Çatlak Diş Sendromu Nedir?

Çatlak diş sendromu teşhisi zordur. Normal durumlarda ağrımaz. Acıyı sıcak ve soğuk içerken hissedersiniz. iyileşmesi için kök kanal tedavisi uygulanır.

Çatlak diş sendromu tamamıyla kırılmamış yeşil dal kırığı ya da ikiye ayrılmamış kırık birçok tabirle ifade edilen bir diş rahatsızlığıdır.

Diş hekimlerinin teşhisinde zorlandıkları bir diş sorunu olarak gösterilen kırık diş rahatsızlığından farklı bir seyir izleyen çatlak diş sendromunda yavaş ilerleyen kırık zamanla dişin iki parçaya ayrılmasına sebep olmaktadır erken teşhis bu durumlarda oldukça önemlidir çatlak diş sendromu tespit edilen hastalarda erken teşhis sonucu erken müdahale ile dişin kırılarak iki parçaya ayrılması engellenecektir. Çatlak diş sendromu teşhisi de oldukça zor olan bir seyir izlemektedir.

Çatlak dişler ağrılı bir süreç yaratmazlar sadece kişilerin sıcak ve soğuk gibi hassasiyetlerinde ya da çiğneme esnasında birden beliren ağrılarla karşılaşılır.

Bu hastalık tablosu genelde arka dişlerde daha fazla görülmektedir. Kişiler hangi dişin ağrıdığını tam anlatamaz ya da hissedemezler. Özellikle üst dişlerde çatlak oluşumu birçok hastada migren tarzı ağrılara sebep olmaktadır sürekli bu durum migren hastalığının ağrılarıyla karıştırılır.

Çatlak diş sendromu teşhisi ağrı hissi yaşayan hastanın kontrollerinde hiç bir anormallik gözlenmez yani çatlak diş çıplak göz kontrolleriyle saptanmamaktadır. Peki, nasıl tanı konur? Sorusuna hekimin tüm dişlere bası uygulayarak hastanın ağrı tarifiyle ve ısırma testiyle ancak tespit yapılmaktadır.

Ağrıyan diş çekildiğinde sonradan fark edilebilecek sinsice ilerleyen çatlak diş sendromu yaşamamak için sürekli doktor kontrollerinizi yaptırmaya özen göstermelisiniz. Çatlak diş sendromu porselen kaplama yapımında normal diş ölçülerinden daha yüksek şekilde yapılan kişilerde, diş şekli bozukluklarında, diş sıkan kişilerde dişlere gelen darbelerde ve tırnak yiyen kişilerde saha çok görülmektedir.

Çatlak diş sendromu tedavisi için dişi kurtarmak amaçlı kök ve kanal tedavisi uygulanarak dişin sinirleri temizlenir. Bu tedaviyle amaç doğacak enfeksiyonun ortadan kaldırılmasıdır.

Dişin kök içerisinde oluşturduğu boşluk kısımlarına post yerleştirilir. Bu işlemin ardından dişin üzerine kron kaplama yapılarak dişin sağlamlığı ve koruyuculuğu artırılır bazen bu tedaviler sırasında çatlak sendromu köke kadar ilerlemiş gösterdiği görüldüğü takdirde hekim dişin çekilmesini önerebilmektedir.
Ağız ve diş sağlımız oldukça önemli besin alınan ilk bölge olarak büyük öneme sahip olan ağız ve diş sağlığımız için küçük yaştaki çocuklarınızı diş hekimleriyle tanıştırarak erken teşhis için ve sağlıklı bir yaşam için mutlak önlem almaya teşvik edin. Biz erişkinler ise ağrı ya da bir olumsuzluk yaşadığımızda değil sürekli kontroller sayesinde erken tanıyla diş kayıplarını ve olumsuzlukları öleme imkânına kavuşacaklardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap