.
.

Kefal Balığının Lezzetli Olduğu Zamanlar

Kefal balığı türünün özellikleri, yağlı yani lezzetli olduğu dönemler, en iyi pişirme yöntemleri, yumurtalarının hangi yollarla tüketilmesi gerektiği yazımızda.

.
.

Türkiye’de bulunan bütün denizlerde yaşayabilen bir balık türü olan kefal, sürüler halinde gezen bir balık çeşididir. Sığ kesimlerde beslenme ihtiyacını karşıladığı için avlanması en kolay balıklardandır.

Bu nedenle de oldukça yaygın bir tüketimi vardır.

Kefal balığının topan kefal ve has kefal olmak üzere iki farklı grubu vardır. Boyutlarına göre değişiklik gösteren türleri de mevcuttur. Genellikle Ege Denizi’nde bulunan bir balıktır.

Ege kıyılarında avlanılan kefal balıkları, ülkenin diğer bölgelerine dağıtılmaktadır. Ege Denizi sonrasında Marmara Denizi’nde de avcılığı gerçekleştirilmektedir. Özel ekipmanlar gerektirmeyen bir avcılık ile yakalanabilmektedir.

Sürüler halinde yüzerler ve çok hızlı bir yüzücüdürler. Kirli ve bulanık sularda yaşamayı tercih ederler.

Uzun boylu bir yapısı olan kefal balığı, oldukça fazla pullu olan bir balıktır. Gümüş görünüme sahip bir rengi vardır. Türk deniz ürünleri mutfağında önemli bir yeri vardır.

.

Buğulama yöntemi ile pişirilmesi yaygındır. Kefal pilaki olarak da tüketilmektedir. Likorinoz pişirme yöntemi dünya mutfağında en çok tercih edilendir.

Tütsülenerek pişirilen bu yöntem, Türkiye’de pek tercih edilmemektedir. Izgarada pişirilmesi için sarı kulak kefal çeşidi tercih edilir. Kefal, diğer balıklardan farklı olarak fırında ya da yağda pişirilmesi önerilmeyen bir balıktır.

Kefal yumurtaları da iyi bir meze lezzeti olarak tercih edilir.

Kefal balığı, ülkemizde her mevsim yakalanabilen bir balıktır. Yaz aylarında biraz daha az bir şekilde görülür. Yaz ayları kefaller için üreme mevsimi olduğundan dolayı sığ sularda yüzmezler.

Sonbahar ile kış aylarında bolca yakalanabilen bir balıktır.

Kefal balığının lezzetli olduğu zamanlar da ayrıdır. Her mevsim tüketiliyor olsa da bu özel zamanlarda daha lezzetli bir kıvamı vardır. Kefal balığının en lezzetli olduğu zaman mart ayıdır.

Ocak ve şubatta da tüketilmesi için uygundur. Bunun dışındaki mevsimlerde biraz daha az lezzete sahiptir. Özellikle de yaz aylarında oldukça lezzetsiz bir yapısı olur.

.

Kefal, kirli su balığı olduğu için insan sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Kefal balık çeşidinden satın alırken, güvenilir balıkçıdan alınması tavsiye edilmektedir.

Kefalin sağlıksız yaşam şartları çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu yüzden de satın alırken çok dikkatli olunması gerekmektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap