Kanseri Önleyen Kudret Narının Faydaları

Dünyanın nimetlerinden faydalanmak gerek. Kanser için tıb bir çare olamasa da önleyen besinler bizi koruyabilir. Kudret narı da bunlardan biridir.

Bu yazımızda sizlere kudret narının faydaları konusunda bilgiler vereceğiz. Önce bu mucizevi bitkiyi tanıyalım:

Momordica charantia L. veya bitter melon İngilizce ismiyle halk arasında kudret narı veya acı kavun olarak da bilinen Asya ve Afrika da yetiştiği görülen Hindistan ve Çin başta olmak üzere Amazonlar, Güney Amerika, Doğu Afrika, Orta Asya, Uzak Doğu Asya ve Güney Asya da yetiştiği gözlenen bu meyve Cucurbitales (kabak) takımının kabakgil ailesinin türüdür.

Otsu gövdeli sarmaşık yapılı tropikal ve subtropikal olan bu türün gövdesi 5m’ye kadar büyüyebilir. Üç ila yedi derinlemesine ayrılmış lobla,4-12 cm arasında basit alternatif yapraklar taşır. Her bitki ayrı sarı erkek ve dişi çiçekler taşır. Meyve yapısı siğil yapılı ve dikdörtgen şeklinde dış yapısına sahip olup, kesitli içi boştur, büyük, yassı tohumlar ve özlerle dolu merkezi bir tohum boşluğunu çevreleyen nispeten ince bir et tabakası vardır. Meyveler çoğunlukla yeşil veya sararmaya başladığında tüketilebilir.

Tohumları ve özü olgunlaşmamış meyvelerde beyaz renkte görülür. Meyve tamamen olgunlaştığında turuncu ve yumuşak hale gelir, parlak hamurumsu bir yapı ile kaplı tohumları ortaya çıkarmak için geriye kıvrılarak parçalanır.

Kudret Narı Tarihçesi

Kudret narı, yetiştirildiği bölgelere göre çeşitlilik gösterir. Çin’de kültür bitkisi olarak yetiştirilen türü 20-30 cm boyutların da olup uçları keskin olmayan bir şekilde sivrilerek soluk yeşil renkli, hafif dalgalı ve siğil yapılı bir yüzey yapısına kavuşur. Hindistan’a özgü Kudret narı sivri uçlu ve tırtıklı, üçgen dişli çıkıntılarla kaplı bir yüzeye sahiptir. Bu iki uç örnek arasında çok çeşitli ara formu mevcuttur. Bazı formları yalnızca 6-10 cm arasında minyatür meyveler taşır.

Kudret narı olarak bilinen bu bitkiler; Pakistan, Hindistan, Çin, Nepal ve Bangladeş olmak üzere çok popüler olarak yetiştirilip tüketilir. Son zamanlarda ülkemizin batı ve güney bölgelerinde yetiştirilmeye başlanmış olan hızla ülkemizde de yaygınlaşmış. Bitkisel tıbba ve diyet listelerinin vazgeçilmezi olan bir besin deposudur.

Kudret narı, Hindistan da ortaya çıktığı bilinmektedir. Afrika da ve Hindistan da doğal olarak yetişebildiği bilinir.

Kudret narının faydaları anemi, damar sertliği, soğuk algınlığı, ateş, gut, kısırlık, böbrek taşı, peptik ülser, diyabet, kolit, reflü, mide ağrısı, yanık tedavisinde ve bağışıklık sistemini güçlendirmede faydalıdır.

Kudret Narı ve Kanser Tedavisi

Başta Gırtlak kanseri, pankreas kanseri ve meme kanseri üzerinde tedavi edici ve önleyici etkileri olduğu bilinmektedir. Kudret narı faydaları nelerdir? Kudret narı nasıl yapılır? Detaylı inceleyecek olursak…

Meme Kanseri Üzerinde Etkileri

Meme kanseri, kadın kanseri olarak bilinen kanser olguları arasında akciğer kanserinden sonra en sık ölümle sonuçlanan kanserdir türüdür.

Kadın hastalığı olarak bilinen meme kanserinin kadınlarda görülme oranı %29 iken erkeklerde %1 olmasından kaynaklanır.  En yüksek olarak gelişmiş ülkelerde düşük olarak da Asya, Orta Doğu gibi gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Meme kanserinin, uygulanan tedaviye göre fiziksel sorunlarının yanı sıra psikolojik ve sosyal etkileri de mevcuttur.

Çin de özellikle meme kanserini tedavi de kür olarak ve önleyici diyet olarak kullanıldığı biliniyordu. Bunun yanı sıra da kudret narı yağı üzerine yapılan araştırmalar, kudret narı özütünün meme kanseri hücresinde anti-proliferatif etki gösterdiğini rapor etmektedir. Kudret narı yağı faydaları nelerdir? sorumuzun cevabı aşağıdaki başlıklarda gizlidir.

Pankreas Kanseri Üzerine Etkileri 

Pankreas kanseri, karında midenin arka alt kısmında yatay olarak uzanan bir organ olan pankreasın dokularında başlar. Pankreasın sindirime yardımcı enzimleri ve kan şekerini düzenlenmesine yardımcı hormonları salgılar.

Pankreas kanseri tipik olarak yakındaki organlara yayılım gösterir. Nadiren evreleri erken fark edilir. Pankreas kanserinin riskini arttıran faktörler arasında, Diyabet öne çıkan nedenlerden bir tanesidir. Bunun yanı sıra sigara kullanımı, obezite, pankreatit ve gen faktörü sıralana bilir.

Pankreas kanserinin, etkilerinden birisinin diyabet olduğu bilindiği gerçeği doğrultusunda kudret narının insülin üzerinde olumlu etkilerini, diyabet tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Bu bağlamda kudret narı özellikle de önleyici beslenme de etkili bir besin maddesi olduğu söylenebilir.

Gırtlak Kanseri Üzerinde Etkileri

Gırtlak (Larenks) boğazın hemen altında bulunur. Gırtlak kıkırdak dokuludur, bu doku konuşmak, bağırmak, şarkı söylemek gibi ses çıkarma işlevlerimiz sırasında titreşen ses tellerini içerir. Bu bölgede gelişen, kanserler gırtlak veya larenks kanseri olarak adlandırılır.

Gırtlak kanserinin risk faktörleri olarak sigara içilmesi, aşırı alkol kullanımı, human papilloma virüsü(HPV) olarak adlandırılan cinsel yolla bulaşan virüs, meyve-sebze yer almayan diyet ve Gastroözofageal Reflü hastalığıdır. Gırtlak kanserine karşı alınacak önlemleri başlıca sigarayı bırakmak, alkolü ciddi derece azaltmak veya bırakmak, meyve ve sebze ağırlıklı olan diyetler uygulamak ve HPV ‘ye karşı korunmak sıralana bilir.

Özellikle reflü gibi mide sorunlarında geleneksel tıpta da kullanılan Kudret narının özellikle gırtlak kanserinin tetikleyici faktörlerini göz önüne alırsak önlemede ciddi faydaları olacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

Rahim Ağzı Kanseri Üzerinde Etkileri

Tüm dünyadaki kadın kanserleri arasında meme ve bağırsak kanserinden sonra en sıklıkla görülen kanser tipidir. Kadın üreme organlarından biri olan rahim ağzında çıkan kötü huylu bir tümöre verilen addır.

Rahim ağzı kanserinin risk faktörlerini, erken cinsel ilişki, cinsel partner sayısının çokluğu, sigara içmek, genetik, doğum sayısının fazlalığı, düşük sosyoekonomik düzey, doğum kontrol hapı kullanımı sıklığı ve meyve sebze oranı az beslenme.

Daha önce de değindiğimiz gibi her kanserin ana sebeplerinden sayılan sağlıksız beslenmeye birebir çözüm olacağından dolayı kudret narı tüketimi önleyici diyetlerde mutlaka yer alması gerektiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Bağırsak Kanseri Üzerinde Etkileri

Bağırsak kanseri, sindirim sistemimizin son bölümü olan kalın bağırsağımızda ortaya çıkan iyi huylu hücre kümeleri ile başlayan bir tümör türüdür.

Bağırsak kanseri, genetik ve genetik olmayan nedenler taşıya bilir. Beslenme tarzı ve kolon kanseri riski arttıran bir faktör olduğu bilinir. Kalın bağırsak kanseri üzerinde yapılan çalışmalar beslenme tipinin ciddi derecede etkin olduğunu göstermiştir.

Kalın bağırsak riskini azaltan unsurlar bol çeşitli meyve, sebze ve tahıl yemek, alkolü bırakmak ya da ciddi derecede azaltmak eğer kullanılıyorsa, sigarayı bırakmak, bol bol egzersiz ve sağlıklı kilo kontrolü olarak uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Kudret narı protein, lif açısından zengin olduğunu içerik açıklamamızda da ortaya koymuştuk. Bu nedenle Kudret narı Bağırsak kanseri üzerinde de önleyici etkisi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Kudret Narı Bal ve Zeytinyağı Karışımı Neden ve Nasıl Yapılır?

Kudret narı nasıl yenir? Vücuttaki toksinleri atmak, bağışık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı korunmak için kudret narı bal ve zeytin yağı karışımı hazırlayabilirsiniz. Kudret narı nasıl hazırlanır? Kudret narı macunu hazırlanışı aslında oldukça basit.

10 tane kudret narını alarak çekirdeklerini çıkartmalısınız. Geri kalan kısım blendırdan geçirilir. 1 su bardağı zeytinyağı ve 1 su bardağı bal ilave edin. Karıştırın ve buzdolabında bir gün bekletin. Ertesi gün tüketebilirsiniz. Bu karışım yorgunluğa, strese ve halsizliğe oldukça iyi gelecektir.

Kudret Narının Zararı Var Mı?

Bilinçsiz ve aşırı tüketimde her gıdada olduğu gibi kudret narının zararları ile karşılaşabilirsiniz. Şekerinizin düşmesine neden olabileceği gibi; kan basıncını artırdığı için bayanların adet döneminde kullanmaması gerekmektedir.

Kudret narı, zengin lif içeriği, anti kanserojen özü krem olarak cilt üzerinde oluşturacağı faydalar ile cilt kanseri, kemoterapi etkilerini azaltmak için akciğer kanseri, lenf kanseri üzerinde özellikle de önleyici etki yarattığını söylememiz yanlış olmayacaktır.

Mucizevi bitki

Kanseri ortaya çıkaran en önemli risk faktörünün meyve ve sebze ağırlıklı olmayan diyetler olduğu bilimin ortaya koyduğu gerçeğidir. Elbette ki genetik faktörlerin kalıtımın etkileri asla yadsınamaz ancak bu insanın çok fazla elinde olan bir durum değildir.

Kimse genlerini aldığı ailesini seçemez, günlük yaşamımız, stresli ve hızlı dolayısı ile bizi sigara ve alkol kullanımına ittiği kaçınılmaz bir gerçek ancak bu gerçekleri durdurmak beslenmemizi, sigara içip içmememiz…vs bizlerin en azından müdahale edebileceği risk faktörleri olduğu yadsınamaz. Özellikle de beslenmemizi kontrol altına almamız faydalı besinlerden olan kudret narını soframıza dahil etmek bizim için iyi bir seçim olacağını söyleyebiliriz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap