Çarkıfelek Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Çarkıfelek Meyvesi Nasıl Tüketilir

Tropikal meyvelerin isimlerini sonradan duyuyoruz. Çarkıfelek de bunlardan birisi. Yüksek lif ile vücuda faydaları fazladır ve fiyatı da uygundur.

Çarkıfelek Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Çarkıfelek Meyvesi Nasıl Tüketilir?Son yıllarda ülkemizde tropikal meyvelere ilgi hayli artmıştır. Sağlıklı beslenme isteği ve alternatif tatlar keşfetmek isteği ile bu tür meyveler raflarda yer almaya başladı. Mor, sarı ve dev granadilla olmak üzere üç çeşidi bulunmaktadır. 

Çarkıfelek Meyvesinin kökenleri; mor ve sarı çarkıfelek meyvesi ağacı Brezilya’ya özgüdür. Geçmişi Azteklere kadar dayanmaktadır. 1629’da İspanyol Cizvit misyonerleri sayesinde Avrupa’ya tanıtıldı. Bu meyve Hawaii, Avustralya, Güney Afrika, Venezuela, Brezilya, Peru, Ekvador ve Kolombiya’da yoğun olarak yetiştirilmektedir.

Dev granadilla esas olarak Güney Amerika’nın And bölgesinde ve Tayland, Endonezya ve Malezya’da yetiştirilmektedir. Çarkıfelek meyvesi fidanı, humuslu topraklarda yetişen, sarmaşık türüdür. Genellikle kısa ömürlüdür (5-7 yıl) Çarkıfelek meyvesinin bir diğer adı da tutku meyvesidir.

Çarkıfelek meyvesi nasıl yenir?

Çarkıfelek Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Çarkıfelek Meyvesi Nasıl Tüketilir?
Çarkıfelek Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Çarkıfelek Meyvesi Nasıl Tüketilir?

Çarkıfelek, dünyadaki en lezzetli meyvelerden biri olarak kabul edilir. Ekşi, aromatik bir tada sahiptir Farklı yapısı nedeni ile Çarkıfelek meyvesi nasıl tüketilir diye sorulacak olursa; genellikle meyveyi ortadan kesip posasını çıkararak taze olarak yenir. 

Aynı zamanda içecekler için popüler bir katkı maddesidir ve her kültürün kendine özgü bir çeşidi vardır. Güney Afrika’da sütle harmanlanırken, başka yerlerde alkolsüz içecekler veya alkollü içecekler için popüler bir tatlandırıcıdır Meyveler ayrıca, dondurma ve buzlar için sıklıkla kullanılan şurup haline getirilebilir. Temel olarak meyve olarak tüketilir. Ayrıca jöle ve reçel yapmak için de kullanılır.

Çarkıfelek meyvesi çayı için bitkinin çiçekleri, yaprakları ve sapları kullanılır. Taze veya kurutulmuş yaprak çiçekler kullanılabilir. Demlemesi çok kolaydır. Bir fincan çay hazırlamak için kaynamış suya 1 çay kaşığı kurutulmuş veya 1 çorba kaşığı taze çarkıfelek atılarak 5-10 dakika demlenmesi beklenir.

Şekil olarak yuvarlak veya ovale yakın bir şekli vardır. Pürüzsüz ve mumsu olan sert ve kabukludur. Soluk, ince beyaz beneklerle koyu mordan açık sarı veya balkabağı rengine kadar değişen renk tonlarına sahiptir. İçinde portakal renkli, etli meyve suyu ve 250 kadar küçük, sert, koyu kahverengi veya siyah, çekirdeksiz tohum içeren çift cidarlı, zarımsı keselerin aromatik bir kütlesiyle az çok dolu bir boşluk var.

Eşsiz tadı çekici, miskli, ve tatlı / ekşidir. Sarı form genellikle mordan daha büyük meyveye sahiptir, ancak morun özü daha az asit, aroma ve tat bakımından daha zengindir ve daha yüksek oranda meyve suyu içerir. Olgunlaşmış meyve iri, dolgun ve biraz buruşuktur. Pürüzsüz olan olgunlaşmamış olabilir.

Çarkıfelek meyvesinin faydaları sıralanacak olursa; düşük glisemik indeksi ve yüksek lif içeriği vardır. Bu nedenle, şeker hastaları için insülin seviyelerini korumak için harika bir meyvedir.

 Çarkıfelek meyvesi gibi meyveler, kalori alımını artırmadan tokluk hissi uyandıran pektin gibi lif bakımından yüksektir. Yedikten sonra kan şekerinde ani bir artışa neden olmadığı için şeker hastaları için iyi bir seçenektir. İnsülin duyarlılığının iyileştirilmesi, diyabet dâhil birçok hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir

Çarkıfelek meyvesi, bilim adamlarının stres ve kaygının azalmasıyla ilişkilendirdiği önemli bir mineral olan magnezyum açısından zengindir.

Yıllardır uykusuzluk, anksiyete, epilepsi ve astımı ve tütün ve opioid yoksunluğunun semptomlarını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Bunun için meyvenin kurutulmuş kısımları kullanılır. Ayrıca anksiyetenin giderilmesine ve uykusuzluğun belirli bir seviyeye kadar tedavi edilmesine yardımcı olabilir.

Çarkıfelek meyvesi faydaları nelerdir?

Çarkıfelek meyvesi nasıl yenir
Çarkıfelek meyvesi nasıl yenir

Hepimiz antioksidanların cildimiz için iyi olduğunu biliyoruz. Çarkıfelek meyvesinin içinde A Vitamini, C vitamini, riboflavin ve karoten gibi pek çok antioksidan türü vardır. Bu antioksidanlar vücudumuzdaki serbest radikal üretimini azaltır.

Serbest radikaller, yan ürün olarak vücut hücrelerimiz tarafından üretilir ve cildin yaşlanmasına neden olabilir. Bu nedenlerle çarkıfelek meyvesi cilde faydası yönünden de tüketilebilir. C vitamini, vücudun bitki bazlı, gıdalardan daha fazla demiri emmesine yardımcı olarak bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun vücuttaki enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini geliştirebilir. 

Jöle, meyve suyu veya çarkıfelek meyvesiyle bağışıklığınızı güçlendirin.  Aynı zamanda kırmızı kan hücrelerimizde hemoglobini artıran demir içerir. Ayrıca Antioksidanlar, vücut sistemlerinin sağlıklı kalmasında hayati bir rol oynarlar.

Antioksidanların özellikle beyne ve sinir sistemine kan akışını iyileştirdiği de bir gerçektir. Hücresel stresi  ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltır, her ikisi de kalp hastalığı ve Alzheimer hastalığı gibi hastalıklarla bağlantısı vardır.

Çarkıfelek meyvesindeki zengin vitamin B6 ve vitamin B3 içeriği vücudumuzdaki   tiroid aktivitesini düzenlemeye yardımcı olur. Çarkıfelek meyvesi kalp sağlığına uygun potasyum ile yüklüdür ve ayrıca sodyum oranı düşüktür. Ayrıca kalbin arter duvarlarının sertleşmesini önleyerek kalp fonksiyonlarınızın sorunsuz çalışmasını sağlar.

Çarkıfelek meyvesi faydaları nelerdir
Çarkıfelek meyvesi faydaları nelerdir

Çarkıfelek meyvesinin magnezyum, kalsiyum, demir fosfor, potasyum ve sodyum gibi mineraller açısından zengin olduğu bilinmektedir. Bu mineraller kemik yoğunluğunu korur. Kemiklerin hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur ve osteoporozu önler.     

Çarkıfelek meyvesi posası çok miktarda diyet lifi içerir. Lif, her diyetin çok önemli bir bileşenidir. Sindirim sistemini düzenlemeye ve bağırsakları sağlıklı tutmaya, kabızlığı ve bağırsak rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur. Düzenli olarak Çarkıfelek meyvesi yemek, kabızlığı önlemeye, sindirimi ve genel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Çarkıfelek meyvesi, tohumlarla birlikte yenildiğinde çok miktarda lif içerir ve bu da kan damarlarının içindeki fazla kolesterolün atılmasına yardımcı olabilir. Yüksek lifli bir diyet, bir kişinin kalp hastalığı riskini azaltabilir.

Ek olarak, Çarkıfelek meyvesi yemek kan basıncını normalleştirmeye yardımcı olabilir. Düşük sodyum ve potasyum yönünden zengin diyetler kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Görüldüğü üzere çarkıfelek meyvesinin etkileri daha çok olumlu yöndedir.

Çarkıfelek meyvesinin yan etkileri; Çoğu insan için çarkıfelek meyvesini yemek tamamen güvenlidir. Bununla birlikte, bazı kişilerin meyveye alerjisi olabilir.  Lateks alerjisi olan bazı insanlar çarkıfelek meyvesine tepki verebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap