.
.

Kabızlık Yapan Yenmemesi Gereken Besinler

Kabızlığa yol açan bazı besinler olduğunu söylemek çok yanlış bir ifade olmayacaktır. Çünkü temel anlamda besinler midemiz yoluyla sindirim sistemi tarafından sindirilir. Bu aşama sonrasında ise boşaltım sistemi bağırsaklarda bulunan bu atıkları vücuttan atmak ister. Eğer yediğimiz besinler sindirilmesi zor besinler ise bu dışkılama çok rahat olmaz.

.
.

Kabızlığa Neden Olan Yiyecekler

Bazen bağırsaklar bu besinleri çok uzun bir süre dışarıya atamaz. Tabi ki besinler haricinde bağırsakların çalışma performansı ya da kabızlığa neden olan diğer faktörler de söz konusu olabilir. Örneğin kronik kabızlık yaşayan bazı insanlara rastladığımız doğrudur. Bunun sebebi ise bağırsakların yeteri kadar çalışmaması ile oluşan bağırsak tembelliği ya da bağırsakların hiç çalışmaması gibi sorunlardır.

Ancak çok sağlıklı bir bağırsak yapısına sahip olunsa bile bağırsaklardaki sorunu tetikleyecek bazı unsurlara rastlanabilir. Örnek olarak kabızlığa neden olan yiyecekleri sık tüketmek ya da buna sebebiyet verecek bir takım gıdaları düzenli olarak tüketmek gösterilebilir.

Hatta yeterli miktarda su içmemek bile kabızlık nedenleri arasında bariz bir alternatif oluşturur. Tüm bunları aynı noktada tuttuğumuz zaman beslenme türü ve beslenme alışkanlığını kabızlık ile aynı payda içerisinde irdeleyebiliyoruz.

Kabızlık Yapan Yiyecekler

Kabızlık yapan yiyecekler kadar önemli olan bir diğer nokta ise yeme şekli, yeme alışkanlığı ve yeme içme sıklığıdır. Çünkü bunlarda en az beslenme kadar önemlidir.

.

Beslenme Şekli
Eğer ağzınıza attığınız bir yiyeceği çiğnemeden yutuyorsanız büyük bir risk altındasınız demektir. Bu hangi yiyecek olursa olsun sindirimi zorlaştırır. Haliyle kabızlık yapan yiyecekler arasında olması ya da besin lifi yönünden zengin bir gıda olması sonucu değiştirmez. Gün içerisinde ağır öğünler ve fazla porsiyonlar tüketmek önerilmez. Bunun yerine daha düşük porsiyonlarla sık sık yemek daha olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Besin Lifi
Lifli gıdalar bağırsak sağlığı için en önemli unsurdur. Burada en basit şekilde bağırsakların yapısını analiz etmek gerekiyor. Besin lifi yönünden zengin gıdalar tüketildiğinde ve yeterli miktara su içildiğinde bağırsaklar çok daha stabil çalışır.

Fast Food
Fast food tüketmenin sağlık açısından hiçbir olumlu etkisi yoktur. Aksine bağırsakların yavaş çalışmasını sağlayan pek çok ürünü barındırırlar. Zaten tür olarak beslenme programınızda yer etmemesi gereken bir ürün grubudur.

İşlenmiş Paket Yiyecekler
Bilhassa öğrenciler için vazgeçilmez olan işlenmiş ürünlerin sağlığa faydalı olmadığını söylemeliyiz. Yani aldığınız tavuk eti ya da benzeri bir ürünün size çok büyük faydası olmayacaktır. Daha uzun bir raf ömrü için içerisindeki pek çok bileşeni kaybetmiştir. Lif konusunda ise çok geri plandadır.

Et Ürünleri
Burada kırmızı eti tüm ürünlerin önünde tutabiliriz. Sindirilebilmesi çok güç olan bir besindir. Dolayısıyla gün içerisinde sık sık tüketmek ya da her gün tüketmek belli bir sürenin ardından kabızlık gibi bağırsak sorunlarına yol açar.

Yumurta
Yumurtanın her gün tüketilmesi çok ciddi bir kabızlık sorununa yol açmaz. Tabi ki burada bariz bir biçimde bünyeyi önemsemek gerekir. Herkesin bünyesi aynı olmadığı gibi günde birden fazla tüketmenin de olumsuz yanları olacaktır.

Kafein
Kafein içerikli besinler ya da içecekler tüketmenin yararı veya zararı değişken olabiliyor. Çünkü kafein özünde uyarıcı özelliği olan bir üründür. Dolayısıyla bağırsak tembelliği olanlara da tavsiye edilir. Örneğin günde 2 litre su içen birisinin içeceği bir bardak kahvenin zararını konuşamayız. Ancak günde 1 bardak su içen birisinin 3 bardak kahve içmesi bağırsaklar için yeteri kadar zararlı bir eylemdir.

.

Şekerlemeler ve Çikolata
Çikolata başlı başına bir bağırsak düşmanıdır. Bunun sebebi ise yüksek miktarda yağ ile üretilmesidir. Yalnızca kabızlık değil çok ciddi bağırsak sorunlarını beraberinde getirebilir.

Muz
Sık muz tüketen insanların kısa süre içerisinde kabızlık etkisiyle karşılaşmaları rastlantı değildir. Çünkü muz sıvıyı bünyesine çekebilir. Hatta çiğnemeden yutmanız daha da ciddi bir sıvı kaybına yol açar. Yine olgun olmayan muzu yemenin kabızlık nedenleri arasında önemli bir yer işgal ettiğini vurgulamalıyız.

Süt Ürünleri
Aslında süt bile başlı başına bir kabızlık sebebidir. Gün içerisinde 0,5 litreyi aşan bir inek sütü tüketiminin çocuklarda ve yetişkinlerde ciddi bir kabızlığa yol açabileceği aşikâr. Bunu peynir ve türevi süt ürünleri için söylemek ise yine mümkündür.

Kabız Olanların Asla Yememesi Gerekenler

Kabız olanların haricinde kabızlık riskine karşı tüketilmemesi gereken gıdalar sayılabilir. Burada günlük tüketimimiz için gayet net bir biçimde tercih ettiğimiz alternatiflere rastlayabiliriz.

Ekmek
Pirinç
Patates Kızartması
Bisküvi
Çikolata
Pasta
Çörek
Kek
Pizza
Makarna
Kahvaltılık Gevrek benzeri ürünler
Kurabiye
Unlu mamuller
Sosis, salam ve sucuk benzeri işlenmiş et ürünleri
Konserve ürünler
Şekerli yiyecekler
Yağlı yiyecekler
Dondurulmuş paket yiyecekler
Hazır gıdalar
Hazır çorbalar
Hazır soslar
Cips ve benzeri abur cubur yiyecekler

Bunların tününün kabızlık için ciddi bir sebep teşkil ettiği bilinmektedir. Kabızlığa neden olan birçok yiyecek ise günlük rutinimiz haline gelmiştir. Ekmek, pirinç, çikolata, kahvaltılık gevrek, unlu mamuller gibi herkesin her gün tüketebileceği bazı besinlerden söz edebiliriz.

.

Oysa bunlar yerine daha doğal ve organik yapılara sahip yiyecekler tercih etmek mümkündür. Örneğin bakliyat, sebze ve meyve ağırlıklı bir besin programı kullanılmalıdır. Besin lifi yönünden güçlü bir menüyle sağlıklı sindirim ve boşaltım sistemine sahip olunması mümkündür. Gün içerisinde içtiğiniz suyu arttırmak ve diğer kafeinli ya da asitli içecekleri azaltmak bile sindirimi rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap