.
.

Kırlangıç Nasıl Bir Balık Türüdür?

Kırlangıç balığı insanlardan uzak duran, bahar mevsiminde görülen, besin değerleri yüksek, uygun pişirme yolları ile çok lezzetli yenen bir balık türüdür.

.
.

Türkiye’nin bütün denizlerinde yaşama imkanı bulan kırlangıç balığı, triglidae familyasına aittir.

Göç etmeden bulunduğu yerde yaşayan balık türü, yerli türler arasında yer alır ve en az Karadeniz’de rastlanır. Kırmızı kırlangıç cinsi, Türkiye’de en çok görülen kırlangıç balığı türüdür.

Solungaçları oldukça gelişmiş olan kırlangıç balığı, gırtlak ve solungaç yapısı ile uğultulu bir ses yayar. Çıkardığı ses dolayısı ile balık türleri arasında inleyen balık olarak bilinir ve uğursuz olarak da anılır.

Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olan kırlangıç balığına en az Karadeniz’de rastlanır. Ilık denizde yaşayan balık türü sahil kesimlerinin 5 ve 300 metre aralığındaki derinliklerinde çiftler olarak yaşarlar.

Uzunlukları genel olarak 25 ve 30 cm arasında olan kırlangıç balıklarının küçük olanlarına derviş balığı da denir. Nadiren de olsa balıkların 75 cm olabildiği görülür.

Kırlangıç balıklarının sırt rengi pembe ve kırmızı, karın kısmı ise beyaz veya pembe renkte olabilir. Öksüz isimli balık ile yakın özellikler taşır ve benzerlik gösterir.

.

Oldukça benzetilen bu iki balığı birbirinden ayıran özellik ise öksüz balığının gagasının ördek gibi olmasıdır. Lezzetleri olarak da benzerlik gösteren balık türlerinden kırlangıç, daha fazla tercih edilir.

Kırlangıç balığının ömrü ortalama 15 ve 20 sene civarındadır. Balığın olgunlaşması 3 yılda gerçekleşir ve olgunlaşan balıklar üreme amacı ile sahil şeridinden uzaklaşır.

Kırlangıç balıkları, beslenmelerini deniz bitkileri, böcekleri ve kabukları ile gerçekleştirirler.

Nisan ve Mayıs aylarında sığ sulara gelen kırlangıç balıkları, genel olarak insanlardan uzak alanları tercih ederler.

Ekonomik açıdan değerli olan kırlangıç balıklarına her mevsim ulaşmak mümkündür.

Eti oldukça lezzetli olan balığın besin değerleri de yüksektir ve sağlık açısından oldukça faydalıdır.

Türkiye’deki tüketimi çok olan bu balık cinsi Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde en sevilen balıkların başında gelir.

.

Çorba ve buğulama yapımı için kullanılan kırlangıç balığının diğer pişirme yöntemleri de bulunur.

Ancak balığın ızgara ve tavası çok fazla tercih edilmez. Meze olarak kullanılan balık, mayonez, limon ve zeytinyağı ile harmanlanarak servis edilir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap