Vejetaryen Beslenme Kilo Kontrolü İçin Yararlı

Vejetaryenler beslenme şekillerine göre sınıflandırılırlar. Et tüketmeyenleri dikkatli olmalıdır. 6 tür vejetaryen vardır, ne yer ne yemezler yazımızda.

Vejetaryen beslenme sağlıklı mı sağlıklı değil mi? Sorusu üzerine birçok tartışma yapıldığını duymuşsunuzdur.

Vejetaryen olmak birçok insan için sağlıklı beslenmeyi amaçlamak olsa da birçok kişi tarafından hayvanlara verilen önemden kaynaklı hayvanların sömürüldüğünü hatta işkence edilerek besin zincirine dâhil edildiklerini düşünerek et yemeyi reddetmeleri sonucu benimsenen bir beslenme şeklidir.

İnsan vücudu hem etçil hem otçul beslenme ile beslenmesi gereken bir bünyeye sahiptir tabi ki etten alınan protein farklı besin gruplarında da alına bilir. Fakat ette bedenin ihtiyacı olan besin maddelerinden biridir.

Toplumda özelliklede vejetaryen beslenen kişilerde şöyle bir inanış hâkim genelde et yiyen kişiler sağlıksız ot yiyen kişiler sağlıklı gibi analiz ediliyor fakat iki beslenme şeklinde oldukça yararlıdır aşırıya gitmedikçe yani et ve ot gibi beslenme şeklini tercih edenle yedikleri miktarca sağlık kazanırlar.

Sanmayın aşırı et yiyen sadece sağlıksız olmuyor aşırı ot yiyende sağlıksız olabiliyor.

Yapılan araştırmalarda Akdeniz diyetinde özellikle zeytinyağlı, sebze ve meyve gibi gıdaların tüketildiği etin az ve doğal olanı tercih edilerek seçilen bir beslenme şekli olarak oldukça sağlıklı uzun ömür sunduğu bir gerçektir fakat bu beslenme şekli asla vejetaryen bir beslenme şekli değildir.

Vejetaryen beslenen insanlar ve beslenmeyen insanlar arasında yapılan bir araştırmada ortaya çıkan sonuç vejetaryen beslen kişiler beslenmeyen kişilere göre 3 ila 6 yıl gibi oldukça iyi yaşam kaliteleri ve uzun yaşadıkları ortay çıkmıştır.

Vejetaryen beslenme çeşitlerini sıralamak istersek:

Veganlar:

Bu beslenme şekli tamamen hayvansal gıdaların reddeden bir beslenme şeklidir. Bu grup et, balık, tavuk, yumurta, süt, peynir gibi tüm hayvansallara karşıdırlar. Genelde ağırlıklı olarak tahıl, meyve, sebze, baklagiller, tohumlar ve bitki kökenli besinlerle beslenirler.

Lakto-Ovo Vejetaryenler:

Bu beslenme şekli ise sadece etyemezler fakat süt ürünleri ve yumurta gibi besinleri tüketirler.

Lakto Vejetaryenler:

Genelde diğer beslenme şekillerinde olduğu gibi et, balık ve yumurta yemezler. Fakat süt ve ürünlerini tüketirler.

Ovo Vejetaryenler:

Bu beslenme şekli ise et, balık, süt ürünleri yemezler. Bu beslenmede de yumurta tüketen bir gruptur.

Pesko Vejetaryenler:

Et ve tavuk yemezler. Fakat balık, süt ürünleri ve yumurtaya karşı değildirler.

Yarı Vejetaryenler: Bu beslenme şekli ise sadece kırmızı etyemez fakat diğer balı, tavuk ve süt ve ürünleri yumurta gibi gıdaları tüketirler.
Meyve ile beslenenler (fruitarianlar):Sadece meyve ve sebze ağırlıklı beslenen bir beslenme şeklinin benimsenmesidir.

Vejetaryenler üzerinde son yapılan yaklaşımlar gösteriyor ki yağ, protein ve kalori alımının düşük olduğu ve lif ve posa bakımından yüksek beslenildiği görüldüğü için kilo korumada vejetaryen beslenme şekli belirlenebilir.

Fakat vejetaryen beslenme şeklinde dikkat çeken ise aşırı derecede karbonhidrat alımları yüksek olarak saptanırken sebze ve meyve ağırlıklı beslendikleri için denge sağlanmaktadır ve kişiler kilo kontrolünde zorlanmadıkları gibi obezite riski de tamamen oluşturmayan besleme şekli olarak belirtilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap