Gelincik Nasıl Bir Balık Türüdür?

Gelincik balığı; Karadeniz ve Marmara'da yaşayan, göç etmeyen, sonbahar aylarında üreyen, ızgara ve tavada pişirilerek lezzetle yenilebilen bir balık türüdür.

Mezgit ile aynı aileden olan gelincik balığı, gadidae familyasına aittir. Gelincik balığı genel olarak ılıman ve sıcak iklimlerin denizlerinde derin alanlarda ve taşlık sahillerin diplerinde yaşarlar.

Üç bıyıklı deniz gelinciği ismiyle de bilinen bu balık türünün boyları 20 ila 40 santimetre arasındadır ve derisi kaygan bir yapıdadır. Saldırgan olan gelincik balığı yırtıcı türler arasındadır. Lezzetinin oldukça fazla, avlanma işleminin de oldukça zor olmasından dolayı ise fiyatı yüksek bir balık türüdür.

Vücudu küçük pullarla kaplı olan gelincik balığının kuyruk kısmı yanlardan yassı biçimdedir ve vücudunun ön kısmı daha yuvarlaktır. Balığın sırt kısmında yer alan oyuk içerisinde iki farklı yüzgeç bulunur. Yüzgeçlerden biri, diğerinden daha fazla gelişmiştir. Yüzgeçleri her iki tarafında bulunan balığın dikenleri yoktur.

Alt çenesinde bulunan bıyıklar kısadır ve üst çenesi alttakine göre daha uzundur. Sırtı açık kahverengi ve kirli sarı tonlarında olan gelincik balığının yan kısımları ve üstü siyah beneklerden oluşur..

Göç etmeyen balıklar türleri arasında bulunan gelincik balığı, yaşamı boyunca aynı bölge içerisinde kalarak yaşar. Genel olarak denizin diplerinde, kayalık ve çalılık alanların bulunduğu yerlerde yaşayan gelincik balıkları Türkiye’de en fazla Karadeniz ve Marmara Denizi’nde bulunur.

Sonbahar aylarında üreyen balık türü, kış aylarından Ocak, Şubat, Mart, sonbahar aylarından ise Eylül, Ekim, Kasım aylarında yumurtlayarak bu yumurtaları bırakırlar. Karadeniz ve Marmara Denizi’nde, özellikle de İstanbul Boğazı’nda yer alan çalılık ve kayalık alanların diplerinde yaşayan gelincik balığı, avlanma açısından oldukça zordur.

İstanbul Boğazı’nın Çengelköy, Kandilli ve Beylerbeyi semtlerinin deniz kenarlarında bulunan gelincik balığının avlanması büyük bir emek ister ve firesi çok fazladır. Dört mevsim avlanabilen balığın lezzeti fazladır ve hemen her çeşit yemeği yapılır. Restoran menülerinde ızgara veya meze şeklinde yer alan gelincik balığının genel olarak ızgara tava ve pilaki türleri tercih edilir.

Gelincik balığı en lezzetli dönemini Mayıs ve Haziran aylarında yaşar. Sudan çıkarıldığı zaman uzun süre dayanabilen bir balık değildir ve bu nedenle avlanmanın ardından temizlenmesi veya soğuk depolarda saklanması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap