Çay Ağacı Yağı, Faydaları ve Kullanım Alanları

Bitkisel yağlar birçok sağlık sorununa fayda sağlar. Kullanım alanları da farklılık gösterebilir. Çay ağacında üretilen bu yağ küflenmeyi önler.

Son yıllarda adını daha sık duyduğumuz, ancak geçmişi çok eskilere dayanan çay ağacı bitkisi, birçok faydası bulunan ve sağlığa yararlı bir bitkidir.

Yeni Zelanda’nın keşfi sırasında gemiciler tarafından yaprakları toplanıp kaynatılarak içilmiş, çayın temizleyici ve iyileştirici etkisini anlayan gemiciler, yağını da hastalıkların tedavisinde kullanmışlardır.

Avrupa, Avustralya ve ABD’de yaygın kullanıma sahip çay ağacı bitkisi, 200’den fazla türe sahip Mersingiller familyasının üyesidir. Çay Ağacı yağı, hemen her türden elde edilerek kullanılır. Bunların hiçbiri için özel bir isim gerekmez.

Bu ağaç bataklık ortamında ya da çok ıslak topraklarda yetişen bir bitkidir. Bu nedenle hasadı çok zor olmuştur. Daha önceleri Avustralyalı çiftçi bir aile tarafından bir çiftlik kurulup, burada hasadı rahat bir şekilde sağlanarak, verimli ürün elde edilmiştir.

Amerika’nın büyük bir bölümünde konteynırlarda yetiştirilmiştir. Soğuğa dayanıklı bir tür olmadığından ve nem istediğinden bu ortamlar çay ağacı için yeterli olmuştur.

Bu bitkiyi yetiştirmek isterseniz, değişik bitkiler satan fidanlıklardan temin edebilirsiniz.

Çay Ağacı Yağı Nasıl Elde Edilir?

Çay ağacı bitkisinin yaprakları ve küçük dalları, buhar şeklinde damıtılarak, çeşitli kimyasallarla birlikte konsantrasyonu ayarlanır ve kıvam vericilerle birlikte bir yağ elde edilir.

Çay Ağacı Yağının Kullanım Alanları

Birçok faydası olan çay ağacı yağı nasıl kullanılır? Çay ağacı yağı ne işe yarar? Antiseptik özelliğe sahip olduğundan dolayı temizlikte kullanılır. Özellikle rutubetli ev ortamlarında oluşacak küfleri önler.

Çay ağacı yağının kokusunun yayıldığı evde sinek ve örümcek olmaz. Ayrıca sivrisinekleri de kokusu sayesinde uzaklaştırır. Bu nedenle sprey şeklindeki bir şişenin içerisine bu yağı damlatarak kollarınıza sıkabilir ve sivrisinekleri kendinizden uzaklaştırabilirsiniz.

Çay ağacı yağı faydaları saymakla bitmez. Bir diğer kullanım alanı dişlerin bakımıdır. Ağız içi enfeksiyonların oluşumunu engelleyen çay ağacı yağı, ağız kokusu için de birebirdir. Dişlerinizin beyazlaması için de kullanabileceğiniz çay ağacı yağını, diş macununuzun içine damlatabilirsiniz.

Koltuk altınıza sıkarak kullanacağınız çay ağacı yağı, kötü kokuların giderilmesinde kullanılır.

Yaralanmalarda ve kesiklerde kullanıldığında, yaranın çabucak geçmesinde etkilidir. Ayıca morlukların giderilmesinde de kullanılır.

Elbette ciltte ve saçta da kullanılan çay ağacı yağının birçok faydası vardır. Çay ağacı yağının cilde ve saça faydaları ayrı ayrı inceleneblir.

Çay Ağacı Yağının Cilde Faydaları

·       Ağız ve burun kenarlarında sık sık çıkan uçukların giderilmesinde etkilidir.

·       Yine ciltte çıkan ve rahatsız eden çıbanın geçmesine yardımcı olur.

·       Cildin gözeneklerindeki fazla yağı ve kiri temizler.

·       Ciltte oluşan şişme ve kızarıklıkların azalmasını sağlar.

·       Özellikle ayakta oluşan mantarların giderilmesine yardımcı olur.

·       Tırnak batması sonucu oluşan iltihabın giderilmesinde yardımcı olur.

·       Sedef hastalığı varsa, çay ağacı yağı bu hastalığın etkilerini hafifletir.

·       Ciltte oluşan güneş, sivilce veya herhangi bir nedenden dolayı oluşan lekelerin giderilmesine yardımcı olur.

·       Ciltteki sivilce oluşumunu engeller ve olan sivilcelerin çabuk geçmesini sağlar.

·       Cildin ferahlamasında etkilidir.

·       Cildi arındırarak pürüzsüz bir görünüm sağlar.

Çay Ağacı Yağının Saça Faydaları

·       Saçın parlaklığını arttırır ve saçı hacimlendirir.

·       Saçtaki kepek oluşumunu engeller ve kepeklerden arındırır.

·       Saçın gürleşmesini sağlar.

·       Saç dökülmesini engeller.

·       Saç derisindeki pullanmalar, döküntüler, kaşıntılar ve kızarıklıklar için çay ağacı yağı çok faydalıdır.

·       Saçı besler ve fazla yağından arındırır.

Çay ağacının saça faydaları bu şekildedir.

Çay Ağacı Yağı Nasıl Kullanılır?

Cildinize uygulayacağınız çay ağacı yağını, sivilcenizin etkilenmesini istiyorsanız, birkaç çay kaşığı balın içerisine 5 damla kadar damlatarak yüzünüze uygulayabilirsiniz. Biraz kuruduktan sonra da ılık suyla cildinizi durulayabilirsiniz.

Cildinizin lekelerinin giderilmesi için, çay ağacı yağının birkaç damlasıyla cildinize masaj uygulayabilirsiniz. Ayrıca bir pamuk yardımıyla sabah ya da akşamları cildinize bu yağı sürebilirsiniz.

Çay ağacı yağını saçınıza uygulamak istiyorsanız, şampuanınızın içerisine birkaç damla damlatmanız yeterli olacaktır.

Mantarlarınıza uygulamak için ise, 2 damla çay ağacı yağı yanında birkaç damla da zeytinyağını damlatarak karıştırabilir, pamuk yardımıyla gerekli bölgeye uygulayabilirsiniz. Çay ağacı yağı kullananlar oldukça memnun kaldığını belirtmektedirler.

Çay Ağacı Yağı Fiyatları

Çay ağacı yağı fiyatı markalara göre değişkenlik gösterir. Mililitre hesabına göre de çeşitlilik göstereceğinden, hacmi arttıkça fiyatı da artacaktır. Ancak birkaç damla çay ağacı yağı gerekli etkileri sunduğu için, küçük ml şişeler yeterli olacaktır.

30 ml’lik bir şişenin fiyatı markasına göre 90 TL ile 140 TL arasında değişkenlik gösterir. Birçok internet sitesinden temin edebileceğiniz çay ağacı yağının, indirim zamanlarından yararlanabilirsiniz. Aktarlardan da bu ürünü temin edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap