Şaşılık Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Şaşılığın ilk belirtisi gözde kaymadır. 4 türü bulunmaktadır. Bebekler ise 2 göz kullanmak için başını döndürür. Tedavi yolları göz egzersizleri ve ameliyattır.

Çocuklarda sık görülen göz problemleri olarak bilinen şaşılık aslında her yaşta görülebilmekle beraber her iki gözün birbiriyle olan parelliğini kaybetmesi olarak tanımlanabilir.

Şaşılık gözün birinin karşıya bakarken diğerinin farklı yönlere bakması şeklinde olabilmekle beraber genel olarak erkek ve kızlarda aynı oranda görüldüğü de karşılaşılan vakalar sonucunda ortaya çıkmıştır.

Şaşılık tipleri de bulunmakla beraber gözlerin ikisinin beraber kullanılamadığı türe ezotropya adı verilirken gözün içe kayması olurken bir diğer göz kayması tipi olan dışa kayma gözlerin uzağa bakmasıdır.

Yukarıya şaşılık ve aşağıya şaşılık türleri de bulunmakla beraber bu sağlık sorunu 4 tipte görülmektedir. Şaşılığa neden olan durumlar arasında kaslarda ortaya çıkan sorunlar ve sinirlerde meydana gelen bozukluklar olarak kabul edilmekle birlikte gözlerde yaşanan travma veya katarkt gibi rahatsızlıklarında şaşılığa neden olabildiği bilinmektedir.

Bebeklerde ve çocuklarda görülebilen yalancı kaymalar olarak isimlendirebileceğimiz durumda şaşılık sanılmakla beraber yanıltıcı bir durum olduğundan göz muayenesi sırasında mutlaka ortaya çıkacaktır.

Şaşılığın nedenleri arasında bir diğeri de beyni etkileyen hidroselfali bozuklukları olmakla beraber bu sebeple de şaşılık yaşanabilir. Çocuklarda serebral polsi, down sendromu, hidro sefali gibi rahatsızlıklarda şaşılığa neden olabilmektedir.

Şaşılık belirtileri arasında en belirgin olanı gözde meydana gelen kayma olmakla beraber çocukların iki gözünü birden kullanabilmek için başlarını döndürmeleri ya da eğmeleri de bu sağlık sorununun işareti olacaktır. Yetişkinlerde üç boyutlu görüntünün kaybolması, çift görme, baş ağrısı, sürekli yorgunluk yaratan şaşılık ağrı ve sulanmada yaşatabilir.

Şaşılık teşhisi konulabilmesi için uzman göz doktorunun uygulayacağı muayenede testlerle tanı konulabilmekle beraber göz kaslarının normal hareket edip etmediği, damlalı ayrıntılı göz muayenesi, örtme kapama testi, Sinoptofor, prizma muayenesi, Hess perdesi testleri yapıldıktan sonra doktorunuz teşhisi koyabilir.

Yüz kişiden dördünde görülme oranı ile genetik bir rahatsızlık olabildiği de dikkatle takip edilmesi gereken şaşılık için ilerleyen tıp sayesinde farklı tedavi yöntemleri de mevcuttur.

Yetişkinlerde şaşılık tedavisi yapılırken ilk yöntem göz egzersizleri olmakla beraber konverjans yetmezliği yani gözün yeterli çalışmaması durumunda bu tedavi şekli tercih edilmektedir. Çift görmenin azalmasını sağlayan ve genellikle küçük kaymalarda tercih edilen prizmalı gözlüklerde şaşılık tedavisi için kullanılabilmektedir.

Enjeksiyon yöntemi ile şaşılık tedavisi başarılı sonuçlar alınan uygulamalar arasında yer aldığı gibi enjekte edildiği kası felç eden ilaçla yapılmaktadır. Şaşılık tedavisi için en sık tercih edilen tedavi yöntemleri arasında öne çıkan ameliyat lokal anestezi ile yapılmaktadır.

Cerrahi müdahalelerin tümünde risk faktörü dikkate alınması gerektiği gibi şaşılık ameliyatlarında da bu faktör unutulmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap