Sağlıklı Beslenmenin Yarattığı Hastalıklar

Sağlıklı beslenmeyi takıntı haline getirmek hastalıklara neden olur. Gıdaları incelemeden yememek, psikolojik hastalıklar bunların arasındadır.

Sağlıklı beslenmenin yarattığı hastalıklar başlığımızı yanlış okumuyorsunuz kesinlikle doğru yazılmıştır. Sağlıksız beslenme kadar günümüzde sağlıklı beslenmekte artık hastalık sebebi sayılıyor fakat ince bir çizgiyle de ayırmak gerekiyor.

Sağlıklı beslenmeyi kişiler kendilerinde bir saplantıya dönüştürerek sağlıksız bir yaşam tarzına sahip olmaktadır. Daha önceki yazımızda belirtimiz altını çizdiğimiz sağlıklı beslenme takıntılarıyla ortaya çıkan hastalıkların başında:

OrthorexiaNervosa:

Bu hastalık doğru beslenmeyi takıntı yapan kişilerde görülen bir hastalıktır. Bu hastalıkta kişiler sağlıklı beslenmeyi takıntı haline getirmişlerdir. Genelde beslenme şekillerinde saf, organik işlenmemiş, katkısız besinler arayışında olurlar ve sürekli bu şeklinde beslenmeye çalışırlar.

Kişilerde sağlık o kadar çok saplantı halini almıştır ki besinin kansorejen, hormonsuz ve katkısız olduğuna emin olmak için uzun süre besinleri okur araştırarak tüketirler.

Bu kişilerde hastalık halini alabilir takıntı süreklilik halini aldığında kişiler tüm besinlerin sağlıksız olduğunu düşünerek yemek istemeyecek duruma gelebilirler. Beslenme bozuklukları yaşayan bireylerin mutlaka doktor ve diyetisyen desteği alması gerekmektedir.

Anoreksiya Nervoza:

Anoreksiya hastalığı daha çok psikolojik çöküşler, yaşanan yoğun stres, kişilere karşı özenti, ergenlik döneminde bedene karşı çıkma, sık diyet yapma, sık kilo alıp verme gibi davranışlar kişilerin hayatında kilonun önemini artırır.

İdeal kiloda olsalar da kişiler kendilerini aşırı kilolu sanırlar. Kilo almak bu kişiler için oldukça büyük bir sorun olmaya başlar. Kilo vererek kendilerini güvende hissederler. Bu kişilerde ölüm kilo almak gibi tabir edilir.

Kişiler az beslenerek kilo almamaya dikkat ederek aşırı egzersiz yaparlar giderek güç kaybeden kişiler bitkin düşerler. Depresyon gibi rahatsızlıklara sık yaşarlar. Bu hastalarda açlık artık alışkanlık halini almıştır.

Bu beslenme bozukluğu yaşayan kişilerde genelde psikolojik rahatsızlıklardan dolayı ortaya çıktığı bilinmektedir tedavisinde özelliklede psikiyatrisi yardımı diyetisyen desteği almalarını gerektirmektedir.

Anoreksiya Nervoza belirtilerini sıralamak gerekirse kişi ideal olması gereken kilonun altında olmayı hedefler. Yemek yemeği reddetmek aşırı spor yapma ya da kilo vermek için alınan aşırı ilaç takviyeleri kişilerde saplantı haline gelmiştir.

Bakıldığında oldukça zayıf olan bu kişiler hiç bir şekilde zayıf oldukları kabul etmez halen kilolu olduklarını düşünürler.

Ergenlik döneminde bu rahatsızlığı yaşayan kızlarda gelişim geriliği ortaya çıkar göğüsler büyümez, erkeklerde ise cinsel organın gelişmemesi cinsel isteksizlik hatta iktidarsızlık gibi birçok gelişim geriliği görülebilir. Sürekli spor yapmak bu kişiler için olmazsa olmazlarıdır.

Tartıyı sık kullandıkları gibi kilo artışı yaşadıklarında kendilerini cezalandıracak kadarda gaddardırlar.

Bulimianervoza:

Son yıllarda adını duyduğunuz hastalıklardan biri olan bulimia kişilerde aşırı yemek yeme isteğinin bastırılamaması sonucu kişilerin yemek yedikten sonra midenin istem dışı yani kusarak besinlerden kurtulma hastalığıdır.

Bu hastalık sadece alışkanlık yaratmıyor dişler bu durumdan oldukça olumsuz şekilde etkileniyor.Hastalığa bağlı özellikle de sürekli kusma alışkanlığı sebebiyle ağızda yaralar, nefesin kötü kokması, kaslarda güçsüzlük, kalp sorunları, sar nöbetleri şeklinde birçok olumsuzluk yaşanabiliyor.

Bu hastalar farklı çözüm arayışlarıyla farklı yöntemlere de başvurmaktadır. Laksatif veya diüretik ilaçlar alarak tartıda istedikleri kiloyu girmek isterler.

Bulimia hastalığının belirtileri ise sürekli yemek yeme isteği vardır. Kilolu olduklarını asla kabul edemezler. Diyet yapamaz yapsalar da kısa süreli yaparlar fakat aşırı yemek yemeye engel olamazlar. İnanılmaz bir yeme isteği gözlenebilir yani bir bütün pastayı bir çırpıda bitirirler.

Pişmanlık hastalığın asıl ortay çıkış sebebidir yani yenen yemeğin pişmanlığıyla kusma alışkanlığı paralel gelişmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap