.
.

Yemeklerde Domates Nasıl Kullanılır?

Anavatanı Orta ve Güney Amerika olan domates, patlıcangiller ailesinden gelen bir sebzedir. Kolay yetiştirilmesi ve eşsiz lezzeti ile hemen her mevsim ulaşmak ..

.
.

Anavatanı Orta ve Güney Amerika olan domates, patlıcangiller ailesinden gelen bir sebzedir. Kolay yetiştirilmesi ve eşsiz lezzeti ile hemen her mevsim ulaşmak ve tüketmek mümkündür. Yaz aylarında taze olarak tüketilen domatesin kış için konserveleri yapılabilir ve aynı tazelikte yemeklerde kullanılabilir.

Domates, içerisinde bulunan antioksidan ve vitaminler sayesinde sağlık açısından faydalı olan sebzelerin başında gelir. Türk, Fransız, İtalyan ve İspanyol mutfaklarının yemeklerinde vazgeçilmez olan domates, et ve sebze yemeklerine çok yakışır.

Domatesin Yemeklerde Kullanım Yöntemleri;

Domates, mevsiminde taze olarak veya kış aylarında konserve olarak yemeklerde kullanılabilir. Domates yemeklerde kullanıldığı gibi salata ve kahvaltılarda  zeytinyağı ile birlikte de yer alabilir.

Yaz aylarında taze olan domatesler genel olarak salata ve alternatif yemek çeşitlerinde kullanılır. Menemen, şakşuka, ezme, enginar salatası, mamzama ve panzanella gibi kolay ve aperatif yemeklerin ana malzemesi domatestir.

Konservesi hazırlanan domatesler, kış aylarında tüm sulu yemeklerde salça ile birlikte kullanılırken, kızartmaların üzerine sos olarak da kullanılabilir. Konserve domatesleri yaz günlerinde evde kolayca hazırlamak mümkündür. Doğranan domatesler 30-40 dakika kadar derin tencerelerde kaynatılarak sıcak olarak kavanozlara doldurulur ve kavanozların kapakları sıkılır.

.

Tazeyken dilimlenip kurutulan domatesler, salata, meze ve kahvaltılıklarda kullanılabilir.
Salça yapımında ana malzeme olan domates, yine tazeyken etli ve sulu olanları seçilerek evde hazırlanabilir ve aylarca saklanarak kullanılabilir.

Kolay Domates Yemeği Tarifleri;

Menemen

Yaz sofralarının ve kahvaltılarının olmazsa olmazı olan menemen için gerekli malzemeler domates, yeşil biber, kuru soğan ve yumurtadır. Doğranan malzemelerden soğan ve biber kavrularak üzerine domates eklenir ve pişmeye yakın üzerine yumurta kırılır ve kaşar peyniri eklenebilir. Menemen, sıcak olarak hemen her öğünde tüketilebilir.

Şakşuka

Akdeniz bölgesine ait bir meze olan şakşuka için ana malzemeler domates, patlıcan, biber ve yumurtadır. Doğranan biberler zeytinyağında kavrularak üzerine patlıcan eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Ardından rendelenen domatesler de eklenerek 10 dakika kadar pişirilir.

En son yumurta kırılır ve tamamen pişince servis edilir. Şakşuka, kahvaltılarda sıcak tüketilebildiği gibi soğuk olarak da meze, kızartma ve yemeklerde kullanılır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap