.
.

Güneş Yanığı Önemli Mi? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güneş yanığı cilt dökülmeleri, hastalıkları ve kanser gibi durumlara neden olabilir. Doğal yöntemlerin yanı sıra tıbbi yollar ile de tedavisi yapılabilir.

.
.

Güneşlenmek hepimizin yaz mevsimi için hayalidir. Herkes yıl boyunca yaz aylarının gelmesini, soğuk denize atladığı ve ardından sahilde güneşlendiği anları hayal eder. Peki ya güneş yanıklarına karşı önlem alıyor musunuz?

Bu aslında hepimizin ortak problemi olmasına karşılık birçok kişi oldukça hatalı bir yaklaşımda bulunuyor. Günümüzde güneş yanıkları için tedavi denildiğinde bile birçok kişi önemsemiyor.

Oysa güneşten gelen zararlı UV ışınları bizi bronzlaştırmanın dışında etkin zararlar verebiliyor. Bronzlaşmanın sağlıklı şekilde gerçekleşebilmesi için dikkat algılarınızın açık olması gerekiyor.

Güneş yanığı önemsenmeyecek kadar basit bir durum değildir. Aksine ciddi dermatolojik travmalara, hatta cilt kanserine kadar ciddi sonuçlar doğurabilir.

Haliyle güneşlenmeden önce mutlaka cilt tipinizin bilincinde olup buna uygun ürünler kullanmanız gerekir. Aksi halde kısa vadede acı ve cilt dökülmeleri, uzun vadede ise dermatolojik rahatsızlıklarla yüzleşebilirsiniz.

Güneş Yanığının Cilde Etkileri

Güneş zararlı UV ışınlarıyla beraber cildimize nüfuz ederken ciddi bir cilt sorunu yaşamamak adına güneşe karşı etkili yüksek faktörlü bir güneş kremi temin etmeliyiz.

.

Bununla sınırlı kalmayıp güneşin en tepede olduğu 12.00 ile 15.00 saatleri arasında mümkün mertebe direkt güneşin altında bulunmamalıyız.

Güneş yanığı ilk etapta derinizin dökülmesine sebep olsa da alt tabakadaki ikincil derinizde yanıklara sebep olabilir. Bu zaman içerisinde derinizin içe doğru döküntüye uğramasıyla sonuçlanacaktır. Aynı zamanda cilt lekeleri ve güneşten kaynaklanan bazı izler kalıcı olarak vücudunuzda yer edinebilir.

Acı durumu ise bunun apayrı bir sonucudur. Çünkü güneş yanığı aşırı derecede acı veren bir hissiyattır. Özellikle yanan bölgelerinizin üzerine yatmanız imkânsız, hatta birisinin dokunması, giydiğiniz bir eşyanın temas etmesi size ciddi bir sızı tattıracaktır.

Güneş Yanığına Yoğurt Gibi Çözümler Etki Eder Mi?

Türkiye’de güneş yanığına yoğurt sürmek geleneksel çözümlerden birisidir. Aslında yoğurdun bu aşamada içerisinde bulunan mineraller ve su içeriğinin yararlı olabileceği mantık çerçevesinde düşünülmektedir. En azından ilk aşamada henüz kabarıklık görmediğiniz yanıklarda serinletici bir etki yaratacağından şüphe yok.

Ancak uzun vadede güneş yanıklarına yoğurt uygulaması pekte işe yarar bir yöntem değildir. Yalnızca o anlık acınızı bastırmak, serin bir temas sayesinde güneş yanığının etkisini azaltmak yardımcı olacaktır.

Güneş yanığı tedavisi için çok daha etkin yöntemler vardır. Her yaz güneşle cildinizi kavurmamak için bu seçeneklere kulak asmanız gerekmektedir.

Güneş Yanığından Korunmak İçin Ne Yapılır?

Güneş yanıklarına karşı önlemler alınırsa aksi bir durumla karşılaşmazsınız. Fakat hiçbir önlem alınmadan güneş altında saatlerce zaman geçirilirse ciddi bir dermatolojik muayene sizi bekliyor olabilir. Öncesinde ve sonrasında yapabileceğiniz tüm eylemler ise aşağıda sizler için sıralanmış.

Güneş Kremi Kullanımı

.

Güneş kremlerinin açık tenler, buğday tenler ve esmer tenler için farklı faktör seçenekleriyle üretildiklerini biliyorsunuz. Eğer cilt tipinize uygun olmayan bir ürün kullanırsanız pek korunmayacağınızı söylemeliyiz. Üstelik yaz mevsiminde güneş kremi kullanmadan güneş ışınlarına maruz kalmak ciddi sorunlara yol açabilir.

Ilık Su İle Duş

Güneş yanığından sonra duş almak aklınıza yatmıyor olabilir. Bilhassa küvet içerisinin ılık suyla doldurulması ve ardından birkaç bardak elma sirkesi eklenerek içerisinde beklemek ciddi oranda rahatlama sağlayabilir.

Çay Tedavisi

Çayı soğuttuktan sonra yanan bölgelere sürmeniz ve masaj yaparak gezdirmeniz onarıcı bir çözüm sağlayabilir. Sıcak çayla denemeniz ise önerilmez.

Yanık İyileştirici Meyveler

Aslında çilek son derece faydalı olsa bile herkes salatalığın bu aşamada başarısını bilir. Salatalık ya da çilek dilimlerini tercihe göre buz ile soğutarak yanmış ve soyulmuş bölgelere sürebilirsiniz. Hücre yenilenme hızını arttıracaklardır.

Güneş Yanığı Kürü

Yaklaşık olarak 10 damla lavanta yağını 250 gram karbonatın içerisine damlattıktan sonra yanık bölgelere uygulamak son derece rahatlatıcıdır. Isının düşmesini sağlayacak olan bu karışım üstelik yara oluşumunu önleyip olası cilt iltihaplanmalarının önüne geçecektir.

Aleo Vera Mucizesi

Bitkiler arasında en faydalı olanlardan birisi olan Aleo Vera jel olarak satılan, güneş yanıklarında ise kapatıcı ektisi bulunan bir mucizedir.

Meyve ve Bitki Çayları

Ekinezya çayı iltihap oluşumunu engellediği için yanıklardan sonra tüketilebilecek bir içecektir. Sefa bitkisi çayı ise bildiğiniz üzere güneş kremlerinde kullanıldığı için ön plana çıkan bir bitkidir. Dolayısıyla tercihleriniz arasında yer alabilir.

Buz Uygulaması

.

Bir poşet içerisinde buz kütlelerinin yanık bölgelere sürülmesi kısa süreli ve anlık bir rahatlama için son derece sık kullanılan bir yöntemdir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap