Yenilik Korkusu Neofobi

Neofobi yani yenilik korkusu eskilerden kopamayıp değişimlere ayak uyduramamaktır. Toplumda dışlanma etkisi kişilerde psikolojik sorunlara neden olur.

Yenilik korkusu yani tıbbı adı ile Neofobi olarak bilinen günümüzün yeni hastalığı olarak sizler için araştırdık.

Neofobi aslında kişilerde çevresindeki yeniliklerden ve gelişmelerden aşırı derecede korkmak anlamına geliyor. Günümüze sık yaşanan bu hastalık alta yatan nedenlere bağlı kişilerde erken yaşlanmayı tetiklediği belirtiliyor.

Yaşlanma kişide üretkenliğin azalması, öğrenme isteğinin azalması ve bazı yaşanması gereken duygulan artık yaşlanmayacağı anlamına gelen ruhsal, fiziksel etmenlerle ortaya çıkar. Genelde bu hastalarda yaşlanma erken dönemlerde başlar ve kişiler öğrenmeye açık değillerdir.

Kabul etmez hatta direnirler. Neofobisi olan kişilerde kontrol mekanizması oldukça gelişir bu da kişileri sürekli tetikte tutuğu için kişiler bir süre sonra yorulur ve asabiyet bozukluğu gibi davranışlar gösterirler.

Toplum olarak yaşlanmaktan korkan bir yapıya sahip olunduğunu görmek mümkün çünkü yaşlılık toplumunda yanlış algıladığı bir olgudur. Yaşlanmakla birlikte insanlar sosyalleşmeyi bırakan, evde uzun süre vakit geçiren, sağlık sorunları yaşayan ve yalnızlıkla başa çıkması gereken bireyler olarak akıllara yerleşmiştir.

Yaşlanmakla birlikte fiziksel bazı fonksiyonlarını yitiren bireylerin aslında tüm yaşananlara rağmen sosyal açıdan aktif, üretken ve doyumlu bir yaşam sürmelerinin mümkün olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Kişilerin yaşları ne olursa olsun farklı bir fiziksel, psikolojik ve sosyal değişiklikler yaşanmaktadır.

Yaşlanma sürecinde de bu tür rahatsızlıklar yaşanması normal görülmelidir. Yaşlılıkta en sık yaşanan hastalığının depresyon olurken uzmanlar yaşlılarda kronik hastalık ya da fiziksel rahatsızlıkların bir arada görüldüğünün altını çiziyorlar.

Yaşlılarda depresyon fiziksel hastalıkların ortaya çıkmasıyla ya da tamamen psikolojik etmenlerle kendini gösteriyor. Depresyonun tetiklenmesinde etkili faktörler ise hastalıklar, birçok ilaç kullanımından duyulan rahatsızlık, beslenme yetersizliği, sosyal ilişkilerde azalma, toplum tarafından dışlanma, kendine olan güven ve benlik duygularının yok olması, düşük yaşam koşulları, eş kaybı ve emeklilik gibi etmenler yaşlılarda depresyona sebep olmaktadır.

Yaşlanan kişilerde psikolojik etkilenme daha fazladır eski kafalı olmak genelde yaşlıların tarifidir yeniliklere açık olmak isteyen yaşlandığını kabul etmeyen bireylerde bu tarz olumsuzluklar ortaya çıkmamaktadır. Yeniliklere her yaşta açık olmayı deneyin ve yaşlanma sürecinizi uzatarak kaliteli şekilde yaşamaya devam edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap