.
.

Kuru Dutun Faydaları Nelerdir? Egzamaya İyi Gelir mi? Zararları Nelerdir?

Kuru Dutun Faydaları Nelerdir? Egzamaya İyi Gelir mi? Zararları Nelerdir? Yaz aylarında taze tüketile dut, kış için kurutulur ve vitamin-minerallerinden her mevsim fayda sağlanır. Egzamaya etkisi ve yan etkileri izlenmelidir.

.

Kuru Dutun Faydaları Nelerdir?

.

Kuru Dutun Faydaları Kuru dut; sağlık açısından oldukça faydalı ve vitamini zengin bir yemiştir. İçerdiği besin değerleri ile birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Yazın taze olarak tüketilen kara ya da beyaz dut, kış mevsiminde dut kurusu olarak satılmaktadır.

Özellikle mevsim geçişlerinde dut kurusu yersek bağışıklık sistemimizi güçlendirerek vücudumuzu hastalıklara karşı da korumuş oluruz. Eski çağlarda oldukça fazla kullanılan bu meyve alternatif tıp alanında oldukça önemli bir yere sahiptir. Lezzetli, besleyici ve sağlık için faydalı olan bu meyvenin faydalarından bahsetmek için bu yazımızı hazırlamış bulunmaktayız.

Kuru dut içerisinde bulunan zengin vitamin değerlerinin yanı sıra içerisinde yer alan antioksidanlar kanser hastalığı başta olmak üzere; kan pıhtılaşması, soğuk algınlıkları ve kanın temizlenmesi gibi faydalı sonuçları da beraberinde ortaya çıkarmaktadır. Kuru dutun faydaları nelerdir? İnceleyelim…

Yukarıdaki faydalarının yanı sıra kuru dut faydası maddeler halinde sıralayacak olursak:

·       Kanser hastalıklarına karşı bağışıklığı güçlendirir,

·       Mevsimsel hastalıklara karşı vücudu besler ve korur,

.

·       Kanı temizler,

·       Saç dökülmesine karşı tedavi olarak kullanılır,

·       Antioksidanlar açısından zengindir,

·       Cilt bakım malzemelerinde kullanılır,

·       Doğal antibiyotiktir,

·       Demir, kalsiyum, B1, B2 ve C vitamini açısından oldukça zengindir,

·       Ateş dürücü etkisi vardır,

.

·       Tümörlerin oluşumunu engeller,

·       Prostatta kanser hücresi oluşumunu engeller,

·       Damar ve kalp sağlığına ayrıca etkisi bulunur,

·       Kanın pıhtılaşmasını engeller,

·       Kansızlığı önler ve giderir,

·       Kronik hepatit ve gastrit hastalıklarına iyi gelir,

·       Karaciğer ve böbrek hastalıklarını engeller,

.

·       Kalp krizi riskini azaltır ve felç riskini önler,

·       Kolesterol seviyesini dengeler,

·       Kan şekeri seviyesini sağlıklı bir seviyede tutar, bu sayede diyabeti engeller,

·       Vücudu sıvı tüketimine teşvik eder,

·       Göz sağlığını korur,

·       Enfeksiyon başlangıcını engeller,

·       Ameliyat veya doğum sonrası iyileşmeyi hızlandırır,

.

·       Cildin gençleşmesini, temizlenmesini ve nemlenmesini sağlar,

Kuru Dutun Zararları Nelerdir?

Kuru Dutun Faydaları

Kuru dutun faydaları ve zararları araştırması içerisine girdiğimiz yazımızda onun zararlarından bahsetmeden olmaz. Kuru dut, hastalıklar ve birçok değer açısından altın değerinde bir besin olduğu gibi fazla veya yanlış tüketim durumlarında içerdiği besinler aynı zamanda zararlı da olabilir.

Kuru dutun faydalı olabilmesi açısından günde sadece bir avucun içini dolduracak kadar tüketilmesi önerilir. Aynı zamanda kuru dutu tüketirken yanında ek gıdalar veya diğer gıdalar ile karıştırarak tüketilmesi de vücudumuz açısından zararlıdır. Kuru dutun zararları nelerdir? Nasıl ve ne kadar kullanılmalıdır?

Dut, potasyum açısından etkili bir kaynaktır, bu yüzden; böbrek hastalıkları ve safra kesesi sorunları yaşayan kişilerde komplikasyonlara neden olabilir. Şeker hastaları ve dut alerjisi olan bireyler dut tüketmeden önce bilgili bir hekime başvurmaları gerekir.

Kuru dutu günde bir avuç tüketmek vücudumuzun ihtiyacı olan günlük demir ihtiyacının yüzde 30’unu, günlük lif ihtiyacının ise yüzde 20’sini karşılar. İçeriğindeki beta karoten, alfa karoten, lif, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve yüksek antioksidanlar sayesinde yukarıda belirttiğimiz hastalıklara iyi gelse de doğru tüketimine mutlaka dikkat etmek gerekir.

Her dut birbirinden farklıdır, alırken rengine ve yapraklarına dikkat ederek alınması ve sade tüketilmesine dikkat edilmelidir. Örneğin beyaz dut; kırmızı ve karaduttan meyve olarak farklıdır. Yaprakları, tomurcuğu ve hatta lezzetleri de farklılık göstermektedir.

Kuru Dutun Egzamaya Etkisi Nelerdir?

.

Vücutta oluşan ve yaralara, kaşıntıya ve kuruluğa sebep olan egzama hastalığına iyi gelen en doğal yöntem dut kurusudur. Hatta dut kurusundan yapılan kür, egzamaya birebir etki eder ve egzamanın olduğu yeri rahatladır, ciltten tamamen arınmasını sağlar.

Dutun içerdiği zengin vitamin kaynakları sayesinde, doğru bir şekilde egzama ile temas ettiğinde cilt üzerinde oluşan egzamayı yumuşatır ve ciltten tamamen temizler. Yukarıda belirttiğimiz gibi kuru dutun rengi ve yaprakları açısından birçok çeşidi vardır. Egzamaya birebir etki eden dut ise beyaz dut çeşididir. Egzama için dut kurusu şu şekilde hazırlanıp kullanılmalıdır;

·       İlk olarak, yarım litre kaynamakta olan temiz suyun içerisine bir avuç içi dolusu beyaz dut atın ve ardından 6 dakika boyunca kısık ateşte kaynatmaya devam edin,

·       6 dakikadan sonra ocaktan indirin ve ılıyınca süzün,

·       Ardından ilk yarısını sabah aç karnına, diğer yarısını da akşam aç karnına için ve bunu 25 gün boyunca uygulayın ve her defasında taze yapılmış olarak tüketin.

Bu kürün yanı sıra haşlanmış dutu ezip macun kıvamına getirerek egzama oluşan bölgeye masaj yaparak sürebilirsiniz. Bu kürün yanı sıra egzamaya birebir etki edecek bir diğer kür tarifi de şu şekildedir;

.

·       İlk olarak yarım litre içme suyunu kaynatın,

·       İçerisine yine aynı şekilde bir avuç dolusu beyaz dut kurusu atın,

·       6 dakika boyunca kaynatın ve sonrasında ocaktan indirin,

·       Ellerinizi yakmayacak sıcaklığa düştüğünde egzamalı ellerinizi içerisine sokun ve en az 10 dakika bekletin, ardından 1 saat boyunca ellerini yıkamayın.

Haftada en az 3 kez bu kürü uygulayın ve her defasında taze ve ılık olmasına dikkat edin. Eğer egzama ayaklarınızda ise aynı işlemi ayaklarınıza da uygulayabilirsiniz.

Kuru Dut Kalorisi

Kara dut, kalori oranı en düşük yiyecekler arasında yer almaktadır ancak çok çabuk kilo alımına sebep olabilir. İçerdiği zengin vitamin eşliğinde kiloda ileri derecede bir artış yaşanmaz. Kuru dut kalorisi, günlük bir avuç içi dolusu (25 gram) 65 kaloridir. Ve bu kalorinin yüzde 90’lık kısmı karbonhidrattan gelmektedir. Kuru dut, lif içeriğinden dolayı aslında sağlıklı ve tatlı krizlerini önleyen güzel ve sağlıklı atıştırmalıklardır.  

Ancak karbonhidratların vücudumuzda fazla alınması biliyoruz ki yağa dönüşerek kilo artışına sebep olacak ve kilo fazlalığımız da ilerleyen zamanda bizi sıkıntıya sokacaktır. Kuru meyve olan kuru dutu dikkatli tüketmek gerekir, günde bir avuçtan ileriye gitmemek ve tek başına tüketmek gerekir. Aksi takdirde; kuru dut fazlasıyla karbonhidrat içerdiğinden porsiyonlarına dikkat etmezsek şeker hastalıkları gibi hastalıklar üretebilirler.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap