Lutein Nedir, Ne İşe Yarar, Ne Kadar Kullanılmalı, Faydaları Nelerdir?

Lutein insan sağlığı için gerekli olan bir vitamindir. Takviye olarak kullanımı da vardır doğal ürünlerden de bu vitaminden fayda sağlanabilr.

Lutein

İnsanlar sağlığı için birçok faydalı madde, vitamin veya herhangi bir besin almaktadır. Bunlardan az bilindik ancak çok faydalı olan birisi ise göz vitamini lutein olmaktadır. İnsan sağlığı için çok önemli bir rol oynayan luteinin faydaları, hangi besinlerde olduğu ve ne olduğu merak konusu olmuştur. Birçok yararı bulunan lutein nedir?

Lutein Nedir?

Lutein Nedir?  Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz, yediğimiz besinlerde bulunan ve göz sağlığını korumaya çok yardımcı olan bir göz vitaminidir. İnsanlar göz sağlığını korumak için doğrudan besinlerden yardım alabilir. Bu besinlerde bulunan en önemli etkenlerden birisi ise luteindir.

Besinlerin içerisinde bulunmakta, saf haliyle satılmakta ve eczanelerden temin edilebilmektedir. İnsan sağlığını koruyan Lutein insan sağlığı için yararlı bir üründür. Lutein nedir pdf olarak da indirilip araştırılabilir.

Lutein Faydaları

Lutein faydaları saymakla bitmez, antioksidan özellikteki karotenoid sınıfındadır. Lutein nedir tıp dilinde göz sağlığındaki zeaksantin ile retinada bulunan madde olarak açıklanabilir. Görme yeteneğini geliştirir. Mavi ışığın yüzde 90’ına yaklaşığını emer. Göze zarar verici maddelerden korur ve zararlı ışınlardan gözü korur.

Ayrıca luein diyabet tedavisinde, servikal, meme, prostat, özofagus, bilişsel durumun iyileştirilmesi ve akciğer ile kolon kanserlerinin engellenmesinde lutein yine yardımcı bir etkendir. Kalp hastalıklarında, cilt güzelliğinde de önemli bir rol oynamaktadır.

Aynı zamanda lutein adı verilen bu yararlı madde vücuduma gelen güneş ışınlarını da faydalı bir şekilde enzimlemektedir. Aynı zamanda kolesterol seviyesini düşürür. Vücudun hücrelerinin mutasyona uğramasını engeller. Ciltteki hücrelerin yenilenmesinde yardımcı olur.

Görme kaybını azaltır, katarak hastalığını önler ve bağışıklığı arttırır. Görünmez kahraman olan lutein kısacası genel sağlığımız için çok yararlı bir maddedir. Çoğu insan lutein sayesinde sağlığını korumaktadır. Göz sağlığının, cilt rahatsızlıklarının ve kalp sağlığının bir numaralı dostu luteindir.

Lutein Hangi Besinlerde Bulunur?

Lutein nedir ne işe yarar? Sağlığımız için yararlı olan luteinin hangi besinlerde bulunduğu da merak konusudur. İnsanlar sırf lutein değerini çoğaltmak için böylesine faydalı lutein maddesi bulunan besinleri yemektedir. Bunun için ise birçok araştırmacı insan bulunmaktadır.

Lutein hangi besinlerde bulunur sorusu ise lutein meraklılarının cevabını merak ettiği bir sorudur. Lutein birçok besinde bulunmaktadır. Bu besinlerin çoğu yeşil renkteki sebzelerdir.

Lutein içeren besinler: ebegümeci, mısır, kuşkonmaz, kereviz, maydanoz, ıspanak, ısırgan otu, lahana, kabak, rezene, pazı, dereotu, nane, tere, semizotu, roka, havuç, çarliston biber, yumurta, avokado, ahududu, incir, üzüm, antep fıstığı, balkabağı gibi pek çok besin kaynağında bulunur. Lutein için önerilen resmi bir tüketim miktarı yoktur. Ancak bilimsel araştırmalar gözü koruyucu ve sağlığı geliştirici etki için günde en az 6 miligram tüketimin fayda sağladığını gösteriyor.

Lutein yağ varlığında vücutta daha kolay emildiğinden lutein içeren bu sebzeleri özellikle zeytinyağı ile pişirmenizi, salatalarınıza zeytinyağı, avokado ve çiğ kuru yemişleri örnek verilebilir. Bunlardan en yararlısı ise yumurtadır. Çünkü yumurtada yalnızca lutein değil göz sağlığı için önemli bir role sahip olan zeaksantin de mevcuttur.

Lutein Ne Kadar Kullanılmalı?

Sağlığımız ve açısından önemli lutein maddesi ne kadar kullanılması konusunda da merak uyandırıyor. Luteinin birçok faydasını kullananlar aracılığıyla da öğrenebiliriz. Lutein günde 6 ila 10 miligram arasında alınmalıdır. Ancak bu 15 miligrama kadar çıksa da sıkıntı doğmamıştır. Günlük lutein bulunduran besinlerle dahil beslenilebilmektedir.

Lutein Vitamin Fiyatı

Yalnızca besinlerde bulunmayan bu ürün vitamin şeklinde de satılmaktadır. Birçok markanın lutein vitamini bulunmakta ve eczanelerde, internette veya daha birçok yerde satılmaktadır.

En bilindik lutein satan markaların fiyatları ise Macutein 60 kapsül 120.00TL, Solgar 30 kapsül lutein 157.00TL, Ncs Lutein 15Mg 178.00TL, Bilberry Lutein 210.00TL, Sunlife A-Z 60 kapsül lutein 50.00TL, Vitapol Lutein 220.00TL fiyatlarına lutein vitaminleri satılmaktadır.

Fiyatlar internet sitelerindeki fiyatların ortalamasıdır ve her biri indirimsiz fiyatta bu şekilde satılmaktadır. Uzmanların aralarından en önerdiği Lutein vitamini ise Solgar 30 kapsül lutein ve bilberry luteindir. Birinin fiyatı 157.00TL’dir. Diğerinin fiyatı ise 210.00TL ortalamadır. Lutein’in en bilndik ve önerilen markalarının fiyatları bu şekildedir. Eczanelerden rahatlıkla alınabilmektedir.

Doktorunuza da almak istediğiniz markayı danışabilir ve güvenli bir markadan dilediğiniz gibi temin edebilirsiniz. Vitamin olan luteini nasıl temin etmeniz gerektiğini de yine eczacıya sorarak veya bir uzmana danışarak öğrenebilir ve güvenle kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap