.
.

Boyun Kireçlenmesine Dikkat!

Boyun kireçlenmesi hareketsizlik nedeni ile olur. Masajla, egzersiz gibi tedavi yolları bulunur, ayrıca ilaçla ve cerrahi yöntemler ile de tedavi olur.

.
.

Boyun kireçlenmesine dikkat çeken uzmanlar genelde çalışma hastalığı olarak bilinen bu rahatsızlığın daha çok bilgisayar başında çalışan ya da uzun saatler bilgisayar kullananlarda sık görüldüğünü ifade etmektedirler.

Boyun kireçlenmesi boyundaki eklemler ve üst omurga kemiklerinin zamanla yıpranıp aşınmasından dolayı bölgenin kireçlenmesiyle hastalığı oluşturur.

Yıpranan omurlar arasından geçen sinirlerinde daralmasıyla boyunda bası olayı artar buda hastada kendini boyunda ağrıya kollara yayılan ağrılara sebep olurken genelde kollarda sinirlerin basısından uyuşmalar hissedilebilir.

Hastalık genelde yaşa bağlı ortay çıkar 4o, 50 ve 60’lı yaşlarda daha sık görüldüğünün belirten uzmanlar günümüzde birçok farklı sebepten erken yaşlarda ortay çıkma oranları oldukça yükselmiştir.

Boyun kireçlenmesine sebep olan bazı faktörler vardır bunların en önemlilerinden biri olan duruş bozukluğu kişilerin boynu sürekli aynı pozisyonda tutmasıyla oluşan hareketsizlik boynun kireçlenmesine neden olmaktadır.

Genelde bilgisayar başında uzun saatler çalışmak bu duruş pozisyonuna örnek teşkil eder. Sabit boyun hareketlerinin sakıncası kadar fazla hareketlilikle kireçlenmeye sebep olabilir sakız çiğnemek ve dişleri gıcırdatmak boynun kireçlenmesine zemin hazırlayan faktörlerdir.

.

Yaşanan travmalar: Kişilerin kaz sonucu ya da çapmalarda oluşan sakatlıklarda boyun kireçlenmesi ortaya çıkabilir.Enfeksiyon: Kişilerde yaşanan bazı ciddi hastalıklar beyin iltihabı, menenjit gibi hastalıklarda boyun kireçlenmeleri görülebilmektedir.

Boyun kireçlenmesinin belirtileri yeni gelişim gösteriyorsa muhtemelen boyunda şiddetli tarif edilebilen ağrılar ya da boyunda sertleşmelerle kendini gösterir. Boyun kireçlenmesinde aşamalar vardır.

Bu belirtiler hastalığın en hafif belirtileridir hasta bu belirtileri önemsemediği takdirde aşama olarak ilerleyen hastalık kendini yorgunluk, baş ağrıları ve sersemlik ortaya çıkar.

Aşırı sinirlilik hali, el ve kollarda uyuşma ve zayıflama, boyun ve kol ağrıları, boyunda çatlama ve buna bağlı farklı seslerin algılanması, uyku bozuklukları, eklemlerde şişme gibi ciddi belirtilerle aşamaları hızlı şekilde kendini gösterir.

Boyun kireçlenmesi genelde kişilerin yaşının ilerlemesiyle ortaya çıkabilir. Bunun yanında fiziksel ağır işlerde çalışan kişilerde, sürekli aynı pozisyonlarda çalışan kişilerde, kilolu kişiler, omurga eğrilikleri olan kişilerde hastalık daha sık ortaya çıkmaktadır.

Hastalığın tanısı belirtilerin dinlenmesi ve muayyenin ardından boyun filmi, magnetik rezonans görüntüleme (MRI), bilgisayarlı tomografi gibi yöntemi ve tetkiklerle konur.

Boyun kireçlenmesinde tedavi yöntemi ise eklemlerdeki ağrıyı ve şişmeleri engellemek için ilaçlar kullanılır. Yine aynı nedenleri ortadan kaldırmak için boyna sıcak ve soğuk terapi uygulaması yapılmaktadır.

.

Boyunda sertleşme oluşmuşsa genelde fizik tedaviye egzersiz hareketler yaptırılır. Medikal boyunlukta ağrıyı azaltır çünkü hareketleri sınırladığı için iyi bir yöntem olarak tercih edilir.

Tüm bu tedavi şekilleri genelde hastalığın ilk aşamalarında yapılan ve iyi sonuçlar elde edilen yöntemler olarak sunulmaktadır fakat ilerleyen ve bu tedavilere yanıt vermeyen hastalarda uygulanacak cerrahi yöntemler arasında kemik çıkıntılarını ve bel fıtığından kaynaklanan omurilikteki baskıyı engellemek için uygulanan cerrahi yöntemlere başvurulur.

Ayrıca eklemlerde değişiklik yapmak, tendonları düzeltmek ve iltihaplı dokuyu alarak uygulanacak cerrahi tedavi yöntemleri oldukça faydalı sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap