Kolyoz Nasıl Bir Balık Türüdür?

Kolyoz balığı; yuvarlak, 7-8 yıl yaşayan, temizlemesi çok zor olmayan, fırında ve tavada pişirerek lezzetle yiyebileceğiniz bir balık türüdür.

Kolyoz

Kolyoz Vücudu yuvarlak ve uzun olan, füze şeklini andıran kolyoz balığı, scombidae familyasına aittir. Ilık denizlerde yaşayan kolyoz balıkları genelde sürü halinde dolaşırlar. Görünüm olarak uskumruyu andırsa da tadı uskumru kadar lezzetli değildir ve biraz daha yavan bir tadı vardır.

Dünyada Büyük Okyanus’ta bol miktarda bulunan kolyoz balığı Türkiye’de Marmara başta olmak üzere tüm denizlerde bulunur. Sürü halinde yaşayan balık türünün beslenme kaynağı küçük yavru balıklar ve planktonlardır.

Dişi kolyoz balıkları yaklaşık 2-3 yaşına geldiklerinde olgunlaşırlar ve Temmuz Ağustos aylarında toplamda üç yüz, dört yüz bin arasında yumurta bırakırlar.

Kolyoz balıklarının yaşam alanı denizin yaklaşık 250 m derinliğindedir ancak yüzeyde yaşayanları da bulunur. Göçebe ve etçil olan balık türü genellikle hamsi gibi küçük balık türleri ile beslenir.

Olgunluğa 3 yaşında ulaşan kolyoz balıkları Kasım ve Aralık gibi Karadeniz’den Marmara’ya göç ederek kışı geçirirler. İlkbaharın gelmesi ile Mart ve Nisan aylarında ise Karadeniz’e dönüş yaparlar.

Kolyoz balıklarının zayıf olanları çiroz ismi ile anılırken, küçük gruplar halinde dolaşanlara da lipari ismi verilir. Bu balık türü, mevsimlere göre Karadeniz, Marmara ve Akdeniz’de yaşayabilir.

Kolyoz balık türü yan kısımları yassı olan bir vücuda sahiptir ve üzeri küçük pullar ile kaplıdır. Toplam 5 adet yalancı yüzgece sahip olan balığın sırtı ve anüsü geri tarafta bulunur. Dişleri sivri, küçük ve arkaya doğru olmasına rağmen ağız yapısı büyüktür.

Balığın sırt kısmında düzensiz biçimde sıralanan mavi ve siyah çizgiler yer alır. Vücudunun yan kısımlarında ise yeşil benekler bulunur ve baş kısmı da çıplak olmasından dolayı beyni belirgindir.

Yapı olarak oldukça çevik olan kolyoz balıkları 7-8 yıl kadar yaşayabilirler. Seri ve hızlı bir biçimde yüzebilirler.

Kolyoz

Temizleme ve Pişirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Kolyoz balıklarının temizlenme işlemi oldukça kolaydır ve temizlenirken kafası bastırılır.

Temizlenen balıkların etinin dinlenmesi için bir süre maden suyunda bekletilmesi şarttır.

Pişirme işlemleri de genel olarak fırın, tava, füme veya tuzlama şeklinde tercih edilen kolyoz balığı salık açısından oldukça faydalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap