Mürekkep lekesi nasıl çıkartılır? Kumaştan ve Kottan Leke Çıkarma Yöntemleri

Öyle lekeler var ki ne kadar uğraşılsa da zor çıkartılır. Özellikle kot ev kumaş gibi giysilerde farklı yöntemler deneyerek elde çıkarmaya çalışırız.

Makalemde size mürekkep lekesi nasıl çıkartılır bu konu hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle mürekkep nedir tanıyalım. Akıcı olan mürekkep çeşitli renklendirici ya da boyalar kullanılarak üretilmiş akışkan bir maddedir. Mürekkep yazı yazmak veya bir yüzeyi boyamak için kullanılır.

Mürekkep lekesi testi nedir?

Mürekkep lekesi testi nedir sorusunu aslında Rorschack testi nedir şeklinde de sorabiliriz. Bu test aslında psikolojik testlerin en popüler olanıdır.

Bu teste Rorschank testi denmesinin nedeni ise Hermann Rorschank tarafından ortaya çıkarılmasıdır. Peki mürekkep lekesi testi nedir? Testin amacı başta şizofreni olmak üzere çeşitli düşünce bozukluklarının tespitini yapmaktır. Bu test zaman içerisinde isminde de yazdığı gibi mürekkep testi adını almıştır.

Mürekkep Lekesini Çıkarma

Eminim ki çoğu insan mürekkep lekelerinden kolayca ve basitçe kurtulmak istemektedir. Kendinize bu mürekkep lekesi nasıl çıkartılır diye sorduğunuzda cevabınız artık çok kolay olacaktır. Bulaştığı yerden uzun süre çıkmayan mürekkep lekesini çok kolay yöntemlerle çıkarabilirsiniz. İşte mürekkep lekesini çıkaran yöntemler.

Mürekkep lekesi çıkarmak için ilk adım lekeye neden olan mürekkep türünü belirlemektir. Yıkanabilir işaretleyiciler gibi su bazlı mürekkep lekeleri çıkarılması en kolay olanlardan bazılarıdır.

Kalıcı mürekkep lekesi daha büyük bir zorluk olabilir ancak tükenmez mürekkep çoğu yönteme iyi yanıt verir. Ancak mürekkep lekesini çıkartan yöntemler sayesinde zorluk yaşamadan ya da eşyalarımızı atmadan çözüm yolu bulabiliyoruz.

 Öncelikli olarak hangi zeminde çalıştığımıza dikkat etmeliyiz. Çünkü çalıştığımız zemin ile yöntemimiz farklıysa bu durum belki de artık zemini kullanılmaz hale getirecektir.

Yanlış yöntemler ile mürekkep lekesini çıkarmaya çalışırsanız kıyafetlerin tahrip olmasına ya da mürekkep lekesinin yayılarak izler bırakmasına neden olabilirsiniz.

Mürekkep lekesini çıkaran yöntemler için kullanacağımız malzemeler aslında her evde bulunan ve kolayca ulaşabileceğimiz malzemelerdir.

Mürekkep Lekesini Çıkarma Yöntemleri

Peki mürekkep lekesini nasıl çıkartılır? Bu lekenin çıkması için başvurulan ilk yöntemlerden biri lekeli bölgenin anında suyun altına tutulmasıdır. Bu aslında yanlış bir harekettir çünkü bu girişim lekenin akmasından ziyade çıkmasını daha da zorlaştırmaktadır. Lekenin olduğu yerin aslında kuru olması gerekmektedir.

İlk önce yapılacak adım mürekkebin bulaştığı yerin temiz bir bez ya da havlu kâğıt ile kurutulması gerekmektedir. Lekeyi sıcak su altında tutmak ya da sıcak suda lekeyi bekletip çitilemek lekeyi çıkarmayı daha da zorlaştırmaktadır. Bu hareket o bölgenin daha çok yayılmasına ve kumaşa nüfus etmesine neden olduğundan bu yöntemden kaçınmak gerekmektedir.

Asıl yapmak gereken ise bölgeye çok bastırmadan temiz bir bez ile bölgeyi kurutmaktır. Mürekkep lekesi nasıl çıkartılır sorusuna biraz giriş yaptıktan sonra şimdi asıl yapılması gereken işlemlere geçelim.

Mürekkep lekesi temiz bir bezle kurutulduktan sonra bir bezin üzerine sirke dökülerek mürekkebin üzerine bastırılır. Dikkat edilmesi gereken şey su değil sirke dökülmesidir. Sirkenin keskin özelliği lekenin çözülmesine yardımcı olarak daha çabuk geçmesini sağlayacaktır.

Elde Mürekkep Lekesi

Aslında günlük hayatta bizi en çok zorlayan mürekkep elimize bulaşan mürekkep lekesidir. Mürekkep lekesi elden nasıl çıkar diye diğer sorulara göre daha çok düşünürüz ama aslında çıkarmak daha kolaydır. Hemen hemen her kadının evinde olan aseton mürekkep lekesi elden nasıl çıkar sorusunda başrol oynamaktadır.

Pamuğa dökeceğiniz bir miktar aseton ile elinizden lekeyi çıkarabilirsiniz. Çıkartma işlemi sırasında ciltte herhangi bir tahriş, yanma ya da kızarma meydana gelmemektedir. Asetonu pamuğa döktükten sonra bulaşan yeri silin. Leke deriden kolayca çıkacaktır. Mürekkep lekesi elden nasıl çıkar sorununuz da çözülmüş olacaktır.

Mürekkep Lekesi Koltuktan Nasıl Çıkar?

Öncelikle bakmamız gereken şey bulaşan koltuğun türü ve lekenin kurumasına göre nasıl müdahale edeceğimizdir çünkü müdahale yöntemimiz farklı olacaktır.

Koltuktan mürekkep lekesi nasıl çıkarılır sorusuna vereceğimiz yanıtlar birbirinden farklı olabilir çünkü kumaş türü temizleme yöntemimizi değiştirecektir. Eğer yeni oluşmuş bir lekeyse hemen müdahale ederek bu lekeyi çıkartabiliriz.

Koltukta yeni oluşan lekenin üzerine bir miktar limon kolonyası damlatıp temiz bir bez yardımıyla temizleyebilirsiniz.

Temizleme işlemini lekenin az olduğu yerden yoğun olduğu bölgeye doğru yaparsanız çok daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz. Kolonyalar yüksek oradan alkol içerdiği için lekenin çözümünü kolaylaştırarak etkili bir şekilde nüfuz etmektedir.

Koltuktan mürekkep lekesi nasıl çıkarılır sorusuna cevabınız aseton da olabilir ancak koltukta ya da kumaşlarda aseton kullanırken dikkat etmelisiniz. Asetonun mürekkep lekesi gibi zor lekeler üzerinde etkisi yüksektir.

Asetonu da aynı limon kolonyası olduğu gibi temiz bir bez yardımıyla ve diğer temizleme tekniklerini kullanarak mürekkep lekesi üzerinde uygulayabilirsiniz. Ancak asetonun bazı kumaş lekeleri üzerinde renk açma özelliği olduğu için koltuğunuzla temas ettirmeden önce başka bir yerde test ederek kullanmanız daha sağlıklı olur.

Mürekkep Lekesi Kumaştan Nasıl çıkar?

Mürekkep lekesi nasıl çıkartılır diye düşündüğümüzde aklımıza gelen ilk yerlerden biri giysilerimiz olmaktadır. Pamuklu veya yünlü giysilerinizde ki mürekkep lekelerini çıkarmak için lekenin kurumasını beklemeden lekenin üzerine beyaz sabun sürüp ılık su ile yıkamanız lekenin kalıcı olarak kumaş liflerine geçmesini engelleyecektir.

Daha sonra bir miktar süt, karbonat ve limon tozu kullanarak bir karışım hazırlayıp aynı lekenin üzerinde bekletebilirsiniz. Hemen ardından lekeyi ovalayarak soğuk suyla duruladığınızda mürekkep lekesinin çıktığını ve bu lekeden kurtulduğunuzu göreceksiniz. Artık mürekkep lekesi kumaştan nasıl çıkartılır diye endişe etmenize gerek kalmamış olacak.

Mürekkep Lekesi Kottan Nasıl Çıkarılır?

Günlük hayatta en çok tercih ettiğimiz kıyafet türünden biri de kottur. Bu yüzden bakalım mürekkep lekesi kottan nasıl çıkartılır? Kottan yapılan giysilerinizin üzerine dökülen mürekkep lekelerini çıkarmak için farklı yöntemler kullanabilirsiniz.

İlk olarak mürekkep lekesinin olduğu bölgeyi soğuk suyla yıkayıp hemen ardından sirke ve mısır nişastasını lekeli bölgeye sürüp bekletmelisiniz.  Mısır nişastasının lekeyi emme özelliği olduğu için sıklıkla bu yöntem kullanılmaktadır. Mısır nişastası kuruduktan sonra giysinizi normal yıkama talimatlarına uygun şekilde yıkayabilirsiniz.

Mürekkep lekesini çıkaran yöntemler başlığı altında birçok yöntemden bahsetmiş olduk. Sizde bu yöntemlerden size en uygun olan yöntemi seçip kıyafetlerinizi, koltuklarınızı kurtarabilirsiniz.

Bu yazımızda mürekkep lekesini ne temizler konusuna yer verdik. Önemli olan mürekkep lekesini temizlerken temizlenen yüzey ve temizleme yöntemidir. Doğru yöntem ve işlemleri kullandıktan sonra hem eşyalarınız eskisi gibi olacak hem de vaktinizden harcamamış olacaksınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap