Domuz Eti Haram Mı? Domuz Eti Neden Haramdır?

Domuz Eti Neden Haram İslamiyet göre domuz eti yemenin yasaklandığını bilmeyen çok azdır. Ama bu kadar hayvan içerisinde neden domuz? Sorusu da sıkça sorulmaktadır.

Domuz Eti Neden Haram

Domuz Eti Neden Haram Domuz eti İslamiyet inancında yenmesi haram olan bir üründür. Hem Allah hem de Peygamber Efendimiz tarafından bu etkin yenilmesi haram sayılmaktadır. Ayetler ve hadisler de bu konuya ilişkin olarak bulunmaktadır. Peki, domuz eti neden haramdır? Haram olmasının sebebi nedir?

İşte aklınızdaki tüm domuz eti haram mı sorularının yanıtını bulacağınız yazımız…

Domuz Eti İslamiyet’e Göre Haram Mı?

Domuz eti haram mı sorusunun cevabı İslam dini için ‘’evet’’tir. Çünkü dinimizde bir şeyin helal ya da Haram olabilmesi için Allah tarafından o şey ile alakalı olan emri bilmeliyiz. Yiyebildiklerimiz helal, yiyemediğimiz şeyler ise haramdır. Allah bunu ayetleri ile Efendimiz Aleyhisselam ise hadisler ile açıkça belirtmiştir.

Helal ve haram konusundaki tartışmalar günümüzde de hala sürmektedir. Belirli bir grup, hayvan eti ile alakalı neden tüketime dikkat etmemiz gerektiğini sorgulamaktadır. Bu grup, inek eti tüketebilirken neden domuz eti tüketmediğimiz konusunda sorgulama yapmaktadır.

Diğer bir grup ise Allah’tan gelen her emrin uygulanmasını önerir. Domuz etini haram saydıysa Allah’ın bir bildiği olduğunu düşünür. Bu yüzden domuz eti tüketmez. Ancak zaten Allah’ın bu tüketimi istememesinin bir sebebi vardır. Domuz, her türlü pisliği yiyebilen bir hayvandır.

Bundan dolayı da bu pislikleri yiyen bir hayvanın etini, insanın yememesi onun sağlığı açısından faydadır. Pislikle beslenen bir hayvanın yenilmesi, sağlık açısından oldukça tehditkar bir durumdur. Allah da insanı, bundan sakınmaya sevk eder.

Domuz Eti Neden Haram

Domuz Eti Neden Zararlıdır?

  • Domuz etinin zararları konusundaki ilk aşamada domuzun, pislik ile beslenen bir hayvan olmasından bahsettik. Genel olarak domuz eti, bilimsel çalışmalar ile de kanıtlanan belgelere göre insan üzerinde büyük bir zarar bırakmaktadır. Hastalık bulaştıran bu et, nice olumsuz etkileri de göstermektedir.
  • Domuz etinin yağı, direkt tüketim anında oldukça zararlıdır. Çünkü kana hemen karışır ve temiz kan, oluşan devinasyon ile zarara uğrar. Atar damar sertleşir ve tansiyon da çıkmaya başlar.
  • İçerisinde bulunan sutoksin maddesi de lenf düğümlerinin iltihaplanmasına yol açar.
  • Sürekli olarak domuz eti tüketmek sert kıkırdağın görevini yapamamasına sebep olur.
  • Sporcu kişiler için ise çok çabuk yorulma ve hastalığı hızlı şekilde kapma gibi etkiler gösterir.

Bu sağlık sorunlarına yol açan ve belki de çözülmez problemlerin sebebi olan domuz eti tüketmek oldukça zararlı bir davranış olacaktır.

Domuz Etinin Haram Kılındığı Hangi Ayette Geçer?

Domuz eti haram mıdır sorusunun cevabını vermiştik. Bu haram olarak belirlenen et ile alakalı ayet de bulunmaktadır. Bakara Suresi’nde geçen şu ayet, kesin bir dille İslam inancı için domuz eti tüketmeyi yasaklamıştır;

‘’Allah sizlere yalnız leşi, kanı, domuz etini, bir de Allah’tan başkası adına kesilenleri haram kıldı.’’

Ayrıca Nahl suresinde de domuz eti yemenin haram kılındığı açık aşikar bir şekilde belirtilmiştir. Farklı bir ayette ise boğazlanmadan ölen hayvan yemenin İslam dini açısından uygun olmadığı anlatılır. Aslında bu doğrular sadece İslam dinini değil, tüm insanlığı kapsamaktadır. Çünkü tüm insanları ilgilendiren bir sağlık durumudur.

Boğazlanmadan yenen hayvanın İslam’a göre uygun olmamasının Efendimiz Aleyhisselam tarafından belirtilen hadise, istisnası bulunuyor. Şöyle buyuruyor Efendimiz;

‘’ Size iki meyte (ölmüş hayvan) ve iki kan helal kılındı. İki meyte balık ve çekirge, iki kan da karaciğer ve dalaktır.’’

Domuz Eti Markaları Nelerdir?

Domuz eti markaları bu eti satan ve gelir elde eden markalar şu şekildedir;

  • Kocaeli / Çayırova / Gurme Gıda San. Tic. Ltd. Şti. (kangal fermente sucuklarında domuz eti)
  • Serdivan Sakarya / Yüzey Et ve Et ürünleri (at eti)
  • Deniz Börek Salonu / Tuzla / (pide kıymalı çiğ börek harcında at eti)
  • Kuşadası Aydın / Karanfil Otel /( Karkas dana etinde domuz eti)
  • Fethiye Muğla / China Sun Chinese Restoran / (dana etinde domuz eti)
  • Afyon / Akşömine / ( Adana Kebap olarak satılan etin içerisinde domuz eti)
  • Esenler / Kurban Et Gıda / (Çiğ kıymanın içinde at eti)
  • Muğla / Serkul 1 ve Serkul 2 restoran / (dana biftek olarak satılan ette domuz eti)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap