.
.

Kokusuz Siyah Sarımsak Yararlı Mı?

Siyah sarımsak kokusuz olmasının yanı sıra normal sarımsağa göre daha faydalıdır. Kanseri önler. Yetiştirilme yolları ve fermantesi hakkında bilgi yazımızda.

.
.

Sarımsak birçok kişinin vazgeçilmezi olarak karşımıza çıkan, aynı zamanda geniş bir kullanım oranına sahip olan besinlerdendir. Beyaz renge sahip olan sarımsağın hiç siyah olabileceğini düşündünüz mü?

Üstelik sırf kokusu yüzünden bu lezzetten mahrum kalmanıza da çözüm olabilecek bir şeyden bahsediyoruz. Siyah sarımsak kokusuz olmasıyla birçok kişinin ilgisini çekebilir. Aynı zamanda normalinden çok daha faydalı olmasıyla sofraların vazgeçilmezi haline dönüşebilir.

Farklı olduğunu düşünen herkesin aklına kokusuz siyah sarımsak faydalı mı sorusu geliyor. Çünkü klasik bir sarımsak hemen her hastalığa iyi geldiği gibi vücudun ihtiyacı olan mineralleri de içerisinde barındırmaktadır. Haliyle kokusu olmayan, rengi farklı olan bir sarımsak çeşidi bu sorular için gayet doğal karşılanabilir.

Dünya çapında Amerika, Avustralya ve Japonya başta olmak üzere oldukça yaygındır. Ki Avrupa ülkelerinde, Uzakdoğu’da ve birçok Balkan ülkesinde yaygın kullanım alanına sahip olduğu bilinir.

Siyah Fermente Sarımsak Nedir? Nasıl Yetişir?

Bir sarımsak kendisine öz tadıyla yemeklerinize ayrı bir lezzet katıyor olabilir. Siyah sarımsak ise fermente işleminin yapılmasıyla beraber bizlere ulaşan, mutfaklarımızda daha tatlı bir lezzet bırakan besindir. Siyah fermente sarımsak üretimi yaklaşık 2 aylık bir süreci kapsamaktadır. Bunun için son yıllarda gıdalarda uygulanan ısıl işlem uygulaması yapılmaktadır.

.

Bu sayede fermantasyon işlemi tamamlanır ve süreç boyunca değişken şartlarda bırakılan beyaz sarımsak sürecin sonunda siyah halini alır. Antioksidan içeriğinden hiçbir şey kaybetmemesinin dışında faydaları çok daha belirginleşir. Bir nevi daha aktif bir antibiyotik haline dönüşür. Dolayısıyla sağlık açısından çok daha yararlı olup daha fazla tüketileceğinden şüphe yoktur.

Kokusunu bu 2 aylık fermente sürecinde bırakmasından dolayı kullanım oranı artabilir. Çünkü Fermente siyah sarımsak kokusuz olup bu lezzetten koku sebebiyle mahrum olanların tüketmesine neden olacaktır.

Türkiye’de Siyah Sarımsak Bulunur Mu?

Yurtdışında beyaz sarımsaktan sık fermente siyah sarımsak tüketilir. Burada koku ilk etkendir. Aynı zamanda damak tadına göre bakıldığında daha tatlı bir lezzete dönüştüğü için yemeklerde ve çorbalarda beğeni alır. Türkiye’de siyah sarımsak fermantasyonu yapılan bir tesis olmadığı biliniyor. Son yıllarda bu tip tesislerde artış görülse bile yurt içi pazara düşmüş bir besin değildir.

Dolayısıyla ithal edildiğinden ötürü siyah sarımsak fiyatları ülkemizde bir hayli yüksektir. Kilosunu ortalama olarak 60 dolara, yani 200 TL civarına bulabildiğiniz sarımsak türü yalnızca Uzakdoğu’ya yönelik ürünler satan aktarlarda karşınıza çıkıyor. Düşük bir ağda satışının olması ise fiyatın artmasına sebep oluyor.

Ki ülkemizde üretiminin yapılmasıyla fiyatların tüketici tabanına düşeceğinden eminiz. İthal ürünlerde yaşanan dolar kuru üzerinden fiyatlandırma konusu birçok kişinin siyah sarımsak tüketmesinin önünde engel olabilir. Bir bakıma bir kilogram sarımsak için ciddi bir fiyat söz konusudur.

Kokusuz Siyah Sarımsak Faydaları

.

Kokusuz siyah fermente sarımsak yararları bakımından beyaz ile benzerlikler taşır. Ancak etki anlamında bakacak olursak beyaz sarımsaktan çok daha etkilidir.

Hücre Yenileyici

Beyaz sarımsak hücre yenileme hızını etkileyerek vücudumuza katkı sağlayan bir üründür. Siyah sarımsak aynı şekilde hücre yenilenmesini daha da arttıran, çok daha sağlıklı bir hücre yapısına sahip olmamızı kolaylaştıran besin olarak karşımıza çıkıyor.

Kansere Karşı

Kanser hastalarına sarımsak tüketmelerini öneren uzmanlar aynı önerileri yurtdışında siyah sarımsak için sürdürüyor. Hatta kanserle mücadelede fermente siyah sarımsak çok daha etkin oluyor.

Siyah Sarımsağın İyi Geldiği Hastalıklar

Kalp ve damar rahatsızlıklarına sebep olan damar tıkanıklığını önler. Damar sağlığı için en önemli besinlerdendir. Romatizma ve eklem sorunlarına, dolaşım rahatsızlıklarına, Alzheimer gibi zihinsel hastalıklara karşı tedavi aracı olarak düşünülebilir. Kolesterol hastalarına şiddetle tavsiye edilmektedir.

.

Bağışıklık Sistemi

Bağışıklık sistemini güçlendiren yapısı virüslerden kaynaklanan hastalıkların önüne geçer. Bakteri yayılmasını, üremesini ve bulaşmasını engellediği için oldukça ilgi görür.

Antioksidan

En az beyaz sarımsak kadar antioksidan olmasının haricinde antiseptik, antifungal ve antiviral içeriğinden dolayı doktorlar tarafından fazlasıyla önerilir.

Enfeksiyonlara ve Yaralara Karşı Kullanılabilir

Hastalıkların enfeksiyon etkisini yitirmeye yardımcı olan siyah fermente sarımsak aynı zamanda yaralara karşı iyileştirici etki gösterir.

Ağız Kokusu

.

Sarımsak yediğinizde ağız kokusu açısından hoş olmayan bir durum yaşarsınız. Bilhassa çiftler bu sebepten ötürü sarımsak yemeyi bırakmıştır. Oysa siyah fermente sarımsak kokusuz olmasından ötürü bu sorunu ortadan kaldırır. Ağız tadıyla sarımsak tüketebilirsiniz.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap