Papağan Türleri ve Özellikleri

Papağan Türleri ve Özellikleri Her canlı türlerinde olduğu gibi papapanlar da birçok cinse sahiptir. Her birinin kendine has özellikleri vardır. En bilinenleri sizler için derledik.

Papağan Türleri ve Özellikleri Papağansılar Familyasına ait olan bu kuşlar, evcil hayvanlardan biridir. Evcil türleri çoğu insan tarafından kafes kuşu olarak tercih edilmektedir.

Fiziksel özellik olarak kıvrık gaga, kalın dil ve parlak tüylere sahip olduklarını söylememiz mümkündür. Genel olarak sıcak yerlerde yaşamayı seven papağan türleri içerisinde konuşabilenler de mevcuttur. İnsanlar tarafından evcilleştirilen bu papağanlar bazı kelimeleri ve cümleleri rahatça söyleyebilmektedir.

Papağan türlerine baktığımızda çok çeşitli olduklarını görebiliriz. Bu papağanlar gerek boyut olarak gerekse diğer fiziksel özellikleri bakımından birbirlerinden ayrılmaktadır. Renk ve desen olarak birbirinden farklı olan bu kuşlar popüler bir kuş türüdür. Papağan türleri ve isimleri listesini aşağıdaki yazımızda görebilirsiniz.

Papağan Türleri

Sultan Papağanı

Papağan Türleri ve Özellikleri

Kakadugiller familyasına ait bu papağan çeşidi oldukça sevimli görünümüyle dikkatleri çekmektedir. Genel olarak sarı beyaz ya da gri renkleri bulunmaktadır. Dünya genelinde beslenen en popüler evcil kuşların başında gelmektedir. Görünüm olarak erkekleri gayet yakışıklı olup dişiler ise güzeldir. Oldukça zeki olan bu papağan türleri en çok konuşan türlerin başında gelmektedir.

Kalabalıktan hoşlanan bu papağanlar kafeste kalmaktan pek hoşlanmamaktadır. Anavatanı Avustralya olan kuşların besin olarak tercih ettikleri yiyecekler ise çekirdek, darı, havuç, kuru incirdir. Sahibini takip etmekten hoşlanan bu kuşların özellikle erkek olanlarının konuşma yeteneği oldukça gelişmiştir. Bu papağan türleri için cinsiyet ayrımı yapmak oldukça kolaydır. Cinsiyetlerini belirlemede ilk yol ötüş şeklidir. Eğer uzun ve ıslık şeklinde bir ötüşü varsa erkek, tek çeşit ötüşü varsa dişidir diyebiliriz.

Aşk Kuşu

Cennet papağanı da denilen bu kuş, evcil papağan türleri arasında yer almaktadır. Anavatanı Madagaskar ve Afrika kıtası olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu papağan türleri küçük boyutlarıyla dikkatleri çekmektedir. Genel olarak 15 cm boyutlarına ulaşabilen bu kuşların ağırlığı da 50 grama kadar ulaşabilmektedir. Konuşma yeteneği olmayan bu kuş türleri oldukça enerjik bir yapıya da sahiptir.

Parrotlet

Papağan türü kuşlar arasında dikkat çeken bir diğer çeşit de parrotletlerdir. Minik papağan türleri arasında ilk sırada yer alabilecek bu kuşlar, evinde kuş beslemek isteyenler için oldukça idealdir. Kısa kuyruklu olan bu tür özellikle Amerika kıtasında yaşam alanı bulmaktadır. Konuşma ve numara yapma yetenekleri oldukça gelişmiş bir papağan türüdür. Yaşam süresi olarak da 20 ila 30 sene arası olduğunu söylemek mümkündür.

Caique Papağanı

Küçük papağan türleri arasında sayabileceğimiz bu papağan türü, kısa ve kare şeklinde bir kuyruğa sahiptir. Oldukça renklere sahip tüyleri bulunmaktadır. Tıknaz gövdeli bu papağanlar ortalama olarak 160 grama ulaşmaktadır.

40 yıla kadar ömrü olan kuşlar genel olarak Amazon Nehri civarında yaşamaktadır. Papağan türü kuşlar içerisinde yer alan caiqueler siyah başlı ve beyaz karınlı olarak türlere mensuptur. Bu papağanların konuşma yeteneği pek olmasa da oyunculuk konusunda usta olduklarını söylemek doğru olacaktır.

Loriini

Bu papağan türleri renkli tüyleri ile dikkat çekmektedir. Papağan çeşitleri içerisinde en fazla türe sahip olanlardan biridir. Öyle ki yaklaşık olarak 50 çeşit loriini türü bulunmaktadır. Fırçaya benzeyen dilleri beslenmelerinde etkili olmaktadır.

Yumuşak ve çiçekli meyvelerden hoşlanan bu kuş türünün görüldüğü yerler genel olarak Avustralya kıtasında yaşamaktadır. Ev ortamında rahatlıkla beslenebilecek bir papağan türü olan bu kuşlar, sahibine düşkün oluşuyla da bilinmektedir. Konuşan papağan türleri hangileridir sorusuna cevap olarak bu papağan da örnek verilebilir.

Afrika Gri Papağanı

Jako olarak da bilinen bu tür, papağangiller familyasına ait olup orta büyüklüktedir. Ortalama olarak 30-35 civarında olup gri ve siyah renklerde bulunmaktadır. Kuyruk kısmında ise kırmızılık ya da bordoluk bulunur.

Papağan türleri içerisinde en çok bilinen tür olarak karşımıza çıkmaktadır. Gri papağan türleri içerisine alabileceğimiz bu türün Romalılar tarafından da beslendiği söylenmektedir. En zeki papağan olarak nitelendirilen bu kuşlar 1000 kelimeye kadar konuşabilmektedir. Afrika kıtasında yaşam alanı bulan bu papağan türü, oldukça nazik davranış da sergilemektedir.

Sümbül Ara Papağanı

Sümbül mavisi renkte bu papağan, Güney Amerika topraklarında yaşam alanı bulmuştur. 100 cm boya ulaşabilen bu papağan türü, palmiye yemişleri ile beslenmektedir. Doğada yaşam süresi yaklaşık 50 yılı bulabilmektedir. En güzel papağan türleri arasında gösterilmeye aday bu kuşlar dünyanın da en büyük papağanıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap