.
.

Amigurumi Oyuncak Nedir? Nasıl Yapılır? En Güzel Amigurumi Oyuncak Modelleri

Amigurumi gibi örgü oyuncak modelleri genelde asya ülkelerinde görülür. Doğal olması ile farklı modelleri ailelerin ve çocukların dikkatini çeker.

.
.

Amigurumi oyuncak kökeni Uzak Doğu ülkesi Japonya’ya dayanmakta olan, ince tığ ile örülen bir oyuncak çeşididir. Amigurumi kelimesi, Japonca örgü ve doldurulmuş oyuncak kelimesinin birleşiminden türemiştir.

Adından da anlaşılacağı üzere bu oyuncağın yapım tekniği de ince tığ gibi iğnelerle örmek şeklinde olur. Tarihçilere göre bu oyuncak türünün tarihi 11. Yüzyıla kadar uzanmaktadır ve ilk defa 17.yüzyılda Çin ve Japonya’ya ticaret amaçlı giden Hollandalı tüccarlar tarafından bu örgü tekniği Batı tarafından keşfedilmiştir.

Sonraki süreçte ise, özellikle amigurumi oyuncak, Batı ülkelerinde ancak 2003 yılında popülerlik kazanmış ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Gününde ise dünyanın dört bir yanında bu oyuncaklar yapılmaya ve çocuklar tarafından oynanmaya devam etmektedir. Bu tip oyuncağın yaygınlaşmasında ve tercih edilmesinin elbette ki belli başlı sebepleri bulunmaktadır.

Bu sebeplerden en önemlisi belki de amigurumi oyuncak ürünlerinin diğer fabrikasyon oyuncaklardan farklı olarak plastik ve kanserojen, kimyasal her hangi bir madde içermemesidir.

Ayrıca sert bir dokusu yada boğaza kaçabilecek bir parçasının olmaması da çocukların ve bebeklerin güvenliği için oldukça avantajlı bir durum oluşturmaktadır. Bunun yanında yapımının keyifli olması da bu oyuncak türünü çok cazip kılmaktadır.

Amigurumi Oyuncak Nasıl Yapılır

.

Hal böyle olunca çok doğal olarak akıllara amigurumi nasıl yapılır? sorusu geliyor. Fotoğraflara bakarak bu oyuncakların yapımının zor ve çok uğraştırıcı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak gözünüzün korkmamasını tavsiye ederiz çünkü eğer bu tarz tığ ile örülen el işlerine aşina iseniz zorlanmadan yapmayı öğreneceksiniz.

Öncelikle, sizlere amigurumi oyuncak tarifi vermeden önce, sahip olmanız gerek birkaç eşyadan bahsedeceğiz. Bu eşyalar ince uçlu tığ, süsleme için kullanılacak malzemeler, özel yün ilmek işaretleyicisi ve son olarak içini doldurmak için yün veya elyaf.

Tüm bu malzemeleri temin ettikten sonra, bir sürü amigurumi oyuncak çeşitleri içerisinden istediğinizi yapabilirsiniz. Yapmayı düşündüğünüz amigurumi oyuncak tarifi ise oldukça basit. Öncelikle yapacağınız oyuncağı bin bir çeşit amigurumi oyuncak modelleri arasından seçerek işe başlayın. Daha sonra seçtiğiniz modelin şekline göre ilmeklerinizi arttırarak ya da azaltarak oyuncağınızı ince tığ ile örün.

Gereken ve istediğiniz şekli verdikten sonra oyuncağın içini elyaf veya yün ile doldurun. Sonrasında oyuncağınıza düğme, kumaş parçaları ve kurdele gibi malzemelerle süsleyip son halini verin. Bu sayede evdeki fazlalık malzemeleri de geri dönüştürmüş olarak doğaya ve evinize önemli bir katkı yapacaksınız.

En Sevilen Amigurumi Oyuncak Modelleri

Çocuğunuz için el emeğinizle yapabileceğiniz birçok farklı amigurumi oyuncak modelleri mevcuttur. Çocuğunuzun cinsiyeti ne olursa olsun ona uygun bir oyuncak modelini küçük bir araştırma ile bulabilirsiniz.

Örneğin, canınızdan çok sevdiğiniz yavrunuz güzeller güzeli bir kız ise, amigurumi oyuncak bebek kızınızın muhakkak çok hoşuna gidecektir. Eğer canınızın parçası yavrunuz yakışıklı bir erkek ise, tam da ona uygun olacak, onun çok seveceği bir amigurumi oyuncak araba yapabilirsiniz. Yapacağınız küçük bir araştırma ile amigurumi araba yapımı anlatımlı detaylı bir şekilde internette size rastlayacaktır.

.

Bunun yanında, yine bu tekniği kullanarak hayvan figürleri de yapabilirsiniz. Örneğin amigurumi oyuncak ayı yapabileceğiniz popüler bir hayvan figürüdür.

Bunun yanında, alışılmışın dışına çıkmak istediğiniz takdirde de arigumi oyuncak arı hoş ve estetik bir alternatif olabilir. Hatta yapabileceğinizi düşünüyorsanız yine hayvanlar aleminden bir seçenek olarak amigurumi oyuncak at yapımı ile ilgili bilgilendirme metinlerine yada videolarına göz atabilirsiniz.

Bu yazımızda sizler için  amigurumi oyuncağın ne olduğunu, kökeninin nereden geldiğini, nasıl yapılacağını, avantajlarının ne olduğunu  ve en çok tutulan modellerini derli toplu bir şekilde derleyip aktarmaya çalıştık. Eğer siz de çocuklarınızın sağlığına zarar verecek oyuncaklardan kaçınmak istiyorsanız el emeği göz nuru bu oyuncakları yapmaya bir an önce yapmaya başlayabilirsiniz.

Bunun için tek yapmanız gereken, gerekli materyalleri temin edip, çocuğunuzun en çok hoşuna gidecek modeli belirlemenizdir. İnternette de çeşitli oyuncak modellerinin ve figürlerinin nasıl yapılacağı, nasıl işleneceği gibi bilgileri içeren çok çeşitli yazılı ve görsel içeriğe kolaylıkla erişebilirsiniz.Amigurumi oyuncakların sizi zorlayacağından ve uğraştıracağından korkmayın. Çünkü daha önce tığ ile işlenen el işlerini yapan insanlar bu oyuncakları yaparken de zorlanmayacaktır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap