.
.

Uno nasıl oynanır? Kartlar Ne İşe Yarar? Renklerin Anlamları Nelerdir?

.
.

Uno Nasıl oynanır Kart oyunları geçmişten bugüne popülerken UNO ile bazı değişikliklere uğraşmıştır. 4 kişi ile oynanır ve farklı renklerde farklı özellikleri vardır.

Uno nasıl oynanır Uno oyunu bir kart oyunudur. 108 adetlik bir kart destesinden oluşur, kartlar renklerine göre ve rakamlarına göre birbirlerinden ayrılmıştır. Oyunu oynamak için 4 kişilik oyuncu grubu ideal olarak görülür, 4 kişilik grubunuz yoksa bunun için endişelenmeyin bu oyuncu sayısını 3’e indirebilirsiniz.

Uno oyunu daha çok aile ve arkadaşlarla oynanabilecek bir kart oyunudur. Kartlarımızın renklerine ve özelliklerine göz atalım ve ne anlama geldiklerini anlayalım. Uno oyunu oyna dediğinizde karşınıza çıkacak linklerden detaylı olarak da öğrenebilirsiniz.

Uno nasıl oynanır? Kartlar Ne İşe Yarar? Renklerin Anlamları Nelerdir?
Uno nasıl oynanır? Kartlar Ne İşe Yarar? Renklerin Anlamları Nelerdir?

Uno oyunu kaç kişi ile oynanır?


Bahsettiğimiz gibi 4 kişilik grup ile oynanması önerilir fakat siz bu sayıya artı kişiler ekleyebilirsiniz. Uno oyunu kaç kişi ile oynanır sorumuzun cevabı aslında, şöyle açıklanabilir. Sadece sayınızın 3 kişi ya da 2 kişi olması oyunun sıkıcı bir hal almasına sebep olabilir 2 veya 3 kişilik oyun gruplarında kartların özelliklerini tam anlamıyla kullanamayabilirsiniz.

Bir başka sorun da şu olabilir, çok fazla yetenek kartları ile dolu destelere sahip olursanız buda oyunu yine çok sıkıcı bir hale getirebilir her oyuncu için +4 kartının olduğunu varsayalım oyun çok uzar ve çok uzadığı için sıkılabilirsiniz, ama 4 kişilik gruplarda bu tarz sahnelere daha az rastlanır ve daha eğlenceli bir vakit geçirirsiniz.

Uno nasıl oynanır


Oyunumuz’ da başlıca kurallar ve joker kartlar bulunuyor bunlara ayrıntılı şekilde bakalım ve nasıl oynandığını öğrenelim.

.

Öncelikle oynanış stiline bakalım. Uno oyunu 4 kişilik veya daha fazla kişiler ile birlikte oynanan bir kart oyunudur. Masa veya uno oyunu kartları koyabileceğiniz bir zemin olması gerekir ki elinizdeki kartları elinizden bıraktığınız zaman onları görebilin. Uno oyunu nasıl oynanır detaylı bakalım Sırasıyla kartlar koyulur sıra soldan sağa ya da sağdan sola olacak şekilde ilerlemelidir. Karışık bir sıra izlenemez kuralına göre sıranın ilerlemesi gerekir.

Aranızda bir oyun kurucu yani kart dağıtıcı seçmeniz iyi olur ki buna gerekte vardır, kart dağıtıcı (oyun kurucu) kartları iyice karıştırıp herkese 7’şer kart vererek geri kalan kartları’ da kurmuş olduğunuz zemin ya da masanın ortasına herkesin erişebileceği bir şekilde bırakmalıdır. Kartlar dağıtıldıktan sonra sıranın ne şekilde ilerleyeceği belirlenir ve geri kalan masanın ortasına konmuş kartlardan en üst kısımda olan kart çekilir ve oyunun başlaması için masaya (kurduğunuz zemine) bırakılır.

Uno oyunu kuralları


Örneklendirmemize devam ederek, Uno oyun kuralları nelerdir bakalım. Masaya konmuş olan kart örnek olarak sarı renkte ve 4 rakamını içermekte olsun sıranın başladığı kişi siz olun ve elinizde sarı renkte hiçbir kart yok, bu durumda elinizde bulunan diğer renkteki kartlardan yola çıkarak 4 rakamını aramaya başlayın rengin bir önemi kalmamış olur.

4 rakamını bulduğunu herhangi renkteki 4 rakamlı kartı atabilirsiniz. (+4 jokeri lütfen verdiğim örnekte karıştırmayın) kartı attıktan sonra elinizdeki kart destesinde artık 6 kart kalmış oluyor bu kalan 6 kartı unutmayalım örneklendirmeye bunun üzerinden devam edeceğim ki daha iyi anlaşılabilsin. Sıra sizden sonraki oyuncuya geçer ve bu şekilde tekrar sıra size gelene son oyuncuya kadar devam eder.

Oyun sırasında sırayı bozmamalısınız sıra size gelmeden kart oynamayınız. Uno oyununun en önemli kuralı oyunu kazanacak kişinin elinde son 1 kart var iken UNO diye bağırmaması ona ceza olarak döner ve 2 kart almasını sağlar. Bu kuralı unutmayın tam kazandım derken kaybedebilirsiniz. Joker kartlar yani özellik kartlarına bir göz atalım şimdi. Uno oyununda 5 adet özellik kartı mevcut bu kartlardan ilki +4 kart çek kartı. Uno oyun kuralları, oyunun daha zevkli hale gelmesini sağlar.

+4 kart çek kartı ne işe yarar


+4 kart çek kartı; sıranın sizde olduğu sırada, elinizdeki 6 karttan birinin olduğunu varsayalım, sizden önceki oyuncu herhangi bir sayı ve herhangi bir renge sahip sıradan bir kart attı diyelim. Siz +4 kart çek kartını attığınız sırada, sizden sonraki kişi 4 kart çeker ama bundan önce bu kartın bir diğer özelliği de renk seçebilme özelliği, yani istediğiniz rengi söylüyorsunuz ve oyun o renge göre devam ediyor. Burada rakamın bir etkisi yoktur.

Sıradaki oyuncuyu göz önüne alırsak sizin söylediğiniz renge uygun kart oynamalı ve aynı zamanda 4 kart çekmiş olmalı çektiği kartlar ve elindeki kartlar toplamında elinde yine de sizin söylediğiniz renkte bir kart yoksa örnek olarak kırmızı rengi diyelim, kırmızı renkte bir kart yoksa oynayamaz ve sıra bir başkasına geçer.

+2 kart çek kartı ne işe yarar

.


+2 kart çek kartı +4 kart çek kartına çok benzer sadece tek eksik özelliği bulunur oda renk seçimi yapmanıza seçenek sunmaz ve sıradaki oyuncuya 2 kart çektirir.

Dur kartı ne işe yarar


Dur kartının sizden önceki kişide olduğunu varsayalım en son +4 kart çek kartı atmıştınız ve elinizde 5 kart kalmıştı, sizden önceki oyuncu dur kartı atar ise oyun sırası sizi geçer ve sizden sonraki kişi oynamaya devam eder. Dur kartında herhangi bir renk olmadığından dolayı yerde bulunan kart hangi renk ise o kartın rengine yönelik atılması gerekir. Örnek olarak yerde kırmızı kart var ise dur kartının kullanılabilmesi için dur kartının renginin de kırmızı olması gerekli.

Yön değişme kartı ne işe yarar


Yön değişme kartı soldan sağa olan oyun sırasını sağdan sola olacak şekilde değiştirir.

Renk değiştirme kartı ne işe yarar


Renk değiştirme kartı oyunun kesinlikle kaderini belirleyebilen kartlardan bir tanesidir elinizde kalan son 5 kart vardı bunları sıradan 4 kart birde renk değiştirme karı olarak düşünün, sırasıyla oyun devam etti ve elinizde son olarak sarı renkli 3 rakamlı kart ve renk değiştirme özellikli kart kaldı.

Burada sıra size gelince yerdeki kartın mavi 5 olduğunu gördünüz hemen renk değiştirme kartını atın ve rengi sarı yapın ki elinizdeki sarı renkli kartı da atıp oyunu bitirebilin, oyunun rengini artık sarı yaptınız ve oyun kaldığı yerden devam etti sıra size geldi ve sarı 3 kartınızı atarak elinizdeki kartlarla oyunu birinci bitirmiş oldunuz.

Uno oyunu kartları renkleri ne anlama gelir?


Oyunumuzun kartları sarı, yeşil, mavi ve kırmızı olmak üzere 4 renk halinde gruplara ayrılmıştır. Oyunu oynadığınız sırada bu renklere göre kartlarınızı elinizden eksiltmeye başlarsınız unutmayın, elindeki kartları ilk önce kim bitirir ve UNO diye bağırırsa oyunu kazanan kişi olur.

Uno oyunu boş kartları ne işe yarar


Boş kartlar aslında özellik kartları değildir bunlara sizler özellik yazarak destenin arasına ekleyebilir ve oyunu daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Örnek olarak boş bir karta, bir oyuncuya 4 kart ver ve 2 tur durmasını sağla yazdığınızı düşünelim.

.

Bu kartın sizde olduğu bir oyunda kartı attığınız anda, sizden sonraki oyuncu 4 kart çeker ve 2 tur oyunu oynayamaz bu tarz özellikli kartlar haline getirebilirsiniz, ama dikkat edin destede sadece 3 adet boş kart bulunuyor. Eklemek istediğiniz özellikleri iyi düşünün. O zaman keyifli bir zaman geçirmek için Uno oynamaya hazırsınız. Tüm takım arkadaşların ve sana başarılar.

Uno oyun kartları fiyatı ve nereden indirilir
Uno oyunu fiyatları en ucuz şekilde bulmak ve Uno oyunu almak için internet tarayıcınızdan Uno oyunu trendyol ya da Uno oyunu al diye aratarak bulabilirsiniz. Örnek olarak 11tl gibi düşük bir rakama Uno kart oyunu en ucuz fiyatını görebilirsiniz. Aileniz veya arkadaşlarınızla keyifli vakitler geçirmek istiyorsanız tam size göre bir oyun.

İsterseniz bilgisayar üzerinden ’de Uno oyunu oyna oyun skor diye aratarak da oynayabilirsiniz. Ya da Google play veya App Store üzerinden Uno oyunu indir sorgusu ile telefonlarınıza da yükleyebilirsiniz.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap