.
.

En İyi Filmler- Beyaz Perdenin Gelmiş Geçmiş En İyi Yapımları

Geçmişten bugün yapılan filmler arasında en iyi olanlarını sizler için derledik. Beyazperdenin bu yapımlarını ölmeden önce mutlaka izleyin.

.
.

Filmler aslında çok geniş bir deryadır. Filmlerin seyredilebilir olma özellikleri ve bir adım daha öteye gitmek gerekirse seyredilebilir olma özelliklerinin yanında unutulmaz olmaları yapılan filmin teknik başarısı anlamına gelmektedir. Film sadece televizyon ve sinemalarda seyrettiğimiz kısımdan ibaret değildir.

Elbette seyrettiğimiz kısmı çok önemlidir, işin vitrin aşamasıdır. Fakat işin mutfağı tabir edebileceğimiz kısım ile uyumlu olmayan filmlerden tam bir başarı beklemek anlamsız olacaktır. Filmin senaryosundan tutun da seyrettiğimiz aşamaya gelinceye kadar her aşaması adeta bir oya gibi özenle seçilerek, titizlik ve hassasiyetle uygulanmak zorundadır ki filmin sonucu istenen etkiyi verebilsin. Harika bir senaryo uygun bir yönetmen ve oyuncu kalitesiyle örtüşmediğinde ortaya çıkan sonuçlar da ister istemez sevimsiz olacaktır.

İşte gelmiş geçmiş en iyi filmler olarak nitelendirilen filmler senaryosundan oyuncusuna kadar emek veren herkesin uyumu sonucunda bu nitelemeye hak kazanmışlardır.

Tüm Zamanların Unutulmaz En İyi Filmleri

Bir filmin unutulmaz ya da efsane film olarak anılması gerçekten de filmin yapımcısı adına büyük bir başarıdır. Bir filmin bu adla anılması için insanların o filmde kendinden bir kesit bulmuş olması ya da verilmek istenen duyguyu yakalamış, benimsemiş ve hissetmiş olması gerekir.

Zaman içinde yayınlandığı döneme damga vuran ve üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen ilk günkü tazeliğini koruyan çok başarılı ve unutulmaz filmler olarak niteleyebileceğimiz filmler vardır. Belki adı geçtiğinde filmle ilgili her şeyi hatırlamayız fakat oynanan tek bir sahne adeta beynimize kazınmıştır. O sahne bizim için belki de filmin tamamı anlamına gelmektedir.

.

Tüm zamanların unutulmaz en iyi filmleri denildiğinde konuyu birçok değişik açıdan ele almak gerekir. Bu da filmleri belli kategorilere ayırarak daha kolay hale gelecektir. Mutlaka seyredilmesi gereken film önerileri şu şekilde kategorilere ayrılabilir: En iyiler diye nitelendirebileceğimiz sinema filmleri de aksiyon, gerilim, komedi, korku, aşk, romantik türlerde olabilen unutulmaz filmlerdir. Yazıya başlarken de belirttiğimiz gibi film her anlamda gerçekten de büyük bir deryadır adeta.

Mutlaka İzlenmesi Gereken En İyi Yabancı Sinema Filmleri

İzlemenizi önemle tavsiye edebileceğimiz film önerilerimizden bazıları şunlardır:

A Beautiful Mind – Akıl Oyunları

2001 yapımı olan film 2002 akademi Ödülleri’nde 6 dalda Oscar’a layık görülmüştür. Bu ödüllerin yanı sıra aynı yıl Bafta ve Altın Küre ödüllerinde de önemli ödüller almıştır. Konusundan biraz bahsetmek gerekirse Nobel ödüllü bir matematik profesörünün öğrencilik yıllarında oyun kuramını geliştirmiş olması ve sonunda delilik ile dahilik arasındaki sınırı karıştırmaya başlamış olması üzerine gelişen olaylardan bahsedilmektedir ve hırsı ön planda olan profesör mezun oluncaya kadar paranoid şizofren olduğunun farkında bile değildir sürükleyici bir film ve psikoloji filmlerini örnek gösterilebilecek en iyi film önerileri arasındadır.

American Beauty- Amerikan Güzeli

.

2000 yılı yapımı Oscar ödüllü filmlerden biridir 8 dalda Oscar’a aday gösterilmiş olan film en iyi film de dahil olmak üzere 5 dalda Oscar almıştır. Mutlaka edilmesini önerdiğimiz filmin konusundan kısaca bahsedelim. Orta sınıf bir aile olduğundan daha farklı göstermeye çalıştığı bir hayat filmin konusu ibret verici ve oldukça sürükleyicidir. Dışarıdan herkesin yaşamak isteyeceği bir hayatmış gibi görülen hayatın aslında içinden bakıldığında birçok travmalara neden olan olaylarla dolu olduğu konu edilmektedir.

Godfather- Baba Serisi

Film önerileri yabancı olarak sizlere efsane bir filmden bahsedeceğiz. Çevrildiği yıllarda piyasaları kasıp kavuran film gelmiş geçmiş en iyi mafya dizisi olma özelliğini taşımaktadır. Film çevrildiği yıllar ve daha sonrasında uzun yıllar etkisinden kurtulamayacağınız kaliteli bir film serisidir. Üç bölüm halinde çevrilmiş olan film aynı zamanda 3 tane Oscar ödülü almış bir filmdir. Filmi etkileyici kılan sadece konusu değildir. Tema müziği, çekim teknikleri ve inanılmaz oyunculukları ve hala hafızalardan silinmeyen oyuncu replikleri ile hak ettiği muhteşem yeri hala korumaktadır. Baba karakterini ünlü aktör Marlon Brando oynamıştır. Filmde Sicilyalı bir mafya ailesinin başından geçen olaylar konu edilmektedir.

The Green Mile- Yeşil Yol

1999 yapımı olan 189 dakikalık film dramatik fantastik dalında bir filmdir. Filmin konusu hapishanedeki görevinin üzerinden yıllar geçmiş olan bir gardiyanın anlatmış olduğu anıları üzerine gelişen olaylardır. Filmin adı geçtiğinde bile hala verdiği duygusal tat eminim sizi de etkisi altına alacaktır.

.

Big Fish- Büyük Balık

 2003 yapımı olan film özellikle hüzün severlere önerilen gayet keyifli bir filmdir. Gençliğinden beri hikaye anlatmayı seven yaşlı bir adamın anlattığı hikayelerin konu edindiği bir filmdir. Bolca sosyal mesaj içeren film hayal kurmanın önemini vurgulamaktadır.

Bıçak Sırtı

1982 yapımı olan film tam bir başyapıttır. İnsanların kendi ürettikleri robotların etrafında dönen olayların anlatıldığı sürükleyici bir filmdir.

.

The Pianist

Ünlü bir piyanistin savaş anıları ve hayatta kalma mücadelesini konu alan dramatik bir filmdir. 2. Dünya Savaşının Polonyalıların hayatını nasıl kararttığını gözler önüne seren film bir oyunculuk harikasıdır.2002 yılı yapımı olan filmin başrol oyuncusu Adrien Brody üstlenmiş ve harika bir oyunculukla yeteneğini ortaya koymuştur.

Sinema sektörü elbette yalnızca yabancı yapım filmlerden ibaret değildir. Hafızalara kazınmış muhteşem sinema filmleri arasında Türk yapımı sinema filmlerinin hakkını yemek olmaz elbette. Mutlaka seyredilmesi gereken film önerileri Türk sinema filmlerinden önerilecek çok kaliteli ve muhteşem filmler arasından sizin için seçtiklerimiz şunlardır:

·       Arkadaşım Şeytan, 1989 yapımı bir Atıf Yılmaz filmidir. Mazhar Alanson ve Ali Poyrazoğlu’nun başrollerini oynadığı filmde ünlü bir sanatçı olmak içi ruhunu şeytana satan bir karakterin hikayesi anlatılmaktadır.

·       Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi, 2011 yılı yapımı olan fil aslında kara mizah türüne güzel bir örnek teşkil etmektedir

·       Maden, 1978 yılı yapım olan film birçok ünlü sanatçıyı bir araya getirmiş sosyal mesaj içerikli bir filmdir. Cüneyt Arkın, Tarık Akan, Halil Ergün gibi ünlü sanatçıların oynadığı film seyredilmesi önemle tavsiye edilen bir Türk yapıttır.

.

·       Yaşamın Kıyısında, 2007 yapımı olan film en iyi senaryo ödülü almış ödüllü bir filmdir. Nurgül Yeşilçay filmin başrolünde bir gurbetçiyi başarıyla canlandırmıştır.

·       Mutlaka izlenmesi önerilen ve Türk Klasikleri niteliğinde olan çok büyük usta oyuncu ve yönetmenlerini buluşturan kimi duygusal, kimi komedi kimi ise dram türü filmlerden devam edelim.

·       Susuz Yaz, 1963 yapımı Metin Erksan filmi olan filmin başrol oyuncuları Hülya Koçyiğit ve Erol Taş’ın oynadığı film ilk uluslararası ödül sahibi film olma özelliğini taşımaktadır.

·       Ah Güzel İstanbul, 1966 yapımı Atıf Yılmaz imzası taşıyan bir filmdir. Filmin konusu artist olmak için evden kaçan bir genç kız üzerine kurgulanmıştır.

·       Yarim, 1968 yapımı olan film Ömer Lütfi Akad imzasıyla gösterime girdiği yıllarda dillerden düşmemiştir.

·       Kara Gözlüm, balıkçı güzeli bir genç kız ile işsiz bir bestecinin çok eğlenceli aşk hikayesini konu alan film unutulmaz ikili Kadir İnanır ile Türkan Şoray’ın oyunculuğunda hayat bulmuştur.

·       Canım Kardeşim, unutulmaz filmlerimizden olan filmin başrolünü Tarık Akan oynamış süper bir dram filmidir.

.

·       Mutlaka seyredilmesi gereken birçok güzel film ve hepsi de kendi konusunda birer başyapıt. Bizden tavsiye etmesi. Tercih sizin!

 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap