.
.

Çamaşırlar Nasıl Beyazlatılır, Püf Noktaları?

Havlu ve diğer beyaz eşyalarınızı evde hazırlayacağınız özel karışımlarla kolayca beyazlatabilirsiniz. Bembeyaz çamaşırlar için püf noktalar yazımızda.

.
.

Günlük hayatımızda ya da iş hayatımızda beyaz renk hepimizin favorisi olabilir. En çok tercih edilen renk olmasının yanı sıra geniş bir ürün yelpazesiyle karşımıza çıkar.

Örneğin iç çamaşırlarımız, gömleklerimiz, kabanlarımız, perdelerimiz, yatak yüzlerimiz ve havlularımız beyaz renk için fazlasıyla önemli kategorilerdir. Hepimiz giymeyi ve giydirmeyi çok sevsek bile beyaz giymenin mesuliyeti oldukça ağırdır. Çünkü bir süre sonra muhakkak benzer sorunlarla karşılaşmaya başlarız.

Çamaşırların sararması ya da farklı bir renge bürünerek o içten beyazlığını kaybetmesi kötü bir deneyim olarak görülür. Hatta bu yalnızca beyaz giysilerin grileşmesi olarak değil, tüm diğer alternatiflerde yaşanan bir durumdur.

Perdelerin renk atması nasıl önlenir diye soran kadınların çoğunluğuna bakılırsa herkesin ortak sorunu olduğunu bir kez daha anlayabiliriz.

Tabi ki çamaşır beyazlatma dediğimizde hepimiz için ilk akla düşen seçenek çamaşır suyu oluyor. Peki ya çamaşır suyu beyazlatmanın sağlıklı yöntemi midir?

Bu konuda çok büyük çekinceler yaşandığını biliyoruz. Öncelikle dayanıklı olmayan, sağlam bir iplik ve kumaştan üretilmemiş hiçbir giyecek ya da eşya çamaşır suyuna basıldığında bütünlüğünü koruyamaz. Dayanıklılığı düşük olduğu için yıpranma eğilimi gözlenir.

.

Çamaşır Beyazlatma Yolları

Çamaşır beyazlatmak karbonat ile hazırlanan karışımla kolay bir şekilde yapılabilir. Bu sebeple çamaşır suyu kullanılması pek tavsiye edilmez. Üstelik sararan beyazlarda ve grileşen beyazlarda aynı yöntem rahatlıkla uygulanabilir.

Böylece çamaşırlarınız ilk günkü beyazlığına kavuşurken dayanıklılığından hiçbir şey kaybetmemiş olur. Keten ve Pamuklu beyazlar için beyazlatma yöntemi olarak şu sıralar en sık kullanılan seçenektir.

Malzemeler

3 Yemek Kaşığı Arap Sabunu
3 Yemek Kaşığı Karbonat
1 Kalıp Sabun
10 Litre Su
Hazırlanışı

Hazırlık aşamasına bir kalıp sabunu eriterek başlatmakta fayda var.
Sonrasında 10 litre suyun içerisine önce arap sabununu atarak karıştırıyoruz.
Erittiğimiz kalıp sabunu ekledikten sonra ise karbonatı ilave edip güzelce karışmasını sağlıyoruz.
Tamamen karıştığında çamaşır beyazlatmak için kullanacağımız karışım hazır.
Bu karışımdan elde ettiğimiz suyun içerisine keten ve pamuklu beyazları rahatlıkla atabilir ve 24 saat boyunca bekletebiliriz. Ancak çok dayanıksız, oldukça kolay yıpranabilen ve yırtılabilen eşyalarda mesuliyet tamamen uygulayana aittir.

Eğer sararak beyazlar sağlam ise bu yöntem sağlıklı bir şekilde uygulanabilir.

.

24 saat boyunca bu karışımın içerisinde bekletilen eşyaların sonrasında çıkartılarak yeniden yıkanması gerekecektir. Karbonatın ve sabunun vereceği etkiyle beyazlık anlamında seviye atlayacak olan çamaşırları tekrardan makineye koyup yıkadıktan sonra standart olarak kurutma işlemine geçebilirsiniz.

Havlu Beyazlatmak İçin Ne Yapılabilir?

Hijyen gereği mutfak havlularının beyazlatma işlemi çok önemlidir. Bilhassa misafirlerin kesinlikle koyulaşmış, gri ya da sarıya çalan havlulara şahit olmaması istenir.

Bu aynı zamanda sizin sağlığınız ve göz zevkiniz için önemli bir ayrıntıdır. Dolayısıyla havlu beyazlatma işlemi için uygulayacağınız yönteme değinecek olursak özel bir karışıma başvurmanız gerekeceğini belirtelim.

Malzemeler

2 Yemek Kaşığı Karbonat
3 Damla Bulaşık Deterjanı
1 Litre Su

Hazırlanışı

.

1 litre suyun içerisine damlatarak bulaşık deterjanını ilave ettikten sonra karıştırın.
Ardından ise karbonatı 2 yemek kaşığı ölçüsüyle ekleyerek yine karıştırma işlemini sürdürün.

Karbonat eriyene kadar bu işlem devam edecek ve sonrasında havluları içerisine bastıracaksınız.
24 saat boyunca banyo ve mutfak havluları karışımın içerisinde kalabilir.

Bu uygulamanın yanı sıra mutfak havlularının beyazlatılması için sirke içerisine yatırıp birkaç saat bekletmek çok popüler bir uygulamadır. Buna ek olarak ise yukarıdaki hazırlamış olduğunuz karışımın içerisinde beklettikten sonra normal yıkama işlemini uygulayıp ardından kurutmaya alabilirsiniz.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap