Aronya Meyvesi Nedir, Faydaları Nelerdir? Aronya Meyvesi Nerede Bulunur?

Meyve isimleri lugatımıza bir yenisi daha eklendi. Aronya da bunlardan biri ama lezzetini ve faydalarını duyunca hemen satın almak isteyeceksiniz.

Chokoberry ismiyle dünya çapında bilinen bir meyve olan aronya meyvesi günümüzde aranan besinler arasında yer almaktadır. İnanılmaz faydaları ve sağlık üzerindeki etkileriyle tam bir şifa deposu olarak nitelenidirilen meyve lezzetiyle oldukça beğenilmektedir.

Tropik bir meyve gözüyle bakılıp aslında her damak tadı için uygun değilmiş gibi bir algı olduğundan dolayı aronya meyvesi nedir sorusu bu aralar arama motorlarında epey ilgi görmekte.

Antik dönemlerin başında modern tıp ve imkanları henüz bulunmadığından o zamanın insanları pek çok hastalıkla savaşmada aronya meyvesi kullanımı büyük yer alıyordu. Bilimsel çalışmalar ve sayısız araştımalar ile incelemeler sınucunda mucize meyve olarak büyük bir statü kazanan aronya artık ülkemizde de yetiştirilmeye başlanmıştır.

Aronya Meyvesi Nerede Yetişir?

Böylesine muhteşem faydaları olan ve üstelik böylesi lezeetli bir meyve olan aronya meyvesi nerede yetişir diye araştırıldığında memleketi epey uzak bölgelere uzanıyor. Kuzey Amerika bölgesinde kendiliğinden ağaçlarda yetişen “mucize meyve” çalı formuna sahip bir bitki türünün meyvesidir. Aslına bakılırsa verimli toprakların tamamında yetiştirilebilme şansı olan meyvenin ülkemizde yetiştirilmeye başlanması çok yeni bir durumdur.

Her toprakta yetişebiliyor olsa da, aronya meyvesi ekim işleminden önce birtakım özel uygulamalarla toprağın yapısında bazı farklılaştırma çalışmaları yapılıyor. Fakat bu bitkinin doğasına müdahele edecek ya da bozacak bir uygulama değil. Ülkemizde bazı seçkin manavlarda ithal meyve olarak yer alan ürün artık yerl iüretim olarak da marketlerdeki reyonlarda da bulunabilmektedir.

Aronya Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Her yaştan insan tarafından severek ve fayda görerek tükettiği aronya meyvesi özellikle çocukların da büyük bir beğeni ile yedikleri nefis bir tada sahiptir. Durum böyle olunca yemesi de zevkli olan bu meyvenin faydaları daha dikkat çekici bir hal alıyor:

En bilinen ve herkes için önem taşıyan etkisi kanserli hücreleri iyileştirmesi ve büyüyüp yayılmasını engellemesidir.

Aronya meyvesi antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirmede büyük katkı sağlıyor.

Diğer bazı meyvelerin aksine şeker hastalılarının rahatlıkla tüketebileceği aronya meyvesi, ayrıca diyabet tanısı konmuş kişilerde kandaki şeker oranını düşürüp dengeliyor.

Beynin kontrol mekanizması hasarıyla oluşan parkinson gibi hastalıkların iyileşmesine yardımcı oluyor.

Beyin kimya ve fonksiyonlarının doğru ve sistematik çalışmasında faydalı olan aronya meyvesi sinir sistemi tahribatını da önlüyor.

Özellikle çocukluk çağı dönemlerinde sıklıkla rastlanan bronşit hastalığı can sıkıcı boyutlara gelebilmektedir. Aronya meyvesi faydaları akut ya da kronikleşmiş bronşitte hava yollarını ve akciğeri rahatlatıp, balgam söktürme özelliği ile bilinir.

Günümüzde modern insanın en çok maruz kaldığı ve sağlık üzerindeki olumsuz etkileri artık resmi olarak bilinen radyosyon büyük tehdittir. Aronya meyvesi yararları arasında belki de en ihtiyaç duyulan husus, radyasyona maruz kalma ve aşırı radyasyon zehirlenmeleri için en etkili arındırıcı bitkilerden biri olmasıdır.

Aronya Meyvesi Nasıl Tüketilir?

Karaciğer vücudumuzun adeta detoks merkezidir. Bu yenilenme ve zararlı maddelerden temizlenme işlemi için karaciğerin ihtiyaç enzim ve vitaminler vardır. Aronya meyvesi içeriğindeki vitamin ve mineraller ile tüm bedenini zinde kalabilmesinde önemli bir yerdedir. Yani kendi başına bile son derece faydalı bir meyvedir.

Günlük meyve porsiyonlarında mutlaka düzenli olarak tüketildiğinde farkı bir hafta içinde kendinizde gözlemleyebilirsiniz. Piyasada toz halinde, kurutulmuş ya da taze aronya meyveleri bulunur. Herbiri şifa ve vitamin deposudur. Ancak taze halinin tüketilmesi, hekimler tarafından tüketim önerisi şeklindedir.

Çünkü bu sayede suyunda da bulunan yüksek antioksidan etkili maddelerin vücuda geçişi çok daha yüksek orandadır. Kurulmuş aronya meyvesi ya da toz versiyonlarında ise alınabilecek mineral oranları minimum düzeyde kalacaktır. Aronya meyvesi tüketilirken yanına c vitamini zengini bir meyve koymanız alacağınız fayda ve vitamin takviyesini maksimum seviyeye yükseltecektir.

Aronya Meyvesini Herkes Tüketebilir mi?

Aronya meyvesi bileşimi sayesinde muhtelif hastalıklarda fayda sağlar. Hatta ilaç etkisi taşıyor olması uzman hekim ve bilim insanları tarafından da kabul görmüş bir gerçektir.

Bu nedenle aronya meyvesinin hiçbir varyasyonunda herhangi bir yan etkisi söz konusu olmadığından her yaştan kişi tüketebilir. Çocukların da yiyebildiği bir meyve olmasından dolayı, herkes günlük yeme düzenine ekleyebilir.

Bu denli masum ancak etkileri ile son derece kuvvetli bir meyve olan aronya hiçbir yan etki oluşturmaz. Ancak kısıtlı besin alabilme döneminde olan 1 yaş altı bebekler için kullanımına ilişkin bir bilgi yoktur. Bu nedenle eğer bebeğinizin mamasına aronya meyvesi katmak istiyorsanız bunu bir çocuk doktoruna danışarak yapmanızda fayda var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap