Şömine Nasıl Yakılır, Temizlenir?

Şömineler tek oda ısıtır diye düşünülür ama yanlıştır. Şömineyi zorlanmadan yakma ve söndükten sonra temizleme yolları sayesinde ısıtma performansı artacaktır.

Şömine diğer ısıtma sistemlerine göre daha fazlası veren aynı zamanda romantik akşamlar yaşanması için bir sembol haline gelmiş önemli bir ısı aracı olmaktadır. Yanlış yakılması durumunda daha geç yanacaktır ortamın is kopmasına sebebiyet verecektir bu nedenlerden ötürü şömine doğru bir şekilde yapılmalıdır.

Şömine Yakmanın Yolları?

Şöminenin yakın aşamasını birincisi yanlarında bulunan hava kanalların açık tutulmasıdır. Odunun yanabilmesi için oksijen gerekli olduğundan dolayı yan taraflara kurulmuş olan hava kanallarının önünü kesinlikle açmanız gerekiyor Bu sayede şöminelerin ön haznesi üstten sürgülü ya da yandan açmalı bir şekilde gözünüzün önünde görünecektir..

Küllük çekmecesini kontrol edin Eğer boş ise hiç küllük çekmecesinin üst kısmında dayanabilecek Çıra ve diğer küçük odun parçalarını yerleştirmeye başlayın. Gazete kağıdı veya kağıt parçaları hızlı çalışabilecek şekilde üst kısımlara yerleştirir senin şömine çok daha hızlı bir şekilde yanmış olur.

Yakma işlemi esnasında kimyasal, benzin, alkol türevi ürünleri kesinlikle kullanmayınız. Şömine içindeki çıralar odunları yaktığında daha fazla odun ekleyebilirsiniz. Odunları küllük haznesinin üstüne gelecek şekilde ilave edin. Küllük haznesinin önünde kalan odunlar camın üzerinde is olmasına, arkasında kalacak olan odunlar ise şömine içinden de kül toplamanıza sebep olacaktır.

Şömineniz yandıktan sonra ısının gitmesinin istediğiniz odalarda bulunan kapakçıkları açın. Dilediğiniz odalara bağlantı yapabilirsiniz fakat ne kadar fazla odaya baca bağlantısı yapılırsa ısı dağılımının o kadar dağılacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Şöminenizin üstüne kurulacak bağlantı ile salonunuzu ısıtabilirsiniz. Salonunuza ısı verecek olan hazne ve odun eklemek için açacağınız şömine kapağından duman çıkacaktır.

Bu tavan duvar kağıtlarınızda ve şömine camında is bırakacaktır. Bunların temizliğini belirli sürelerle yapmanız gerekmektedir.
Şömineniz söndükten sonra hazne içinde ve küllük çekmecesinde kül birikecektir. Ateşin bittiğinden emin olduğunuzda bu haznelerde biriken külleri temizleyiniz. Bir sonraki yakmanızda bu küller hazne içinde kalırsa ateşin yanma performansını düşürecektir. Şömine başında sıcacık akşamlar geçirmeniz dileğiyle…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap