Karışık Turşu Malzemeleri ve Hazırlanması

Karışık turşular genelde salatalık, lahana, domatesten yapılır. Turşu kurmak için kavanoz iyi seçilmelidir. 1-1.5 ay gibi sürede hazır olur.

Bir çok kültürde var olan Turşu, çeşitli yemeklerle servis edilen bir aperatif türüdür. Genellikle sebzeler kullanılarak hazırlanmaktadır.

Sebze turşuları, tek tek yapılabileceği gibi bir çok sebzenin bir arada kullanılarak karışık turşu hazırlanması da yaygındır.

Karışık turşular, genellikle salatalık, lahana, domates, havuç, acur, biber gibi sebzeler kullanılarak hazırlanır. Bir çok sebze ile birlikte karışım elde edilebilir.

Turşu kurmak için öncelikle kullanılacak malzemeler taze olarak alınır ve iyi bir şekilde temizlenir. Lahana kullanılacak ise lahananın yaprakları tek tek ayrılır.

Yarım gün boyunca tuzlanıp bekletilir. Biberler ile domateslerin yeşil sap kısımları kesilir. Havuçlar ise doğranmış olarak kullanılır. Domates ve salatalıklara bir çatal yardımı ile delikler açılır.

Bu şekilde turşu suyunu daha iyi çekmesi sağlanır.

Turşu kurmak için en önemli aşamalardan birisi kavanozların hazırlanmasıdır. Turşuların lezzetli olması için cam kavanozlar tercih edilmektedir.

Turşu kavanozunun dibine az bir miktar nohut atılarak daha kolay fermente olması sağlanır. Daha sonra da sebzelerin doldurulması gerçekleştirilir.

Doldururken arzuya göre az miktarda sarımsak eklenir. Limon dilimleri konulması da tercih edilen bir durumdur. Turşu malzemeleri sık bir şekilde doldurulmalıdır ve üstü basılarak boşluk kalmaması sağlanmalıdır.

Kavanozu komple doldurduktan sonra hazırlanan turşu suyu koyulur. Turşu suyu ile birlikte sirke de eklenir.

Turşu karışımının içine bir miktar tuz atılır. Genellikle kaya tuzu tercih edilmektedir.  Doldurduğunuz karışık turşunun ağzına birkaç yaprak maydanoz veya kereviz yaprağı eklenir.

Daha sonrada üzerine çok az miktarda şeker ilave edilmektedir. Şeker miktarını ayarlamak için 5 litrelik kavanoz için 3 yemek kaşığı şeker yeterli olmaktadır.

Daha sonra kavanozun kapağı kapatılır ve hiç güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilir. 1-1,5 ay kadar hiç açılmadan beklenir. 30-45 gün kadar bekledikten sonra tüketeceğiniz turşuyu açabilirsiniz.

Turşunuzun suyu beklediği süre içinde azalırsa, su eklemesi yapmanız gerekecektir.

Bu şekilde hazırlayacağınız karışık turşuyu çeşitli yemeklerin yanında servis ederek tüketebilirsiniz. Turşuyu zamanından önce tüketmemeye çalışmalısınız.

Zamanı dolunca daha lezzetli bir hale gelecektir. Bu hususlara dikkat ederek siz de lezzetli bir karışık turşu hazırlamış olursunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap