.
.

Yemek Duası (Sofra Duası) Nedir? Nasıl Okunmalıdır?

Yemek yemeden önce ve sonra dua ederek sofranın bereketini artırabiliriz. İster Arapça isterseniz de Türkçe anlamları ile duaları okuyabilirsiniz.

.
.

Yemekten Önce ve sonra sofra duası okumak verilen nimetlere şükretmek ve soframızın bereketli olmasını sağlamak için yapılması gereken bir durumdur. Yemeğe başlarken besmele çekmek küçük büyük herkesin yapmış olduğu bir alışkanlıktır. Özellikle çocuklarımıza bu küçük yaşlarda öğretilir. Çocuklar büyükleri örnek aldığı için, anne ve babaların sesli bir şekilde söylemiş olduğu euzu – besmele küçüklere örnek teşkil edecek ve alışkanlık kazandıracaktır.

Bu alışkanlığın ardından çocuklarımıza sofra duası kısa olarak öğretilmelidir. Kısa duaları ezberlemeleri daha kolay olacaktır. Böylelikle onları sıkmadan alışkanlık da kazandırabiliriz. Neticede dinimizde önemli olan konuları küçük yaşta onlara öğretmeliyiz. Bu öğrenmenin içerisinde sofrada okunacak dualar da yer almaktadır. Sofra duası Arapça okunuşunun yanı sıra Türkçe olarak da okunmaktadır. Türkçe olarak duamızı okur ve şükredersek; ne söylediğimizi neye şükrettiğimizi de anlayabiliriz.

Bu yazımızda sofra duası Türkçe ve sofra duası Arapça olarak okunuşları hakkında sizi bilgilendireceğiz. Peki bu dualar nasıldır? Bizlere neyi anlatmaktadır? Ne zaman okunmalıdır? Farz mıdır, sünnet midir? Gibi konularda sizlere bilgiler vereceğiz.

Yemek Duası (Sofra Duası) Nedir? Nasıl Okunmalıdır?
Yemek Duası (Sofra Duası) Nedir? Nasıl Okunmalıdır?

Sofra Duası Arapça ve Türkçe Olarak Okunması

Farklı sofra duaları bulunmaktadır. Allah’ın bize vermiş olduğu yemeklere teşekkür etmek ve şükretmek için yemekten önce okumak bizlerin içerisine bir aydınlanma sağlamaktadır. Yemekten sonra okunması da rahatlama sağlamaktadır. Bu alışkanlık genellikle Ramazan ayında iftardan hemen önce yapılıyor olsa da her zaman duanın edilmesi önemlidir.

Uzun Sofra Duası

Elhаmdülillаh , Elhаmdülillаh, Elhаmüllillаhi’llezi et’аmenа , vesegаnа,ve ceаlenа minel müslimin.

Elhаmdülillаhirаbbil аlemîn.

.

Vesselаtü ve’s-selаmü аlа seyyidinа muhаmmedin ve аlа аlihi ve sаhbihа ecmаin.

Vа’fuаnnа vаğfirlenа verhаmnа ente mevlаnа fensurnа аlel kаvmil kаfirin. (3 Kere)

Allahümme salli alaa seyyidinaa Muhammedin biadedi envaaırrızgı velfütüühaat yaa baasıtullezii yebsüturrizga limen yesaau bi gayri hisaab.

Übsut aleynaa rizgan veesian min külli cihetin min hazeeini gaybike bigayri minneti mahluug bi mahzi fazlı keramike bigayri hisaab.

Yaa ekramel ekramiyn veya erhamerrahimiyn, iftahilbaabe yaa Allah (3 Kere)

Yaa Allahu yaa kafii yaa fettaah yaa müfettih fettih bil hayr.

Аllаhümmeğfir sаhibe hаze’t-tааmi vel-аkilin. Аllаhümmec’аl devletehüm dаimen , evlаdehüm аlimen sаlihа. Ve lа tüsellıt аleyhim zаlimа.Аllаhümme zid ve lаtengus ni’meten kesirаten bi hurmetil Fаtihа.

Uzun Sofra Duası ve Türkçe Anlamı

.

Allah’a hudutsuz hamd ü senalar olsun (Hamd ve senanın / medhin / övgünün her türlüsü Allah Teala içindir). Allah’a Hamd olsun. Allah’a Hamd’olsun. O Allah ki; bize yedirdi, içirdi ve bizi Müslümanlardan kıldı.

Alemlerin Rabbine hamd olsun.

Salât ü selâm Efendimiz Muhammed (Mustafa’ya) ve aline ve ashabının hepsine olsun.

Allah’ım; bizi affet, bizi mağfiret et, bize rahmet et. Sen bizim Mevlamız’sın, kafirlere karşı bize yardım et (3 kere).

Allah’ım! Rızkların ve fütühatın adedince Efendimiz Muhammed üzerine salat eyle…

Ey dilediğine rızkları hesapsız olarak yayan / veren, serip döşeyen, (rızık kapılarını) açan Allah’ım! Bizim üzerimize / bize de her yönden, (bizce) bilinmeyen hazinelerinden, mahlûkata minnet ettirmeden, sırf senin fazl ü kereminden hesapsız ve geniş rızık(lar) ver;

Ey ikram-ihsan ve in’am edicilerin en büyüğü, rahmet edenlerin en rahîmi / merhametlisi Allah’ım!

.

Ey Allah’ım, kapıyı (bütün hayır-bereket, ihsan ve lütuf kapılarını) aç (3 defa).

Ey her şeye kafî gelen / yeten, ey her şeyi sür’atle açan (açmaya gücü yeten) Allah’ım; (bizim için) hayır (kapı)ları(nı) aç!

Allah’ım, şu yemeğin sahibini ve yiyenleri mağfiret et (günahlarını bağışla). Bizim devletimizi ayakta tut, ni’metimizi devamlı kıl. Evlatlarımızı alim ve salih eyle. Onları üzerimize zalim olarak musallat etme. Allah’ım; arttır / ziyadeleştir nimetlerini, çoğalttıktan sonra da eksiltme, Fatiha süresinin hürmetine… Amin.

Peygamberimizin Okuduğu Sofra Duası

Peygamber efendimiz yemekten önce ve sonra mutlaka sofra duası okurdu. Bu dua dinimizce farz değildir fakat sünnettir. Sofra duasının faziletleri birçok hadiste yer almaktadır. Hz. Muhammed (s.a.v) şu duayı okurdu:

Elhamdü lillâhillezî et’amenâ ve sekânâ ve cealenâ müslimîn

Elhamdü lillâhi hamden kesîran mübâreken fîhi, ğayra mekfiyyin, ve lâ müveddein ve lâ müsteğnen anhü Rabbenâ.

El-Hamdü lillâhillezî et’amenî hâzat-taâme ve razakanîhi min ğayri havlin velâ kuvvetin

Yemek Duasının Anlamı

.

Bize yedirip içiren ve bizi Müslümanlardan kılan Allah’a hamdolsun

Ey Rabbimiz! Sana tertemiz duygularla, eksilmeyip artan, huzurundan geri çevrilmeyip kabul edilen sayısız hamd ile hamd ederiz. 

Bu yiyeceği bana yediren ve tarafımdan hiçbir güç ve kuvvet olmadan bunu bana rızık kılan Allah’a hamdolsun.

Türkçe Sofra Duası Nasıldır?

“Ey yeri göğü yaratan büyük Allah’ım. Verdiğin nimetlere binlerce kez şükürler olsun. Sen bizim soframızı rızıksız bırakma. Bizi aç ve susuz koyma. Sana sığınırız ve rızkın senden geldiğine inanırız. Sen bizlere helal kazançlar ver ki soframızda helal yemekler olsun.

Boğazımızdan haramı sokma. Bu yiyecekleri bulamayan kişilere merhamet et. Senin merhametin her şeyin üzerindedir. Aç, susuz, evsiz olan kişilere acı. Onları sıcak bir ev ve helal yemeklerle nimetlendir. Sana çok şükür. Elhamdülillah.

Görüldüğü üzere sofra duası okumak ve sofra duası dinlemek güzel alışkanlıklarımız arasında bulunmaktadır. Eğer uzun dualar yerine kısa dualarla sofranızı şenlendirirseniz her zaman bereketli olacağını da görebileceksiniz.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap