Taflan (Karayemiş) Taflanın Faydaları, Taflan Yaprağı Çayı

Taflan aslında bir bitki, faydalı bir meyve türüdür. Karadeniz gibi nemli yerlerde yetişir. Çayını içmek demir eksikliğine iyi gelir.

Karadeniz’de yetişen antioksidan, şifa deposu, şeker ve kalbe iyi gelen, akciğerleri güçlendiren taflan bitkisinin, meyvesinin ve yapraklarının faydaları haberin devamında yer alıyor. Taflan nasıl bir bitkidir, taflan türleri nelerdir, taflan özellikleri gibi sıkça merak edilen konular bu haberde detaylı biçimde incelenmiştir.

Taflan ile İlgili Kısa Bilgi

Taflan, yerel dildeki adı Karayemiş, Latince adı ise Laurocerasus officinalis’tir. Ilıman iklimde yetişir. Karayemişler yaygın olarak Karadeniz’in sahil kuşak alanında doğal olarak yetişir. Soğuğa karşı dayanıklı bir ağaçtır, ancak çiçekleri ilkbaharın erken zamanında açar ve dona karşı hassastır. Bu yüzden don görülen bölgelerde yetiştirmek zordur.

Taflan Nerede Yetişir?

Taflan Bitkisi, Karadeniz, Kafkaslar, Toroslar, Marmara’nın Karadenize yakın bölgelerinde yetişir. Dünya üzerinde doğal olarak sadece Balkanlar, Anadolu, Kafkaslar ve Kuzey İran’da yetişir. En yoğun olarak Rize, Trabzon, Samsun, Giresun, Sinop, Zonguldak, Kastamonu, Bartın ve Bolu’da yetişir. Karadeniz dışında, İzmit, Adapazarı, İstanbul’un Belgrat ormanları, Bursa Uludağ, Osmaniye Gavur dağları ve Amanos Dağlarında yetişir.

Taflan Ağacı Nasıl Olur?

Taflan çeşitleri ve türlerine göre yapraklı ağaç, çalı veya ağaççık formundadır. Yabanileri çalı şeklindedir. Her dem yeşildir. (yaz- kış yaprak dökmez) Derin köklüdür. Nemli, humuslu, killi kumlu toprakta yetişir. Taşlık kayalık arazilerde de yetişebilir.

Taflan Nasıl Bir Meyvedir?

Taflan meyvesi, çekirdekli ve suludur. Ortalama kiraz boyutundadır. Boyutları 6 – 25 milim arasındadır. Ham meyvesi yeşildir. Olgunlaşınca çeşitlerine göre mor siyah, açık veya koyu kırmızı olur. Bazı türlerin meyvesi alacalı taflan sarı kırmızı olur. Şekli, kalp biçiminde, küt sivri uçlu veya üzüm gibi yuvarlak olabilir. Taflan meyvesi tatlı ekşi, buruk veya acı olmaktadır.

Taflan Bitkisinin Faydaları: Demir Eksikliğine İyi Gelir

Taflan faydası içinde bol miktarda faydalı mineral barındırarak vücudun kas kemik ve bağ dokularının onarımımı yapıp güçlendirir.

Bir kilo taflan meyvesinde;

·       2215 mg potasyum

·       55 mg sodyum

·       179 mg magnezyum

·       153 mg kalsiyum

·       8.3 mg demir

·       24.2 mangan

·       0.8 mg bakır

·       1.9 mg çinko bulunmaktadır

Taflan Ne Kadar Yenmeli? Taflan Meyvesi Yenir Mi? Taflan Kullanım Alanları

·       Taflan taze meyve olarak yenir. Her gün 100- 200 gram taflan meyvesi yemek günlük demir, bakır, magnezyum, potasyum, kalsiyum ihtiyacını karşılar.

·       Taflan reçeli

·       Taflan / Karayemiş Pekmezi

·       Tuzlama

·       Turşu

·       Komposto ve hoşaf

·       Kuru taflan olarak da tüketilir.

·       Pastacılık sektöründe lüks otellerde kullanılır. Yabani orman meyvesi olarak pasta, kek, kurabiye malzemesi olarak tüketilir.

·       Tokluk hissi verdiği için diyet yiyeceği olarak kullanılır.

·       İlaç sektöründe, ilaç yapımında ve vitamin hapı üretiminde gizli formül olarak kullanılmaktadır.

Taflan ne kadar tüketilmeli sorusunun cevabı öğlen ve akşam yemeğinden sonra ara öğün olarak günde 2 porsiyon şeklindedir.

Karayemiş Bitkisinin Sağlık Açısından Önemi Nedir? Taflan Faydaları Nelerdir?

·       Mide ülserini giderir.

·       Bağırsak tembelliğini giderir.

·       Nefes darlığına iyi gelir.

·       İdrar söktürür.

·       Karayemiş Taş düşürücüdür.

·       Hemoroit (basur) iyi gelir.

·       Çekirdekleri ile birlikte yenildiğinde böbreklerden taş düşürmektedir. Anadolu halk hekimliğinde bin yıla yakın bir süredir kullanılmaktadır.

·       Akciğer kapasitesini arttırır. Sigarayı bırakmaya yardımcı olur.

·       Meyve ve çekirdek toz haline getirilip balla karıştırılıp yenirse bronşite iyi gelir.

·       İnsülin hormonu geliştiricidir. İnsülin salgılatır ve kan şekerini dengeleyicidir.

·       Taflan Kalp çarpıntısını giderir.

·       Kandaki asit ve baz dengesini ayarlar.

·       Spazm çözücüdür.

·       Dişleri korur.

·       Kemikleri güçlendirir.

·       Kasların doğru çalışmasını sağlar.

·       Serbest radikalleri toplayıcı özelliği vardır.

·       Demir eksikliğini giderir.

Karayemişteki Antioksidanlar Sağlıklı Hücre Üretimi Arttırır ve Kansere Karşı Etkilidir

Karayemiş meyvesinde antioksidan özelliği çok yüksektir. Yeni hücre oluşumunu arttırır. Bozuk veya kanserli hücreleri doğal olarak yok eder. Doğal bir kanser tedavisi özelliği vardır. Bunun için çekirdekleri ile birlikte yenirse daha hızlı fayda sağlar. Anti kanserojen özelliği ile tüm vücutta sağlıklı olma ve iyi hissetme halini geliştirir.

Yaşlanma Karşıtı Taflan

Yaşa bağlı olarak vücutta gelişen oksidatif zararı önler. Yaşlanmayı geciktirir. Karayemiş taflan Güçlü antioksidan sayesinde yaşlanma karşıtıdır. Ciltte oluşan ve hücrelere zarar vererek yapısını bozan serbest radikalleri toplar ve engeller. Böylece hücreler tıpkı bir bebek gibi hızlıca yenilenir.

Taflan Suyu, Karayemiş Suyu Faydaları

Taflan suyunun faydası oldukça fazladır.

·       Öksürük kesici

·       Bulantı dindirici

·       Karın ağrısı kesici

·       Bronşit iyileştirici

·       Yatıştırıcı özelliği vardır.

Taflanın Diğer Kullanım Alanları

Taflan yaprağı, çiçek ve bitki tarhlarında çelenk yapımında kullanılır. Karadeniz’de bu yaprakları çelenk haline getirip balık tezgahlarını süslerler. Taflan otu hem çayından faydalanılır, hem görüntüsü itibariyle dekoratif amaçlıdır.

Taflan bitki şehirlerde park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılır. Bahçelerin arasına sınır belirleyici olarak dikilir, çit özelliği vardır. Özellikle Altuni taflan çit bitkisi olarak dikilmektedir. Oksijeni oldukça yükseltir. Şehrin havasını temizlemek, hava kirliliğini gidermek için en sık dikilen bitkidir. Peyzaj mimarisinde tercih edilir. 3 metreye kadar uzayabilir.

Taflan ne kadar uzar? 5 ile 10 metre arasında uzar. Bazı türleri çalı şeklinde 5 metre bazı türleri ağaç şeklinde 10 metreye kadar uzayabilir. Altuni taflan, yaprakları sarılı yeşillidir ve 3 metre uzar.

Taflan Çayı Nasıl Yapılır?

Taflan faydası bol olan bir üründür. Taze meyve şeklinde tüketilebilir, yapraklarından çayı yapılabilir. Taflan çayı tarifi aşağıda gibidir.

1 kişi için 1 bardak kaynamış suyun içerinde kurutulmuş taflan yaprağı konarak 5-6 dakika demlendirilerek tüketilir.

Önemli Not: Kendiniz toplayacaksınız, taflan yaprağı tazeyken ve meyve verme döneminde yaprakları zehirlidir. Bu yüzden yaprakları topladıktan sonra güneşte kurutularak en az 3 gün bekletilerek tüketilmelidir.

Taflan Kilosu Ne Kadar?

Taflan fiyatı Kilosu 20 ₺ civarında pazarda yerini alır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap