Kalkan Nasıl Bir Balık Türüdür?

Kalkan balığı 10-15 cm boyutlarında, bahar aylarında yumurtlayan, Ege, Akdeniz ve Marmara'da yaşayan bir balık türüdür. Kağıt kebabı ve buğulaması lezzetlidir.

Karadeniz’in en çok tanınan balıkları arasında yer alan kalkan, scophthalmidae familyasına aittir. Denizin derinliklerinde yaşayan kalkan balığı, dip balığı olarak tanımlanır. Ege, Akdeniz ve Marmara bölgesinde kalkan balığına çok az rastlanır.

Kalkan balığının vücut tipi dairesel olarak yuvarlak biçimdedir ve gözleri vücudunun sol tarafında yer alır. Sırt yüzgeçleri gözlerinin ön kısmından başlar. Pulsuz deriye sahip olan balığın dış kısmı kemiksi ve küçük olan yumrularla kaplıdır. Üst kısmı kahverengi olan vücudunda siyah ve beyaz noktalar vardır

. Balığın vücudunun alt kısmı ise beyazdır. Kalkan balığının her iki tarafı siyah renkte olan cinsi de bulunur ancak oldukça az rastlanır. Dişi cinslerde kemiksi yumrular daha fazla iken erkeklerde daha azdır. Ortalama 25 ve 30 sene aralığında yaşayan kalkan balığının boyları 1 metreye kadar ulaşabilir.

Balığın yumurtadan çıkıp üreme döneme sonbahar aylarıdır ve bu dönemde lavalar 7-10 cm boya sahiptirler. Bir yılın sonuna geldiğinde ise bu boy oranı 15 cm civarında olur.

Kalkan balığı gezici bir tür değildir ve neredeyse tüm hayatını denizin dibinde yatmakla geçirir. Balığın diğer türleri Atlas Okyanusu, Şimal Denizi ve Akdeniz’de yaşar. Etçil ve oldukça obur olan kalkan balıkları sahil şeridinde 5 ve 10 metre mesafeden başlayarak 350 ve 400 metre derinliğine kadar inebilir.

Kalkan balıklarının ortalama olgunlaşma süresi 6 yıldır. Erkeklerde 5 ve 6 yıl olan bu süre dişilerde 6 ve 7 yıla denk düşer. Kalkanların üreme dönemi Nisan, Mayıs ve Haziran aylarıdır. Milyonlarca yumurta bırakabilen kalkan balıkları verimli oldukları kadar ekonomik olarak da oldukça değerlidir.

Karadeniz ile özdeşleşen ve bol miktarda bulunan kalkan balığının bir cinsi olan kaya kalkanına Samsun ve Sinop kıyılarında rastlanır. Karadeniz’in batısı ve İstanbul Boğazı’nın kuzey kesimlerinde ise her iki tarafı siyah olan cinse rastlamak mümkündür.

Yılın her döneminde avlanabilen kalkan balığı, tüm yıl boyunca taze olarak bulunabilir. En lezzetli dönemini ise Ocak sonu ve Mart ayında gerçekleşir. Tava, kağıt kebabı ve buğulaması eşsiz lezzete sahip olan kalkan balığının besin değerleri de oldukça fazladır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap