Aliexpress Vergi Oranları

Aliexpress Vergi, Çin üzerindeki şirketlerden güvenli alışveriş yapılmasnı sağlıyor. Tabii, bazı ürünlerde yüksek vergi oranları dikkat çekiyor.

Aliexpress Vergi

Aliexpress Vergi Cebi düşünen fiyatları ve oldukça fazla alternatif sunmasıyla karşımıza çıkan Çin merkezli online satış sitesi AliExpress, artık gümrük vergisine tabi tutuluyor.

Çinli AliBaba’nın sahibi olduğu online Alışveriş internet sitesi yıllardır global olarak yoğun ilgi görüyor. AliExpress Türkiye de gerek kişisel ihtiyaçlarını temin eden gerekse toptan ürün alım satımını yapan bireylerce sıklıkla tercih ediliyor. Aliexpress’ten alınan düşük fiyatlı ürünler vergiden muaf tutulsa da 2019 yılından itibaren satın alınan tüm ürünlerden gümrük vergisi alınıyor.

Dolayısıyla Aliexpress vergi hesaplama işlemi birçok kullanıcının ürün sipariş etmeden endişesini gideriyor. Aliexpress vergi ücreti aşağıda belirtildiğinden gönül rahatlığıyla sipariş edeceğiniz bir ürünün size toplam kaç Türk lirasına mal olacağını hesaplayabilirsiniz. Aliexpres ekşi sözlükte de sıklıkla bahsedilen bir konudur.

Aliexpress Vergi

1500 Euro Dengi ve Altı Fiyatı İçin Vergi Oranları

AliExpress bilmeniz gerekenler arasından en önemlisi alacağınız ürünün vergi oranıyla net fiyatı öğrenmektir. Örneğin alınan ürünün AliExpress sitesindeki fiyatı 100 TL olsun. Çin’den gelen ürünler için uygulanan gümrük vergisi %20’dir. Yani 100 TL bir ürün için 20 TL gümrük vergisi alınacaktır. Uygulanacak bir diğer vergi de özel tüketim vergisidir.

Bu verginin oranı ürün bedeli ve gümrük vergisinin %20’si yani 24 TL’ye denk gelmektedir. AliExpress gümrük vergisi 2020 sunum ücreti adı altında 100 TL’lik bir üründen ekstra 8 TL alınmaktadır. Damga vergisi 0,70 TL’dir. Sonuç olarak 100 TL’lik bir ürün size 152,70 TL’ye denk gelir ve toplam uygulanan oranlarla vergi ücreti 52,70 TL’dir. Bu hesaplamayı 1500 Euro’ya denk ve altındaki fiyat skalasındaki ürünler için uygulayabilirsiniz.

Değinilmesi gereken bir nokta alacağınız en ucuz ürün için de uygulanacak olan gümrük sunum ücreti ve damga vergisidir. Yani 1 Türk Lirası değerinde aldığınız ürüne de gümrük sunum ücreti 8 TL ve damga vergisi 0,70 TL uygulanıyor. Otomatik olarak ürün 8,70 TL’ye denk geliyor.

AliExpress vergi hesaplama hususunda göz önünde bulundurmanız gereken noktalardan bir diğeri de belirtilen vergi oranlarının 30 kilogram altı ürünler için geçerli olduğudur. Eğer satın aldığınız ürün 30 kilogramın üzerindeyse gümrük vergisi %48 olarak hesaplanıyor. Bu durum genel itibariyle ticaret yapacak kişiler için geçerli olduğundan %20 gümrük vergisi oranından devam edeceğiz.

1500 Euro üzeri ürünler için vergi oranları

Örneğin alınan ürün fiyatı 15000 TL olsun. Çin’den gelen ürünler için uygulanan gümrük vergisi (30 kilogramın altında) %20’dir. Yani 3000 TL ücretinde bir gümrük vergisi ödenecektir. Özel tüketim vergisi, ürün bedeli ve gümrük vergisinin %20’si olduğundan alacağınız ürün 3600 TL bu vergilendirmeye uğrayacaktır.

Katma değer vergisi yalnızca 1500 Euro üzeri ürünler için geçerlidir ve bu oran %18’dir. Yani ürün bedeli, gümrük vergisi ve özel tüketim vergisinin %18’i olan 3888 TL ücretin üstüne eklenir. Gümrük sunum ücreti olan 8 TL, damga vergisi olan 0,70 TL ile birlikte 15000 TL’lik alışverişiniz vergilerle birlikte 25496,70 TL’ye denk gelir. Uygulanan oranlarla birlikte ödeyeceğiniz vergi 10496,70 TL’dir.

AliExpress vergi oranları ile Avrupa Birliği ülkelerinden gelen ürünler için vergi oranları farklıdır. Avrupa Birliği ülkeleri için%18 gümrük vergisi kullanılır. Şu an için geçerli olan tüm bu durumlar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan kararlarla değiştirilebilir. Bilgilendirme yazımız da AliExpress vergi oranları 2020 esas alınmaktadır.

Aliexpress ÖTV Uygulanmayan Ürünler

AliExpress vergi hesaplama konusu üründen ürüne farklılık gösterebilmektedir. Resmi kararlarla koruma altında olan bu oranlardan dolayı AliExpress vergi azaltma gibi bir işlem söz konusu değildir. Özel Tüketim vergisi oranı standart ürün olarak adlandırılan ürünler için %20’dir. Bu husus farklı ürünlerde artadabilir yahut bazı ürünler özel tüketim vergisinden direkt olarak muaf sayılabilir.

Basılı yayın ve kitaplar özel tüketim vergisinden muaf ürünler arasında. Aynı zamanda ham kürklerin satın alımında özel tüketim vergisi oranını hesaplamanıza gerek kalmıyor. Çünkü ham kürkler de bu vergiye tabi tutulmuyor. Elektrik akümülatörlerinin özel tüketim vergi oranı diğer ürünlere nazaran oldukça düşük. %3 oranın da bir ÖTV ile elektrik akümülatörlerini satın alabilirsiniz.

Monitörler, video kayıt yansıtma ve gösterme cihazları, ses kayıt ve dinleme cihazları, DVD playerlar ve projektörler içinse ÖTV oranı %7 olarak hesaplanıyor. ÖTV’nin %20’nin üstünde olduğu ürünler ise canlı hayvanlardan elde edilen kürkler ve taklit kürkler. Bu ürünlerden %25 ÖTV alınmaktadır. AliExpress elbise vergisi, belirtilen kürklü ürünler haricinde standart ürün olarak adlandırıldığından %20 ÖTV ile vergilendirilir.

AliExpress Gümrüğe Takılabilecek Ürünler

“AliExpress’ten nasıl alışveriş yapılır?” sorusunda dikkat etmeniz gereken tek şey vergileri hesaplamak değil. Ürünün size denk gelecek net fiyatını hesaplamadan önce gümrükten geçip geçmeyeceği konusunda bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. AliExpress alışverişlerinde gümrükten geçecek ürünler kanun hükümlerince koruma altındadır.

Bu ürünler haricindekiler gümrükte kalacağından ürün elinize ulaşamaz. AliExpress’ten ülkemize giriş yaparken gümrükten geçemeyecek olan ürünlerden bir kısmı şunlardır; SIM kartlar, ilaçlar, kumar makineleri, canlı hayvan, tarihi eser değeri bulunan nesneler, patlayıcı veya patlayıcı özelliği olabilecek olan maddeler, onaysız ya da tanınmayan kimyasal maddelerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap