Süzme Balın Yapılış Şekli

Süzme bal normalde makinelerde yapılır. Evde yapmak için sebze kurutma makinesi kullanılır. Petek ve süzme olarak 2 tür bal vardır. Püf noktaları yazımızda.

Bal sabah kahvaltılarının vazgeçilmez bir ürünüdür.

Bilindiği üzere bal arılar tarafından yapılır. Bu süreçte, arılar milyonlarca, hatta milyarlarca çiçekleri gezerek, özlerinde bulunan nektarı alırlar.

Elbette ki bullar toplanıldığı yerin ismine göre değişmektedir.

Örneğin;

Çamlardan alınan nektarlardan oluşan bala çam balı, çiçeklerden alınan nektarlardan oluşan bala çiçek balı denmektedir. Daha sonra ki süreçte işçi arılar devreye girmektedirler.

İşçi arılar bu balları daha önceden oluşturdukları ve altıgen şeklinde olan peteklerde muhafaza ederler. Bilindiği üzere bal iki türlü de tüketilebilir: petek bal olarak ya da süzme bal olarak.

Ancak genel olarak bakılacak olursa, marketlerde, bal merkezlerinde daha çok süzme balın tercih edildiği gözden kaçmamaktadır. O halde süzme bal nasıl elde edilir?

Süzme bal elde edilirken, süzme makinelerinin rolü bir hayli önemlidir.

Bu makineler farklı ebatlarda olmaktadırlar. Peteklerin içinde sır tabakası dediğimiz bir tabaka bulunmaktadır. Bu tabaka kaldırıldıktan sonra petekler süzme makinalarına yerleştirilirler.

Burada olabildiğince hızlı bir şekilde döndürülmeye gayret edilmelidir. Bu sayede petek içerisindeki ballar dışarıda hazır bulunan haznelere doğru aktarılır.

Bu esnada filtre yardımıyla petekten kopan katı parçacıklarının girmesine engel olunur.
Peki, evlerde petek balının süzülmesi için ne yapılması gerekir? Bu işlemi evde yapmak da kolay olan bir süreçtir.

Öncelikle petek balında sır tabakası dediğimiz tabaka varsa, bunun bir bıçak yardımıyla alınması gerekir. Bu tabaka alındıktan sonra, bir bez ya da tülbent yardımı süzülen bal kavanozlara aktarılır.

Bu esnada temizlerin temizliğinden emin olunması gerekir. Evde süzme bal elde etmek için diğer bir yöntem ise, evlerde bulunan sebze kurutucularının kullanılmasıdır.

Bu işlem söyle gerçekleşir; petek bal sebze kurutma makinesine yerleştirilir ve olabildiğince hızlı bir şekilde kol çevrilir.

Bu esnada peteklerde bulunan bal, alt tarafta bulunan kavanoza süzülür. Bu sistemin en büyük avantajlarından birisi ise, kısa sürede büyük başarılar elde ediliyor olmasıdır.

Süzme makinesinde olduğu gibi, eğer katı parçacıkların karışması istenmiyorsa, petek ince bir bez ya da tülbentle sarılır ve öylece sebze sıkma makinesinden süzülür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap