Şeker Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Fazla şeker tüketimi sağlık üzerinde olumsuz etkilere yol açar. Kilo aldırır, yağ oluşumunu tetikler. Şeker içeren yiyecekleri bilerek dikkatli olmanız gerekir.

Şeker diyetlerde sürekli yasaklı listesinde olan bir besin olarak karşımıza çıkarken sizler için şekerin gerçekten bu kadar zararlımı? Yoksa beden için mutlaka gerekli olan bir besin mi? Olduğu sorularının yanıtlarını hazırladık.

Bedenimiz günlük enerjisini besinlerden yani besin içeriklerinde bulunan karbonhidrat, protein ve yağlardan alarak karşılar örneğin bedene alınan karbonhidrat içerikli besinler sindirilerek glikoza yani şekere dönüştürülerek emilimi sağlanır.

Vücut tarafından şekere dönüştürülen emilim kan yoluyla tüm organlar özelliklede beyin tarafından kullanılır.

Bedenin ihtiyacı olan şekeri doğal olan meyvelerden şeker früktozundan alırken metabolizmanın sindirim emiliminin uzun süre çalıştıran ve kan şekerini ani değil yavaş bir şekilde ayarlayan besinlerden kepekli pirinç, kepekli makarna, bulgur gibi gıdalardan tercih etmeliyiz.

Bunun yanında süt şekeri olarak bilinen laktozdan alırken kuru baklagillerden ve karbonhidrat ve sebzeler özelliklede bezelye, patates gibi değerli besinlerde sağlarız.

Basit Karbonhidratlar tüketildiklerinde beden tarafından oldukça kolay emilerek kana karışırlar ve kan şekerinizi aniden yükseltiler. Bu gruba dâhil edeceğimiz meyvelerde bulunan früktoz, pancar şekerinde sukroz ve süt şekeri olarak bilinen laktoz gibi şeker isimleri sayılabilir.

Özelliklede unlu ve şekeri besinler beden tarafından oldukça çabuk emilirler ve kan şekerini yükselttikleri bilinmektedir.

Kompleks Karbonhidratlar: Beden basit karbonhidratlardan biraz daha geç sindirdiği besinleri içerir bedenin daha geç sindirdiği karmaşık karbonhidratlar sayesinde kan şekeriniz daha yavaş yükselir.

Bu besinleri de sıralamak istersek ekşi mayalı tam buğday ekmeği, bulgur, buğday, baklagiller, makarna, çorba ve patates gibi gıdalar tüketmelidir. Tatlı birçok besinden aldığımız şeker kadar bilerek yediğimiz şekerlerin dışında da birçok besinin içeriğinde şeker kullanıldığını öğrenmek gereklidir.

Bedenin ihtiyacından fazla tüketilen tüm şeker miktarı bedene depolanan yağ anlamına gelmektedir. Hazır gıdalar işlenmiş ürünlerin içinde yapay tatlandırıcılar fruktoz şurubu gibi birçok şekeri bedeninize aldığınızın farkına varın.

Diyetlerde önerilen diyet içecek ya da diyet gıdalarının tümünde yapay tatlandırıcılar vardır bu konuda bilinçlenmeyi ihmal etmeyin okuyun paketleri ambalajların içerikleri ürün hakkında bilgi verecektir. Lezzet veren 4 temel öğe vardır: Un, tuz, yağ ve şeker.

Birinin miktarında yapılan azaltma genelde bir diğerinin miktarının artırılması ile lezzet dengelenmektedir.

Özelliklede diyet ürünü olun ya da olmasın ambalajda içerik olarak belirtilen aspartam içeren tatlandırıcılarla üretilmiş ürünler kişilerde depresyon, şişmanlık, baş ağrısı, unutkanlık, eklem ağrısı, bulantı, uykusuzluk, kas spazmı, Parkinson, kanser gibi hastalıklara neden olduğu söylense de dozu ve tüketilme miktarının önemi daha fazladır.

İşlenmiş gıdaların tümünde şeker vardır özellikle gizlendikleri için farkına varmadan kilo alırsınız örneğin meyveli yoğurt, domates sosu, ketçap, ekmek, salata sosu ve krakerlerin içinde sukroz, şeker kamışı, şeker şurubu, meyve suyu birçok gıda ve içeceklerde şeker oranları vardır ve yüksektir.

Kısacası, yediğimiz pek çok şeyde az veya çok şeker var.

Şekerin aşırı tüketilmesi beden için obezite hastalığına davetiye çıkaran insülin direnci, yüksek kan yağlanması, karaciğer yağlanması, kalp hastalıkları ve tip-2 diyabete sebep olmaktadır.

Şeker tüketirken dikkatli olmak gerekir miktar oldukça önemlidir yapay olarak yani işlenmiş beyaz şeker tükettiğinizde meyveler ya da farklı tatlılar tüketmemeye çalışın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap