Yaz Aylarının Vazgeçilmez Meyvesi Kavunun Faydaları Nelerdir?

Kavunun su yüzdesi fazla olduğundan yaz aylarının kavurucu sıcaklarında sıklıkla tercih edilen bir meyve olması kaçınılmaz. Bunun yanında içerdiği vitamin ve m..

Kavunun su yüzdesi fazla olduğundan yaz aylarının kavurucu sıcaklarında sıklıkla tercih edilen bir meyve olması kaçınılmaz. Bunun yanında içerdiği vitamin ve minareler ile de çok değerli bir sağlık kaynağı olmayı başaran kavun serinletici ve susuzluk gidericidir.

Makula Dejenerasyonu: Yaşın ilerlemesi ile birlikte retina da olumsuzluklar başlar. Makula dejenerasyonu ise retinayı etkileyerek hastanın görüşünü zamanla bozar ve görüntüler bulanıklaşır. Hastalığın ilerleyen safhalarında koyu noktalar oluşmaya başlar ve bu noktalar zamanla büyüyerek hastanın görüşünü engeller.

Kavun ise bu hastalığın tedavisinde zeaxanthin adlı antioksidan sayesinde zararlı mavi ışınları filtreler.

Böylece göz sağlığında önemli bir rol oynayan kavun gözü makula dejenerasyonunda korur. Sadece kavunun da değil günde 3 porsiyondan fazla tüketilen tüm meyveler yaşa bağlı hastalıkları önlemeye yardımcıdır, makula dejenerasyonu riskini ve ilerlemesini de azaltır.

 Kanser:

Günümüzde sık karşılaşılan hastalıklardan birisi olan prostat kanseri için yine yaz aylarının mucizevî besini kavundan faydalanmamız mümkün. Çünkü kavun içinde bulunan beta- karoten ile prostat kanserine karşı oldukça faydalıdır.

 Astım: Kavun, bal kabağı, havuç gibi sarı ve turuncu meyvelerde ve ıspanak ile lahana gibi sebzelerde bulunan beta- karoten’i fazlaca tüketen insanlarda astım oluşma riski daha azdır. Ek olarak C vitamini kavunda bolca bulunduğu için C vitamini de kavunun astım riskini azaltmasında önemli rol oynar.

 Kan Basıncı: Kavunda bulunan C vitamini, lif, potasyum ve kolin kalp sağlığı için yararlı olup potasyum bakımından zengin gıdalar tüketmek kan basıncını azaltır. Potasyum ise kavundan başka ananas, domates, ıspanak ve muzda bulunur. Aynı zamanda felç riskini de azaltan potasyum kas kütlesi kaybını önleyerek kemiklerin mineral yoğunluğunu korur ve böbrek taşlarının oluşmamasını sağlar.

 Sindirim:

Hazımsızlığın önüne geçen kavun sindirimi de düzene sokarak sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralar.

 İltihap:

Oldukça önemli bir besin olan kavun uykuda vücuda yarımda eder, kas hareketlerine, öğrenmeye ve hafızaya yararlıdır. Ayrıca hücre zarlarının şekillerini korumasına yardımcı olarak sinyallerin daha rahat taşınmasını destekler ve iltihap riskini azaltır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap