Bambunun Faydaları Nelerdir?

Bambu bitkisinin kullanım alanı sadece gıda değildir. İçerdiği lif sayesinde kilo verdirir, kansere iyi gelir, bunun yanı sıra daha birçok yararı bulunmaktadır.

Buğdaygiller familyasından olan ve 1200 tane, bazen birbirlerinden farklı görünebilen bitki türlerinin oluşturduğu alt familyayı kapsayan ve her zaman yeşil kalan bitkilerin genel adıdır bambu. Odunsu yapıdadırlar. Bambuseae cinsinden olan bambular ağaç şeklinde gelişim göstermektedir ve kabukları tahtalaşan bir türdür.

Olyrae cinsinden olan bambuların boyları genelde bir metreyi geçmemektedir ve ot biçiminde gelişim gösterirler. Bambular genel olarak 2 türe ayrılmaktadırlar. Oymak türü ağaç gibi yetişir, tahtalaşan türde bir kabukları bulunur, ince yapılı yapraklıdır, çabuk büyüyen çiçeklere sahiptirler.

Olyrae türü ot gibi yetişir, boyları bir metreden kısadır, tahtalaşmayan bir kabuğa sahiptirler. İnşaat, mobilya yapımı gibi pek çok alanda kullanılır. Sağlık için de çok faydalı bir bitkidir.

Bambunun Sağlığa Yararları

Yenebilen bir lif içermektedir ve kalorisi düşük olduğundan kilo vermeye yardımcı olarak kullanılabilir.

Lif içeriğiyle bağışıklık sistemini destekler. Sindirim sistemini destekler ve hazmı kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Potasyum içeriğiyle tansiyonu düşürücü etkisi vardır.

Kolon kanserine karşı vücudu korur. Solunum rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılabilir. İshalin tedavisinde yaprakları etkili olmaktadır.

Bayanlardaki adet dönemlerini düzene sokar. Bambunun suyu, yaralar üstündeki kurtçukların temizlenmesi için kullanılmaktadır.

Bambu Bitkisinin Kullanıldığı Alanlar

Topraktaki kökleri erozyonu önleyici niteliktedir ve toprağın temizlenmesine de yardımcı olmaktadır.

Çabuk büyümesi nedeniyle boş arazilerin yeşillendirilmesinde kullanılmaktadır.

Diğer ağaç ve bitki türlerine göre daha çok karbondioksit çekmektedir olduğu için ormanların korunmasında oldukça iyi bir alternatiftir.

Esnek ve hafif yapılı olması nedeniyle gerilim direnci çelikle kıyaslanmaktadır.

Bu özelliği sayesinde inşaat alanında kullanılır ve en dayanıklı inşaat malzemelerinden birisidir.

Depreme dayanıklı binaların mimarisinde kullanılmaktadır. Hızlı büyüyen yapısıyla firmalar bambudan kutular, flüt türünde müzik aletleri de yapmaktadırlar.

Kağıt ve mobilya yapımında kullanılmaktadır. Eski dönemlerde mızrak, ok gibi savaş aletlerinin yapımında da bambu kullanılmıştır.

Küçük fidanları sebze biçiminde tüketilebilen bambunun sirke içerisinde turşusu da kurulabilmektedir.

Gıda olarak tüketilmeye en uygun bambu türleri Bambusa, Phyllostachys ve Dendrocalamus’dur.

Dünya üzerinde iki milyar kadar kişiye istihdam alanı yaratmış olan bambu bitkisi inşaat, tekstil, gıda, ulaşım, yakıt, mobilya gibi alanlarda yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap