Soğuk Havalar Yüz Felcini Tetikliyor

Soğuk havada herpes virüsü harekete geçerek yüz felcine neden olur. Tek tarafta hareket azalması belirtisidir. kortikosteroid ilaçlar, B vitamini tedavisidir.

Felç sözcüğü ilk duyduğumuzda korkutan bir kelime olsa da soğuk havaları yaşadığımız bu günlerde dikkatli olmakta özelliklede yüz felci gibi önemli hastalıkların yaşanmaması için tedbirler almanın sağlığınız açısından önemi unutulmamalıdır.

Yüz kaslarının etkilendiği ani gelişen geçici bir felç halidir. Yüz kaslarının sinirlerinde ani gelişen bozuklukla tutulma yaşanmasıyla ortaya çıkan bir durumdur.

Yüz felcinin oluşmasında etkili olan faktörler ise vücutta var olan herpes virüsünün aktif hale gelmesiyle ortaya çıktığı düşünülüyor. Bu virüsün aktifleşmesiyle oluşan enfeksiyon yüzde şişmeye ve sıkışmaya neden olarak hareketlerin durmasına neden olmaktadır.

Herpes virüsünün aktif olmasını neden olan faktörlerse radyasyona maruz kalmak, yaşanana travmalar, farklı enfeksiyon gelişimi, soğuk havalara maruz kalmak, kanser ve kemoterapi gören hastalarda sık aktif olabilmektedir.

Psikolojik yani ağır stres ani yaşanan duygu hali de bu virüsü aktif hale getirerek yüz felci oluşumuna sebep olmaktadır. Aşırı soğuk ve rüzgarlı havalara maruz kalmakta yüz felcini tetikleyen en önemli faktörler arsında gösterilir. Soğuk havada aşırı rüzgarında etkisiyle aniden gelişebilen bir rahatsızlıktır.

Yüz felci belirtileri genelde tek tarafta olan hareketlerin azalmasıyla belirti verir. Gözyaşı ve tükürük salgısında azalmalar gözlenir. Kişi felcin etkisiyle göz ve kaşlarını hareket ettirmekte zorlanır. Gülme, yanaklarda hareketsizlik ve dudaklarda hareket edememesiyle ortaya çıkma belirtiler görülür.

Bu durumdan dilde olumsuz şekilde etkilenebilir daha çok tat duyusu bozulur. Gözün kapanmaması nedeniyle göz tabakası savunmasız bir hal alabilir.

Yüz felci tedavisinde kullanılan kortikosteroid içeren ilaçlar, B vitamini desteği ve fizik tedavi yöntemiyle hızla düzelme gösterir.

Gerektiğinde kortizon doz uygulaması yapılarak sıkışan sinirlerin ödeminde azalma kaydedilir. Gözyaşını yapamayan göz için suni gözyaşı ve antibiyotik kremler önerilebilir. Hastanın sakız çiğnemesi tavsiye edilir bu kasların gevşeyerek çalışmasına yardımcı olan bir tekniktir.

Genelde kısa sürede tedavi cevap verir fakat bazı durumlarda 2 ayı geçen ve hastada değişiklik görülmediğinde cerrahi işlemle hastaya müdahale edilir.
Kış aylarında yüz felcinden korunmak mümkün özelliklede soğuğun etkisini azaltmak için alınacak önlemler hastalığın gelişmesiniz engelleyecektir.

Yüzünüz ıslak ya da nemliyken dışarı çıkmayın tabi ki ıslak saçta bu duruma dâhil edilir. Soğuk havalarda hava akımının bulunduğu alanlarda bulunmamaya çalışın soğuktan etkilenmemek için başınızı ve yüzünüzü özellikle koruyucu şapka ve kaşkol kullanmaya özen gösterin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap