.
.

Karakovan Balının Faydaları

Karakovan balı kalbe ve kolesterole iyi gelir. Diğer ballara göre farklı özellikleri, faydaları vardır ve yetiştiği alanlar da değişiktir.

.
.

Bildiğiniz gibi geçmişten günümüze kadar uzanan özelliği ile bal birçok hastalığa faydası ile bilinmektedir.

Türkiye’de ve yurt dışında yapılan araştırmaların birçoğunda bal ve arılar üzerine birçok çalışma yapılmış ve sayıları azımsanmayacak kadarda çalışılmış makale bulunmaktadır.

Bal arıların dağların yüksek kesimlerinde bulunan bitkilerin ve ağaçların özlerini yiyerek oluşturduğu mucizevi bir şifa kaynağıdır.

Arılar bin bir çiçeğin özünü bünyesinde toplayarak kovanlar aracılığı ile tıpkı bir fabrika gibi bal üretimini sağlarlar.

Ballar arıların sağladığı öze göre isimlendirilmektedir. Çiçek özleri ile beslenen arılar çiçek balı yaparlar.

Özellikle Karadeniz bölgesindeki kestane ağaçlarının özü ile beslenen arılar kestane balı yaparlar. Türkiye’de sayılı yerde bal üretimi yapılmaktadır. Bal çeşitlerinden bir diğeri ise Karakovan balıdır.

.

Karakovan balı nedir?

Arı kovanlarını petek eklenmeksizin arıların oluşturdukları balmumu peteklerinin arılardan tarafından bal ile doldurulması ile bu bal oluşur. Fakat bu aşamadan sonra ballar sırlanmaktadır. Karakovan balının en önemli özelliği budur.

Karakovan balı nerede yetişir?

Karakovan balı Karadeniz yaylalarının yüksek kesimlerinde arı yetiştiricileri tarafından elde edilen bir bal çeşididir.

Karakovan balının en önemli özelliği orta kısmında bal mumu içermemesidir. Doğal içeriğe sahip bir baldır. Bazı balların peteği yenmez fakat Karakovan balının petek kısmı yenebilir.

Karakovan balının özellikleri nelerdir?

Karakovan balına dışarıdan hiçbir el ile müdahale edilmeden sadece arıların çalışması ile elde edilen bir baldır. Saf olan bal şeker içermez.

.

Bu balı şeker hastaları bile yiyebilir. Karakovan balı ismini altı ay kapalı kaldığı kutuların adından almaktadır.

Karakovan balının faydaları nelerdir?

Karakovan balı vücutta koruyucu bir işleve sahip antibaktiriyel özellik içermektedir. Mide dostu bal, midede bulunan rahatsızlıklara iyi gelmektedir.Kansızlığa karşı bire birdir.

İnsanlarda zindelik sağlar. Ağrı kesici özelliğe sahiptir. Kabızlık ve sindirim sistemi ile alakalı sıkıntılara iyi gelmektedir.

Bin bir derde deva olan bal, cilt sağlığına ve saçlara da çok iyi gelmektedir.

Göz dostu bir nimettir. İnsanın damarlarını açar ve varislere iyi gelmektedir.

Kalp dostu bir nimettir.

.

Özellikle kolesterol üzerinde etkili ve iyi sonuçlar doğurmaktadır.

İdrar söktürmede çok etkilidir. İlaç olarak tüketilmek istendiğinde bilinçli bir şekilde doktor kontrolü ile tüketilmesi gerekmektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap