Yemeklerde Dereotu Nasıl Kullanılır?

Türkiye’nin özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde, sulak alanlarda yoğun olarak yetişen ot biçimindeki dereotu, kokusu ve tadı ile yemeklere eşsiz bir le..

Türkiye’nin özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde, sulak alanlarda yoğun olarak yetişen ot biçimindeki dereotu, kokusu ve tadı ile yemeklere eşsiz bir lezzet katar. Bitkinin boyu yaklaşık 50-60 cm civarındadır ve ince bir sap üzerinde iplik biçimindedir.

Dereotu mineral yönünden oldukça zengindir ve sağlık açısından oldukça önemlidir.

Dereotu, bağırsak gazlarını yok ederek hazmı kolaylaştırması, sinirleri yatıştırması, ağız kokularını gidermesi, hıçkırığı kesmesi, anne sütünü arttırması gibi birçok faydası ile olmazsa olmaz bitkilerden biridir.

Troid hastalığına karşı etkili olan dereotu, diyetisyenlerin önerileri doğrultusunda da en önemli bitki türlerinden biridir. Dereotu, yemek ve salataların dışında evde doğal hazırlanan zayıflama kürlerinde de kullanılır.

Genel olarak yeşillik salatalarına eklenen dereotu, çeşitli yemek türlerinde ve yoğurtlu soslarda da kullanılır. Zeytinyağlı yemekler, çorba çeşitleri, yeşillik salataları ve soslar, dereotunun başlıca kullanıldığı yerlerdir. Dereotu, kullanıldığı yemeklere verdiği tat ve aromanın yanı sıra hoş kokusu ile de tercih edilir.

Dereotu salata çeşitlerinden çoğunlukla, kuskus salatası, cevizli kabak salatası, Meksika fasulyesi salatası, enginar salatası, yoğurtlu patates salatası ve yeşillikli patates salatası içerisinde kullanılır.

Salata çeşitlerinin hemen hepsinde kullanılan dereotu, ince ince kıyılarak malzemelerin içerisine eklenir veya üzerine serpilir. Dereotu, pişirilmeden taze biçimde tüketilir.

Yemek çeşitlerinden zeytinyağlı türlerinde ve soğuk mezelerde kullanılan dereotu, hafif pişirilebilir. Kabak, patatesi havuç ve taze fasulye, dereotunun en çok yakıştığı sebzelerdir.  Dereotu zeytinyağı ve kekik ile karıştırılarak, kahvaltılarda kızarmış ekmeklerin yanında servis edilir.

Çorbalara aroma ve koku vermesi için eklenen dereotu, başta sebze çorbaları olmak üzere tüm çorba çeşitlerine eklenebilir. Patates, havuç kabak gibi sebze çorbalarının içerisine eklenen dereotu, kokulu aroması ile oldukça sevilir.

Dereotu yemek ve mezelerin dışında çay yapımında da kullanılarak besin değerlerinden yararlanılır. Uzman doktorların önerdiği sağlıklı bitki çaylarının içerisinde yer alan dereotu, sindirim sistemi ve bağışıklık sistemine karşı faydalıdır.

Dereotu çayının hazırlanması için 1 demet dereotu kaynar suyun içerisine eklenir ve 3 dakika kadar daha kaynatılır. Kaynayan çay 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakılır ve ardından tüketilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap