Tavşan Bakımı Nasıl Olmalıdır? Nasıl Beslenir? Eti Helali Midir?

Tavşan pek evde beslendiğini görmediğimiz bir hayvan türüdür. Bu yüzden bakımı ve beslenmesi konusunda çevrenizden pek bilgi bulamayabilirsiniz.

Tavşanlar yüzyıllardır hayatımızı paylaştığımız,  gerek tavşan av hayvanı, gerek evcil tavşan olarak baktığımız hatta 9 tavşan doğuran kadın Mary Toft gibi efsanelerimize konu olan sevimli dostlarımızdır.

Eğer tavşan aldım şimdi tavşanıma nasıl bakmalıyım, tavşanıma nasıl tuvalet eğitimi vermeliyim, hamile tavşanıma ne yapmalıyım,  Yavru tavşan bakımı nasıl yapılır, tavşan haram mı ve Tavşanımı nasıl beslemeliyim gibi sorularınıza cevap arıyorsanız bu yazımız size yardımcı olacaktır. Tavşan bakımı ile ilgili bilgiler bulacağınız yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

Tavşanların fizyolojik yapıları türlerine göre değişmekte olup 1 ila 7 kg arasında değişen ağırlıklara sahiptirler 500 gram ve 800 gram olan türleri de mevcuttur. Küçük burunları, uzun kulakları, sivri ön dişleri olan sevimli bir hayvandır. İyi bakımla 7 ila 10 sene ortalama yaşayabilirler 12 yıla kadar yaşayabilen türleri de vardır.

Tavşanlar, geçmişten günümüze dek pek çok kullanım amacı ile yetiştirilmektedirler. Bu sebepler arasında evcil hayvan olarak yetiştirilmenin yanı sıra yün üretiminde, besi sektöründe ve laboratuvar araştırmalarında deney hayvanı olarak kullanma amacıyla da yetiştirilmektedir.

Tavşan bakımı zor mu şimdi ne yapmam lazım tavşan bakımı, tavşan tuvalet eğitimi nasıl olur ve tavşan nasıl bakılır diye sorularınız varsa öncelikle alığınız tavşanınızın hangi evcil tavşan türüne ait olduğunu bilmelisiniz.

Ankara ( Angora) Tavşanı

Ankara Tavşanı, 18. Yüzyıla kadar Türkiye’de üretilen ancak nedeni bilinmeyen sebeple üretimi tükenen ancak antik devirlerden bugüne kadar ilk defa Anadolu yarım adasında yetiştiği bilinen İngiliz denizciler tarafından Dünya’ya yayılan tüyleri 40 cm kadar uzayabilen tüylere sahip bir türdür.

Tüylerinin bu kadar uzaması dolayısı ile yün sektörü için vazgeçilmez duruma gelmiştir bugün büyük oranı Çin’de olmak üzere Avrupa, Uzak doğu ve Güney Amerika da yılda yaklaşık 8 ton ile 12 ton arasında Ankara tavşanı yünü üretilmekte.

  Almanya’da yaşayan bir vatandaş nihayet Ankara tavşanını tekrar ana vatanına getirerek Kayseri de yetiştirmeye başlamıştır. Bugün ülkemiz için de tekstil sektörünün vazgeçilmez hammaddelerinden birisi olarak kullanılmaktadır.

Eğer tavşan beslemek için aldığınız tavşanınız beyazımsı renkte tüyleri varsa  ve tüyleri uzuyorsa muhtemelen  Ankara tavşanı almışsınız doğru bakımla size harika bir gelir kapısı olması kaçınılmaz olacaktır.

Tavşan aldım nasıl tavşanıma bakarım diye soranların bilmesi gereken başlıca konu tavşanlar nasıl beslenir, tavşanlar ne yer? Sorularını açıkça bilmeleri gerekmektedir.

Her tavşan için bilinmesi gereken başlıca konu tavşanınızı kafeste de bahçede de besleseniz en az kendisi ile 1 saat vakit geçirmeniz, uzun stressiz bir yaşamı için gerekli bu tavşanınızın psikolojik sorun yaşamamışına neden olacak dolayısı ile tavşanınızı beslerken kafes içerisinde hapsetmemeniz gerektiğini unutmayın. 

Tavşanlar Nasıl Beslenir? Yavru tavşanlar nasıl beslenir?

Tavşan bakımı ne yer sorusu ile başlar. Tavşan bakımı yavru ile yetişkin tavşanlar beslenirken ortak olarak rahatlıkla verilebilecek ilk besin maddemiz harnivor yani ot obur tür olan tavşanımız için saman, yonca ve yonca yapılı yemledir. Anne sütünden ayrılan yani 1,5 aylık olan yavru tavşanlar beslenirken günde en az üç defa süt verilmeli, düşük gramlarda ot, saman, ot ağırlıklı kuru mama ve sınırsız yonca eklenmelidir. 

Diyetlerine maydanoz, mor lahana, yeşil lahana, salatalık gibi sebzeler 4 aylık olana dek verilmemelidir.  Bu zamandan sonra 1-2 dal maydanoz, marul ile verebilirsiniz.  Tavşanlar kabak,  pırasa yeseler de bazı türleri bunları diyetlerinde tercih etmezler, Dereotu, maydanoz, Brüksel lahanası ve brokoli favori sebzeleri olacaktır. 

Meyve diyetine de 5 aylık olana dek başlanılmaması önerilir.  Kuru üzüm, havuç, elma, muz sevdikleri meyveler vişne ve çilek pek tercih etmedikleri bilinir bazı türler için kuru yemiş gibi yağlı meyvelerin de haftada 1-2 defa verilmesi iyi olabilir.  Kuru mama gibi sanayi gıdalarını da 6 aylık olmadan başlamayın.

Su temiz olduğundan emin olduğunuz sürece mutlaka eksik edilmemeli ve sürekli temizlenmeli su kabı tavşanınız günde iki defa beslenmelidir. Bu süre Tavşanınızın yaşı arttıkça 3’e çıkabilir. Veteriner kontrollü gitmeniz gerekir. Sofra şekeri barındıran besinlerden uzak tutmayı unutmayınız. Rafineri şekerleri kendi hayatınızdan da tavşanınızın hayatından tamamen çıkarın ve hiç sokmayın.

Tavşan bakımında yaşam alan alanı nasıl olmalı?

Tavşan bakımında ilk bilmeniz gereken tavşanların gündüz uyumayı sevmeleri gece gezmeleridir.

Bu sırada bol miktarda oyun için kemirirler ve kazarlar sağlıkları için bu oyunlar onlar için çok önemli olduğunu unutmayın ve asla vazgeçirmeye çalışmayın asla vazgeçmeyecekler içgüdüsel bir davranış bu çünkü o yüzden tavşanınıza bakarken tamamen evde serbest bırakmamanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayınız. Tavşanınıza kafesi yaparken geniş olmasına dikkat etmekte fayda var.

Ancak tavşanınızı kafes içerisinde bakacaksanız asla onu bütün gün orada unutmayınız en az 3-4 saat dışarıda dolaşmasına izin vermeniz ve onla 1 saat ilgilenmeniz onun sağlığı için çok önemlidir.  Ev içinde tavşan bakımı yaparken küçük bir kendisine yaşam alanı da yapmanız önerilir bu onun için kendine bir yaşam alanı anlamına gelecektir. 

Tavşan bakımında bilinmesi gereken başka bir konu da onu nasıl tutmanız gerektiği bu konuda dikkat edilmesi gereken iki nokta var. Bir elinizle hassas şekilde ensesinden tutarken bir elinizle de arka bacaklarından tutup kavramanız uzmanlar tarafından önerilir.

Bunun sebebi tavşanlar paniklediklerinde arka ayaklarına doğru atlamak isteyeceklerdir. Bu anlatılan konuya dikkat etmezseniz tavşanınız bel kemiğini veya ayaklarını kırabilirler. Severken unutmamanız gereken bir nokta kucağınıza aldığınızda tavşanın arka ayaklarının karnınıza veya göğsünüze temas ettirmeniz güvenli olacaktır ayaktaysanız da arka ayaklarını mutlaka kolunuzla desteklemeniz önemli olduğunu unutmayınız.

Tavşan oyunu ve oyuncakları da çok önemlidir. Kazma eğiliminde olacaklarını unutmayın ve tavşanınızın kemirmesi gerektiğini de asla unutmayın tavşanlara özellikle büyük kartonlar ile tavşan kemirme oyunu oynarken çok faydalı olacaktır. Kafesinde ya da odasında mutlaka kazabilmeleri için samanlardan belki kumlardan bir düzenek kurmanız da onlar için harika olacaktır. Tavşanlarda sıklıkla ishal, kulak uyuzu ve diş problemleri görülür.

Bu sebeple veteriner kontrolleri sıklıkla yapılmalı iki hafta da bir ya da en geç ayda bir mutlaka veterinere götürmeniz önerilir. Tavşanınızın özellikle diş bakımı çok önemlidir sürekli büyür ön dişleri bunları kendileri kemirerek kısaltır. Bu yüzden tavşan oyunları çok önemlidir.

Tavşan sosyal hayvan olduğu için genelde grup halinde özellikle bahçede bakılacaksa yaşatılması tavsiye edilir. Eğer tavşanınızın üretimini gerçekleştirmek istemiyorsanız kısırlaştırmanız kendilerine zarar vermesini engelleyeceği bildirilir. Ancak eğer tavşan bakımı amacınız üretimse hamile tavşan bakımı nasıl olur bilmeli. Çiftleşme süreleri ve hamilelik süreleri ne kadardır bilmelisiniz.

Bilinen ortalama sürede tavşanların ergenlik süresi 3 aydır bu nedenle 6 ay sonra çiftleşmeye hazır hale gelirler çiftleşme süreçleri 5 dakika da bir sık sık aralıksız olur. Çiftleşmek için geniş ve refah ortamlar gerekli bunu hazırladığınıza emin olun.  

Hamile tavşan bakımı içi diğer bilinmesi gereken ortalama 4 hafta sonra doğurmalı 5. Haftası geçerse mutlaka veterinere götürülmeli 4 ila 8 yavru doğurabilir bunu meme sayısından anlayabilirsiniz. Yavru bakımı sırasında yavrular 40-45 günlük olana kadar anne kontrolünden ayrılmamalıdır.  Emme süreleri 30 ila 50 gün arasında değişir. Dişi tavşan bakımı bu şekilde 3 ay yeniden çiftleşmeye hazır olana dek bakımına dikkat edilmesi gerekir.

Tavşan tuvalet eğitimi nasıl olur? 

Tavşan beslenirken iki besin arasına süre koyarak beslenme eğilimi gösterirler bu nedenle sürekli su tüketimi eğiliminde oldukları içinde sık sık tuvalete giderler. Bu yüzden mutlaka su tüketmeli tavşanınız. Bunu örnekle anlatırsak bir tavşan bir iki ısırık alır suyunu içer 30-40 dakika gezer tuvaletini yapar sonra tekrar gelir bir iki ısırık alarak gider 30-40 dakika gezer tuvaletini yapar bu işlemi böyle devam edebilir.

Ancak korkmanıza gerek yok tavşanlar da kediler ve köpekler gibi tavşan tuvalet eğitimi alabilecek evcil hayvanlardandır. Tavşanlar, bellik bir güvenilir hissettikleri noktayı, kedilerin kumu tercih ettiği gibi, tuvalet olarak tercih edebilirler. Oraya kolayca temizlenebilecek bir kap koyarsanız zamanla o kaba alışacaktır.

Tavşan bakımı evde yapıldığında özellikle hemen sütten kesilince edinilen yavru tavşan bakımı sırasında temizliğine özellikle de dikkat etmelisiniz. Nadir olsa da bazı tavşanlarda kendi dışkısını yediği gözlemlenir ancak panik yapmayın bu onları hasta etmez sadece metabolizmalarının sindiremediği besinleri tekrar sindirmek için bunu yaparlar.

Tavşan eti helal mi?  Tavşan beslemek Caiz mi?

Tavşan bakımı, tavşan avı konusunda da dinen sakıncalı görünen bir durum yoktur.  Ev de tavşan bakımı sırasında namaz kılınan bölgeler temiz tutulduğu sürece her hangi bir hocadan olumsuz fetva gelmemiştir. Dini açıdan da en çok dikkat edilmesi gereken konu bu nedenle tavşan tuvalet eğitiminin nasıl yapılmasının bilinmesi özellikle tavşanınızın temizliğine dikkat etmenizdir.

Tavşan eti de yenmesi de helal olduğu hadis-i şerifler ile sahih ve sabit olduğu ortada bütün bunların ışığında dini açıdan da evde tavşan bakımı konusunda bir sakınca bulunmamaktadır. Doğru tavşan bakımını iyi öğrendiğiniz şartı ile bunu tavşanınızın sağlığı açısından da çok önemli olduğunu unutmayın.

1 Yorum

Evde tavşan besliyorum tavşanım hollanda lop tavşanı, evde beslenecek çok güzel bir canlı. Beslemek isteyen herkese öneririm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap