkisi bulunur. Bazı uzmanlarca MS hastalığının tedavisinde yararlı etkiler gösterdiği söylenmektedir. Sedef hastalığının yayılmasını engeller. Bir süre tedavi uygulanmasının ardından geriletici de olabilmektedir.

Ortanca Bitkisinden Faydalanmak İçin Nasıl Toplanmalı ve Saklanmalı?

Ortancanın kökü sonbaharda topraktan kazılarak çıkartılmaktadır. Sağlığa yararlı etkilerini görebilmek için çıkarılan kökler iyice temizlenmeli ve ufak parçalara ayrılmalıdır. Gölgelik ve havadar bir yerde kurutulur. Kurumuş hali rutubetsiz ve serin bir yerde cam birkaç içerisinde muhafaza edilebilir.

Ortanca Bitkisinin Çayı Nasıl Yapılır?

Bir fincan içerisine 1 bardaklık kaynar su konulur. İçine 1 yemek kaşıklık ölçüde kurumuş ortanca kökü eklenir ve üzeri kapatılır. 10-15 dakika kadar demlendikten sonra elde edilen bu çay günde 3 defa 1 fincan olmak üzere tüketilmelidir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap